Spirala volana - Reno Megan 2

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Spirala volana - Reno Megan 2

Post od nixa »

Sinoć je počela da mi pravi problem čuvena spirala (špulna) volana na Meganu. Kvar se manifestuje tako što volan krcka kad se vrti i pale se service lampica, kao i airbag. Čitanjem foruma, stekao sam utisak da je to standardna boljka, jako skupa, cena je oko 180e. Međutim nigde ne mogu da nađem informaciju da li je ok da se tako vozi neko vreme... Meni se kvar desio veče pred planirani put, tako da sam u velikoj dilemi da li da krećem ili odustajem.

Ima li neko informacije povodom ovog kvara, svaka informacija je dobrodošla!
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Spirala volana - Reno Megan 2

Post od nuk »

Bas sam ti i tamo napisao, ostajes bez air baga volana, za ostale nisam siguran kao i bez komandi tempomata.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Au bas bezveze, bas sam se smorio, sto je stvarno nesto crklo.
Ja sam se juce video sa Nixom, i primetio da nesto cakce u volanu, cim smo seli u auto, tad jos nije palio te lampice...

Nadao sam se, da mu je nesto oko onog zakljucavanja volana, sto je neko na forumu pisao za Megana...

Najgora stvar koja moze da se desi sa tim kvarovima volana je da se volan blokira, li da krene da namotava sam, i to prvenstveno ako je neki kurslus na senzoru pozicije volana.
E sad obzirom da on vise frljavi na elektro vodovima, nego mehanicki, ja bih to ozbiljno shvatio.

Ako ces da vozis, onda na pola gasa.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ma ja bi se snašao za drugi auto, uzeo neku Corsu da je produvam malo, taman malo da se pročisti onaj DPF filter. :mrgreen:

Šalu na stranu, znam da ti nije do toga, ali znam da se ja ne bi usudio na put sa takvim problemom. Zaista je bezveze da se takav kvar javlja na nepunih 80.000km, pogotovo što znam da vodiš računa o autu.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Jbg, desi se...
Spici se do svog majstora, neka pogleda, recice ti on iz iskustva da li mozes na put sa takvim volanom
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Zvao sam Riznića i Borisa iz KitCar-a:

Riznić: slobodno teraj, samo ti airbag ne radi, kao i tempomat (koji kod mene nikad nije ni radio jer ga nema)
Boris: to lako može da te ostavi na putu...

Ludilo, mislim da sam blizu odluke da ne idem Renoom.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Mozes li da to zamenis do podne?
Nemam pojma koji deo se tu uopste menja, ali ne verujem da moze da ostavi

Jedino se brinem da li moze da zakljuca volan u voznji, ali ako nam objasnis tacno sta je daj deo, i kako radi, otklonicemi sve sumnje
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Nema šanse da zamenim do popodne, jer ih nema na stanju servisa, a i sa vremenom sam nategnut.

To je konkretno neki flet kabl koji koliko sam skontao vezuje airbag, tempomat sa racunarom.
Mislim da mi je u ovoj situaciji definitivno najpametnije da uzmem sestrinu Astru, a Renoom da se pozabavim kad se vratim. Istina, koštaće me put bar 30-40e više nego da idem na plin, ali mislim da vredi dati taj novac za sigurnost.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Dobar izbor! Srecan put
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Cenim da kad već idem, da je definitivno bolje tako!

Sad sam se čuo i sa Nešom sa Pregrevice, kaže da je oko 215e taj deo sa zamenom, tako da neka ga moji vozaju po malo po gradu, a ja ću da vozim Opelčinu :)
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Ne moze da se zakljuca volan zbog toga. To je samo flet kabl, koji omogucava da mozes da obrces volan a da radi elektrika na njemu (sirena, air bag i tempomat, jer samo to moze da bude na volanu kod megana)
Ljudi teraju tako desetinama hiljada kilometara, jer u pocetku se desi da samo izgubi kontakt, upali lampicu pa je posle sam i ugasi.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

...A Boris je dokazao kolika je vezara od majstora....

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:

Post od djiuliju »

To nisam hteo da spominjem.

Inace, meni se povremeno cula spulna, al nije palio lampice. Od kad sam je rasturao da ugradim tempomat, vise se nije culo nista. Zasto, nemam pojma. Verovatno majstor sve to slozio kako treba :nemampojma:
nixa
Reactions:

Post od nixa »

Vratio sam se sa puta, išao sam Astrom, dok je Reno vozan po BG-u i napravio je nekih 200-300km, bez problema, osim što sijaju lampice.
Sad mi sledi skupljanje para za špulnu, mada kad se već to menja, razmišljam sve više o tome da ugradim tempomat.

Pretpostavljam da je potrebno kupiti:
- špulnu sa tempomatom
- airbag za volan sa dugmićima za tempomat (Mada ukoliko je moguće, samo bih ugradio dugmiće pored podešavanja nivoa visine svetala, da ne moram da menjam airbag)
Ovako nekako:
Slika

Da li je potrebno još nešto uraditi ili je to to...
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:

Post od djiuliju »

Ako neces da menjas air bag i neces da ti komande za tempomat stoje na volanu, onda je sve jedno kakva je spulna, jer svakako zice nece da idu kroz nju, vec ispod volana.

Treba ti prekidac tempomat/speed limiter koji stoji kod levog kolena gde se podesavaju svetla. Prekidaci na kvacilu i kocnici, ako ih nemas
Nova pedala gasa, ako hoces da ti speed limiter funkcionise kako treba (ovo nije neophodno, jer je tempomat bitan, a on radi i bez toga)
Skini onu plastiku gde se podesavaju svetla i intenyitet osvetljenja table, pa vidi dal ispod imas jedan prazan dzek. Ako ne, morace da se vuku zice od ECU-a
Odgovori