Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Letnje gume

Post od dag81 »

maniaxxx napisao:A ja imam stvarno loša iskustva sa dunlopom, pogotovo sa zimskim a i sa letnim, od michelina sam probao pilot sport 3 i zadovoljan sam bio, goodyear ne volim i nemam neke želje da ga probam.
Koje modele si vozio i sa cim si bio nezadovoljan. I da li su bile polovnjace ili nove-ije?

@Vlado,
Ucesce na trzistu Michelina i GY Dunlopa se mnogo preokrenula u poslednjih par godina. Michelin prodaje i dalje staro ime, od pre 10 godina, i sto su najbolje marketinski potkovani, i bila najcesca guma na ulicama tokom proteklih godina, kada nisi mogao nabaviti Dunlop, GY jos teze, Bridgestone i ne znam sta.
No kao sto rekoh, ljubitelji uzivajte slepo u Michelinu.
I opet cu reci prodajem sve marke, dodjite u prodavnicu i videcete da imam i Michelina i Tigra, a najmanje GYa, jer trenutno smatram da je Dunlop bolji. Posto ja na lageru drzim ono sto vise volim, i sto mislim da je bolje. A M i T su tu jer postoji masa ljudi koji pitaju za Michelin ili Tigar kada kupuju gume, sto ce reci da su totalno neinformisani, ali moramo pokriti i tu grupu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ništa gore nego biti podložan stereotipima po markama guma. Stvari se menjaju, brendovima koji su juče bili dobri, danas su loši, neki drugi više ne postoje, neki novi su se pojavili, a neke posustale je kupio neko veliki j preporodio ih.

Treba gledati testove, pročitati iskustva drugih ljudi, bar danas su informacije lako dostupne.

Na kraju krajeva, svaki brend ima po nekoliko modela guma. Ne može se generalizovati da je ceo brend vrh, a neki drugi krš. Mora se gledati konkretan model i njegov DOT. Kod vrhunskih guma nema tih problema, ali kod ovih jeftinijih, može da se desi "loša berba" tako da treba obrtatiti pažnju. Npr, Sava Effecta 2009 je guma za izbegavanje, a posle 2011 je za preporuku.

Semperit i Dunlop su nekad bili bulja od gume, a sad su na ADAC testu u poslednje 2 godine sa svega 5 modela u vrhu (225/45R17). Zaboravite stereotipe i informišite se, internet je čudo.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne znam koja je marketinška potkovanost Mishelina, a do pre 3 godine nisam znao da nabrojim 2 marke guma jer me to apsolutno nije interesovalo. O tome koju gumu bih trebao da uzmem sam se konsultovao sa prijateljem koji je u tom svetu jako dugo. Od njega sam i dobio informaciju o tome koliki je čiji udeo u prodaji - i da je on i dalje uveliko u korist Mishelin grupacije.
Takođe i da GY grupacija mnogo više ulaže u prodajnu mrežu, benefite distributerima, promo materijali itd...
Jbm li ga, ako smo mi zaluđeni onda je i ceo svet, jer ne vidim po tim belosvetskim testovima da neko kuka kako je Mishelin kalirao sa kvalitetom ;)

Iskustva korisnika i procenat reklamacija su ono što je kod mene presudilo. Sa zimskom A4 sam bio prezadovoljan, videćemo kako će se ova pokazati...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja zadnjih godina kupujem samo Michelin i prezedovoljan sam sa njima.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

dag81 napisao:
maniaxxx napisao:A ja imam stvarno loša iskustva sa dunlopom, pogotovo sa zimskim a i sa letnim, od michelina sam probao pilot sport 3 i zadovoljan sam bio, goodyear ne volim i nemam neke želje da ga probam.
Koje modele si vozio i sa cim si bio nezadovoljan. I da li su bile polovnjace ili nove-ije?

Pre dosta godina sam vozio zimske sport m2 ili kako su se zvale, katastrofa od katastrofe, od letnjih sam vozio sp01 u dimenziji 185 55 15, nezadovoljan držanjem, onda još dunlop sport maxx u 215 40 17,ono je teška plastikana po mokrome. Sve su bile nove kad su bile kupljene/montirane. Odlične su bile continental premium contact 2, ali se vrlo brzo troše ( izdržale su mi 17kkm ) ali drže do zadnjeg mm. Nisam ni ja neki fan michelina ali sam te PS3 dobio po dobroj ceni pa sam reko ajde da probam, ionako menjam gume svake sezone.

Šta se tiče goodyeara, nisam rekao da su loše gume, samo iz nekog mog kaprica ( a i radio sam u tvornici, u kojoj proizvode neke modele goodyear-sava Kranj) ne mogu da jih svarim, isto ko savu :twisted: .

Trenutno sam na vredesteinu i zadovoljan sam ali sigurno ču sledeče sezone probati nešto novo, verovatno yokohamu, pošto volim da isprobujem nove stvari.

Ah da,kolega ima na golfu dunlop sport maxx tt i zadovoljan je, sad je nabavio rt, verujem da su vrhunske gume, ali sa napisanim modelima ja nisam bio zadovoljan.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Da dodam još nešto, prosečan vozač neče baš ni osetiti neka razlike izmedju ovih boljih guma, jer su to više manje nijanse, isto tako ne leži svaka guma svakome avtu. Najbolje bi bilo, kad bi mogli da svaku gumu isprobamo na svom avtu i na svoj način vožnje, isto tako dosta zavisi od pritiska u gumi, na primer conti premium contact 2 u 185 55 15 je na fabričkom pritisku bila dosta loša, kad sam je malo još napumpao potpuno se promenila, postala je to šta ja očekujem od gume.

Ukratko, samo iskustvo ti može reči koja guma najbolje leži tom načinu vožnje i tvom avtu, pošto svi imamo različite načine vožnje, različite relacije i kraj krajeva različit asfalt po kome vozimo
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Porvozao sam one Michelin Energy Saver Plus nekih 500km. Utisci su sledeci, ta guma ne trese na karakteristinim brzinama, ona jednostavno bruji pod rukama sve vreme, bruji na 40,70,90,120,140km/k. Taj brum se pojacava kad se koci, tj kad se pneumatik optereti. Taj brum se ne cuje, vec se samo oseca na volanu, a i na ostatku vozila, sve vreme. Volan ni jednog trenutka ne krene da pojacava to brujanje, sve vreme je konstantno.

Toga nema na zimskim gumama koje su skinute, Cleberkama.
Pritisak Michelina je 2,4 / 2,1.

Da li je ovo ocekivana situacija, jel su gume pretvrde, ja ne znam.
Utisak u voznji nije za mene neko odusevljenje, mozda im ta tvrdoca daje neke performanse, ali je zakinuto na ugodjaju...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Milslim da je to posledica Energy saver guma. Konkretno isto sam primetio na mom letnjem Firestone setu. Mislim da su bokovi jaci i da su gume kruce zbog nize potrosnje.

Bas kao sto kazes, oseca se konstantno neko brujanje. Ovih dana planiram da namontiram novi letnji set i naravno mislim da cu da preskocim Energy saver seriju pa da vidimo razliku.

Sigurno je meksa voznja.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bax, jesi bio kod nekog vulkanizera da probaš da se posavetuješ. Možda da promeniš pritisak, da ih rotiraš ili šta god? A možda i treba vremena da "legnu".
Ja baš nešto ne volim te "energy saver" i slične varijante. Prosto mislim da je razlika u potrošnji mizerna, ako je uopšte ima (marketing je čudo), a verujem da te gume ne pružaju performanse kao standardne i da se brže troše pa ne vidim neku svrhu kupovine. Možda grešim.
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Troše se sporije od običnih jer su tvrdje, a sta se performansi tiče, ne može jedna guma nuditi sve, i performanse i nisku potrošnju i još da traje dugo, sve su to kompromisi, a sad zavisi kako je koji uspeo da sve izbalansira. Meni osobno je sama trajnost gume i bučnost relativno nevažna, više dajem na sigurnostne karateristike.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Letnje gume

Post od Saša »

Upravo obrnuto, tvrđe su i sporije se troše, duže traju zato pa su kao više "ekološki" (jer bi za isto vreme poderao maltene dva kompleta mekših premium guma), a i ta manja potrošnja goriva je upravo zato što su tvrđe i pružaju nešto manji otpor kotrljanju. No, to je stvarno mizerna (i ako je uopšte primetna) ušteda. A sve su zato vrlo bučne i slabijih performansi. No ne može i jare i pare.

Tapatalk
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Moja greška onda, ali opet nisu moj izbor. :)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Letnje gume

Post od Saša »

Ako se nema para za češću promenu guma - te "eco" i "saver" varijante su vrlo logičan izbor, pogotovo za manja i lakša vozila tipa Punta, Corse i slično. Kada jeftina guma uspe izdrži 60-70.000 km ili više - oprostiš joj buku vrlo lako. Moje Conti su baš tog tipa i sem te buke - stvarno nemam šta da im zamerim, i na suvom i na vlažnom su jako dobre, a bogami i na snegu. Uz opet ogradu - na laganom vozilu tipa Punta. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Hm meni se ta kupovina Michelina uopste nije uklapala u bilo kakvu ekonomsku racunicu, jer sam uh platio 50 posto vise nego na primer Barum, tako da ovo sto sam dobio,me nimalo ne cini presrecnim, jos ako tako drndave traju 60.000km tim gore...

Uzeo sam ih jer sam hteo dobre gume, a ne ekonomicne. Tako sam i pitao prodavca, sta ima da preporuci kao dobre gume.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori