Laki, bilo bi fino da si neke od svojih teorija plasirao u svom doktoratu.Laki021 napisao:Interesantno, postajete sve bolji i bolji, ovo je toliko osnovno da nemam reci... Bukvalno svaku cak i najosnovniju fizicku pojavu uspete da izvrnete i pogresno interpretirate.
Sad mi jos nesto pade na pamet...
Svojevremeno je perfiko tvrdio da kvacilo proklizava stalno, tokom voznje... (besmisleno), sada je zex tvrdio da kvacilo ne treba da proklizava ni pri spajanju (mrtva trka sta je besmislenije). Mozete malo da raspravite i na tu temu, jer generalno tesko mi je da dvema ovako suprotnim stranama objasnjavam da niko od vas nije u pravu i da je istina u sredini...
Besmisao nije ponekad u onome što neko piše, nego u onome što neko čita. Da bi nešto razumeo, moraš ući dublje u materiju, a ti to nazivaš komplikovanjem i iz nekih razloga to ne želiš, pa onda nije ni čudno što neke stvari ne razumeš.
Opet, to i dalje nije moj problem.
snork napisao: Ali kada se traže max. performanse, ne samo brzina, već i ubrzanje, vozi se oko područja max. snage.
Naravno, ali se ne ubrzava na području max. snage a područje max momenta je manje više u tom području koje si naveo. Skroz pojednostavljeno: Auto najbolje ubrzava u području u kome snaga motora raste, rast snage je odraz sposobnosti momenta da diže broj obrtaja. Što je moment veći (na svakom x do x+1 broju obrtaja) veća je i njegova sposobnost da u što kraćem vremenu podigne broj obrtaja za što veći iznos. Znači sve mogu da shvatim sem tvrdnje da je vrednost momenta nebitna.
Zadržaću se na mom autu. Meni je max snaga na 4000 o/min max momenat ide od 2000 o/min. Verovali ili ne ubrzanje od 4000-4500 o/min traje kao od 2000-3000.
Ko ne veruje neka izvede sličan eksperiment na svom autu.