Gaginh0 napisao:I nije mi jasno sto pikapove ogranicavaju?
Iz istog razlogao kao i ostale teretne automobile. Ne znam podelu po novom zobs-u, a i po onom starom sam je zaboravio ali znam da gotovo svako vozilo koje nije klasično putničko vozilo mora spadati u neku brzinsku kategoriju da je tako nazovem. Pa je tu išlo nabrajanje od poljoprivrednih mašina pa dalje. I bila je podela na laka dostavna vozila do 750kg nosivosti, a to su ovi mali pick-upovi, pa do 3,5t nosivosti, 7,5t itd. Takođe i podela kod autobusa, tj vozila za prevoz više od 8+1 lica. Sve su to podaci koji su se morali znati za polaganje C,D,E kategorija.
Zakon je jedno, praksa je drugo. Zastavin pick-up je u ekstremnim uslovima mogao da se natovari i da preveze i više od 750kg, kad je bio rasterećen mogao je ići manje više kao i svako zastavino vozilo sa motorom od 55ks. Ali po zakonu bi vozač popio kaznu da bilo šta od toga prekorači i da ga uhvate.
Edit: Prikolice imaju podelu na manje od 750kg nosivosti i više. Laka dostavna vozila imaju još sitniju podelu. Mislim da je prva granica 350kg, što je i bila kod Zastave.