Vlajko, slikao si je fiksnim telefonom pa ne mogu 100% da budem siguran, ali 90% mogu (iz prilicno bizarnih razloga se razumem u kornjace

)
Ovo je barska kornjaca, jedna od dve vrste preostale u Evropi. Ne znam gde zivis i odakle je dolutala, mozda si negde blizu reke pa bi to bio pokazatelj. Obitava obicno u rukavcima, kanalima i slicno, gde nije brza voda, mada se mogu naci i gde jeste. Inace, koliko ja znam, zasticena je vrsta, tako da bi popio prilicnu kaznu ako te neko provali da je drzis. Najbolje za nju bi bilo da je vratis negde gde joj je pogodno.
Ovako sa slike bih rekao da je odrasla jedinka, nekoliko godina minimum. Jede sitne ribe, zabe, punoglave, insekte i slicno. U zatocenistvu, uz idealne uslove moze da prezivi 50 godina, ako ima uslove za hibernaciju do 75. Dok je kod tebe, mozes je hraniti zivim mesom (piletina, riba, teletina) i povrcem, obozavaju dzigericu i iznutrice. Ako je vodena, a kanda jeste, jede pod vodom i na suvom bi se mogla ugusiti. Za drzanje bi morao da joj obezbedis akvarijum od minimum 100l plus suvi deo i UV lampa, a leti mora da ide na sunce ali tako da moze da se skloni u hlad. Za pocetak joj zvekni neku kadicu ili tako nesto i stavi unutra kamencugu neku pljosnatu tako da moze da izlazi da se sunca i da skace u vodu. Ako joj jos i pokrijes deo te kadice necim tako da joj pola kamena bude u hladu, bice idealno.
Opet ti naglasavam: em je zasticena vrsta, em su jebeno teske i skupe za posedovati, a to koliko se covek veze da ti ne pricam (ja sam mislio da su to retardirane zivotinje ko i vecina reptila i da pojma nemaju, a sad da vam pricam sta je moja kornjaca radila ne bi mi verovali)