Imali smo, nismo znali
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Imali smo, nismo znali ...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Secanje na Jugu je kao i secanje na sluzenje vojske...pamte se samo lepe stvari 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
To je istina.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
I uvek je pre bilo bolje... u ona dobra, dobra, stara vremena. 

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Sve zavisi šta se uzima kao merilo...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Merilo je da su ljudi bili lepsi i mladji tad nego sad i da je reproduktivna funkcija bila u punom rezimu rada. 

- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
i ja mislim da je prica o "starim dobrim vremenima" u dobroj mjeri povezana sa time sto smo tada bili mladji...
sto kaze moj drug njemu je kao desetogodisnjaku najbolja godina bila 1999. jer je imao jako dug raspust
to uopste nije mjerilo, npr. bas ta 1999. se uzima kao jedna od losijih godina za nas narod ali tada ipak nije svima bilo tako lose...
ako zanemarimo pricu o moralu, npr. nekome, ko je svercovao nesto tokom sankcija a sada je bez posla i potrosio je pare zaradjene u tim vremenima, je vjerovatno tada bilo bolje... dobar dio price starijih (ja sam 89.) lezi u tome sto ih lijepe uspomene vezu za mladost koju su proveli u toj drzavi a sada sa minimum 25 godina vise ti ljudi su prirodno optereceni raznim problemima i to pripisuju po nekada i neopravdano drzavi...
ne kazem ja da je sada raj ali ljudi za neke stvari ranije nisu znali, koga je 85. tangirala inflacija koja je bila par puta visa nego danas... vjerujem da su ljudi tada i voljeli inflaciju jer im je jela kredite, npr. zaduzis se 20000DM i za 5 godina vratis 10000-15000... kuca za koju podignes 100000DM u dinarima te na kraju kosta 40000, naravno da takav sistem nije odrziv...
bilo je u toj drzavi i dosta dobrih stvari samo je pitanje odrzivosti toliko ekstremnih stavova drzave ali to je za neku drugu temu...
sto kaze moj drug njemu je kao desetogodisnjaku najbolja godina bila 1999. jer je imao jako dug raspust

ako zanemarimo pricu o moralu, npr. nekome, ko je svercovao nesto tokom sankcija a sada je bez posla i potrosio je pare zaradjene u tim vremenima, je vjerovatno tada bilo bolje... dobar dio price starijih (ja sam 89.) lezi u tome sto ih lijepe uspomene vezu za mladost koju su proveli u toj drzavi a sada sa minimum 25 godina vise ti ljudi su prirodno optereceni raznim problemima i to pripisuju po nekada i neopravdano drzavi...
ne kazem ja da je sada raj ali ljudi za neke stvari ranije nisu znali, koga je 85. tangirala inflacija koja je bila par puta visa nego danas... vjerujem da su ljudi tada i voljeli inflaciju jer im je jela kredite, npr. zaduzis se 20000DM i za 5 godina vratis 10000-15000... kuca za koju podignes 100000DM u dinarima te na kraju kosta 40000, naravno da takav sistem nije odrziv...
bilo je u toj drzavi i dosta dobrih stvari samo je pitanje odrzivosti toliko ekstremnih stavova drzave ali to je za neku drugu temu...
Da smo bili mladji jesmo i da nam je bilo zato lepse jeste, ali ipak ima tu i nekkih cinjenica ....
Do 1990 godine ta zemlja je ipak bila i ekonomski jaka, jer uzmite samo primer Rakovickog basena gde je radilo oko 30000 ljudi i od njihovog rada su zivele i njihove porodice, a danas daj Boze da tamo ukupno radi 500 ljudi. Slicno je i sa drugim preduzecima, a tadasnju drzavu su znali u svetu i po velikim firmama kao sto su Energoprojekt, Mostogradnja, Planum itd.,a danas da nije vrhunskih sportista niko ne bi ni znao za Srbiju. Pa cuveni Strabag je nekada bio podizvodjac Energoprojektu pre 30 i vise godina, a danas ne znamo ni park da napravimo ako nam ne dodju stranci. Da su politicari iz devedesetih pare ulozili u ekonomiju, a ne u rat sigurno da danas ne bi imali ovakvih problema. Uostalom i ta kretenska Zastava je proizvodila na desetine hiljada automobila koje je neko ipak kupovao i vozio. Sistem jeste bio los u smislu da je bilo previse zaposlenih ljudi koji su realno opterecivali preduzeca, ali ipak bolje, jer ljudi dok rade imaju i neki smisao u zivotu.
Sto se tice perioda sankcija, bez obzira sto sam licno dosta zaradjivao smatram najgori period naseg drustva, jer sta mi vredi sto je meni dobro kad je svima oko mene lose. "Bilo, ne ponovilo se " sto bi rekao nas narod.
Do 1990 godine ta zemlja je ipak bila i ekonomski jaka, jer uzmite samo primer Rakovickog basena gde je radilo oko 30000 ljudi i od njihovog rada su zivele i njihove porodice, a danas daj Boze da tamo ukupno radi 500 ljudi. Slicno je i sa drugim preduzecima, a tadasnju drzavu su znali u svetu i po velikim firmama kao sto su Energoprojekt, Mostogradnja, Planum itd.,a danas da nije vrhunskih sportista niko ne bi ni znao za Srbiju. Pa cuveni Strabag je nekada bio podizvodjac Energoprojektu pre 30 i vise godina, a danas ne znamo ni park da napravimo ako nam ne dodju stranci. Da su politicari iz devedesetih pare ulozili u ekonomiju, a ne u rat sigurno da danas ne bi imali ovakvih problema. Uostalom i ta kretenska Zastava je proizvodila na desetine hiljada automobila koje je neko ipak kupovao i vozio. Sistem jeste bio los u smislu da je bilo previse zaposlenih ljudi koji su realno opterecivali preduzeca, ali ipak bolje, jer ljudi dok rade imaju i neki smisao u zivotu.
Sto se tice perioda sankcija, bez obzira sto sam licno dosta zaradjivao smatram najgori period naseg drustva, jer sta mi vredi sto je meni dobro kad je svima oko mene lose. "Bilo, ne ponovilo se " sto bi rekao nas narod.
Pa jedan od razloga sto se danas lose zivi je i taj sto se nekad zivelo dobro bez puno truda. Bas sto kaze Risto za kredite gde uzimas odredjenu sumu a vracas 3x manje, sto su se stanovi otkupljivali za 100 dem, sto je bilo 10 zaposlenih na jednog radnika, sto su se krediti i pomoc (sto istocna, sto zapadna) koristili za projektovanje virtuelno-dobrog zivotnog standarda a ne za razvoj, sto cenu robe nije formiralo trziste vec politicari (pa je zato nije ni bilo u prodaji ali je opet bilo super onima koji su ima,i vezu da je nabave) itd.
Ratovi i siva ekonomija su samo ubrzali propadanje drustva koje je pocelo mnogo ranije.
Ratovi i siva ekonomija su samo ubrzali propadanje drustva koje je pocelo mnogo ranije.
Nista drugo nego to...dragvorl napisao:I uvek je pre bilo bolje... u ona dobra, dobra, stara vremena.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Tacno je da je vise ljudi radilo, ali je tacno i da je na jedno realno radno mesto dolazilo vise radnika. Pa onda dolazak na posao pijan, pa lokanje na poslu, a ima i toga da se uopste nije dolazilo, samo po platu, toga cak i danas ima, provereno. Od prilike isto ko i danas u javnom sektoru, gomila ljudi nema tu pravi posao. A to neko treba da plati ili da se uzajmi. Tada je placao big daddy, sad se placa kreditima.
Ja verujem da je u jednom periodu tamo negde sa pocetka 70-ih, pa do mozda sredine 80-ih bilo to da kazemo zlatno doba. Bas neki dan sam pricao sa jednim prijateljem koji je tih godina imao 20-ak, uzmes pasos, lovu i ides Trst, vamo tamo more ludilo, ne zakljucavas vrata kad odes (ovo mi je bas puno ljudi pricalo). Deluje zaista nestvarno iz danasnje perspektive. E, ida, postojala je mnogo veca sigurnost, tipa zaposlis se i tu si godinama, svi doprinosi placeni...to je bio default. Voleo bih da bar neko vreme mogu da preovedem u tom dobu.
Ja verujem da je u jednom periodu tamo negde sa pocetka 70-ih, pa do mozda sredine 80-ih bilo to da kazemo zlatno doba. Bas neki dan sam pricao sa jednim prijateljem koji je tih godina imao 20-ak, uzmes pasos, lovu i ides Trst, vamo tamo more ludilo, ne zakljucavas vrata kad odes (ovo mi je bas puno ljudi pricalo). Deluje zaista nestvarno iz danasnje perspektive. E, ida, postojala je mnogo veca sigurnost, tipa zaposlis se i tu si godinama, svi doprinosi placeni...to je bio default. Voleo bih da bar neko vreme mogu da preovedem u tom dobu.

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Opet ponavljam, šta vam je merilo? 
Meni su u lepom sećanju klinačka igranja žmurke po dvorištu, al kad otvorim frižider koji je onda bio prazan, a sada ipak ima nešto, jasno je šta je bolje sa tog aspekta.
Al treba uzeti neko konkretno merilo, a tada je ipak manje ljudi bilo na ivici egzistencije. Zar ne?
Onda i kriminal, ranije se ipak manje kralo, bilo je bezbednije...

Meni su u lepom sećanju klinačka igranja žmurke po dvorištu, al kad otvorim frižider koji je onda bio prazan, a sada ipak ima nešto, jasno je šta je bolje sa tog aspekta.
Al treba uzeti neko konkretno merilo, a tada je ipak manje ljudi bilo na ivici egzistencije. Zar ne?
Onda i kriminal, ranije se ipak manje kralo, bilo je bezbednije...
Potvrđujem svaku reč iz ličnog iskustva...dragvorl napisao:Tacno je da je vise ljudi radilo, ali je tacno i da je na jedno realno radno mesto dolazilo vise radnika. Pa onda dolazak na posao pijan, pa lokanje na poslu, a ima i toga da se uopste nije dolazilo, samo po platu, toga cak i danas ima, provereno. Od prilike isto ko i danas u javnom sektoru, gomila ljudi nema tu pravi posao. A to neko treba da plati ili da se uzajmi. Tada je placao big daddy, sad se placa kreditima.
Eno na Blicovom sajtu, vest o zamrzavanju plata... Ceo javni sektor vrišti. A pola njih izvoljeva na poslu.
Valjda će doći dan kad će se administracija prepoloviti.
Valjda će doći dan kad će se administracija prepoloviti.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Eeee, bas to. Osim toga, nije vladalo bas bratstvo i jedinstvo medju narodima, kao sto se cini iz prica. Nikada to nije bila skoro pa savrsena drzava/tvorevina, kakvom su je cesto prikazivali. E sad, ko je uzivao samo u lepim stvarima, imao je srece. I da se nije raspala, ne bi bolje prosla. Ekonomski bi kad tad pukla, kada sve dodje na naplatu, a jedino sto bi se mozda izbeglo bespotrebno krvoprolice, iako medjusobna nepodnosljivost medju "jednim" narodom nije mogla vecito da bude prikrivana i vestacki odrzavana.Floyd napisao:sto su se krediti i pomoc (sto istocna, sto zapadna) koristili za projektovanje virtuelno-dobrog zivotnog standarda a ne za razvoj
Pricas opet o periodu posle 90, jer su se tada otkupljivali stanovi i bila inflacija. Da je bilo viska zaposlenih jeste to sam i napisao u svom postu, a pogledaj sta kaze statistika da je nekadasnja SFRJ bila bar 10X manje zaduzena nego svaka pojedinacna republika danas. Tacno je da nije bilo trzisne ekonomije i da su se cene formirale po politickoj liniji, ali je po meni je bilo pametnije da su te nedostatke otklonili i da su se bavili ekonomijom, a ne nacionalizmom tj. sovinizmom zarad nekih svojih licnih interesa. Uostalom bilo je 10 zaposlenih na radnika, a danas gomila penzionera na jednog zaposlenog i plus sto nam je preko 70% zaposlenih u neproizvodnim delatnostima, tako da na jednog radnika koji nesto proizvodi ko zna koliko dolazi onih koji bi trebalo da se izdrzavaju od njegovog rada.Floyd napisao:Pa jedan od razloga sto se danas lose zivi je i taj sto se nekad zivelo dobro bez puno truda. Bas sto kaze Risto za kredite gde uzimas odredjenu sumu a vracas 3x manje, sto su se stanovi otkupljivali za 100 dem, sto je bilo 10 zaposlenih na jednog radnika, sto su se krediti i pomoc (sto istocna, sto zapadna) koristili za projektovanje virtuelno-dobrog zivotnog standarda a ne za razvoj, sto cenu robe nije formiralo trziste vec politicari (pa je zato nije ni bilo u prodaji ali je opet bilo super onima koji su ima,i vezu da je nabave) itd.
Ovo je tacno, uvek smo bili mi i oni, ali smo se medjusobno trpeli upravo, jer je drzava bila jaka. Da se ne lazemo ne vole se ni Englezi, Irci i Skoti pa vec vekovima zive zajedno u stabilnoj drzavi. Povremeno se prepucavaju, ali im je ipak drzava stabilna.pedja napisao: Eeee, bas to. Osim toga, nije vladalo bas bratstvo i jedinstvo medju narodima, kao sto se cini iz prica. Nikada to nije bila skoro pa savrsena drzava/tvorevina, kakvom su je cesto prikazivali.