Pušenje ili zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Re: Takse

Post od TheWickerMan »

Floyd napisao: Vidis, ja sam ovako omalovazavanje satava cuo vise puta od mnogih pusaca ;)
Pa prvi si počeo sa omalovažavanjem ;)
Floyd napisao:Svako ko pusi (daje pare na nesto potpuno nepotrebno i stetno) je vec dovoljno bogat da bi bio extra oporezovan...
Daje pare na nešto nepotrebno? Ne znam po čemu si kompetentan da zaključiš šta je nekom nepotrebno? Verovatno smatraš da i ovi što voze automobile od 3000-4000 kubika treba da kupe one od 1000 kubika jer su ovi jači nepotrebni i štetni? Zašto ti voziš auto od 10k evra,kad možeš onaj od 1k evra? Tebi je to nepotrebno ;)
Floyd napisao: A sto da ne placate...meni te pare nisu potebne realno ali ako sam vec od strane Vas pusaca osudjen da se i ja trujem onda trebate da nam platite to.
Postoji i druga varijanta bez placanja a to je pusenje iskljucivo u privatnim prostorijama a zabrana svuda na javnom mestu.
Znači , pare od tvog izmišljenog poreza ti nisu potrebne ali 'ajd plaćaj...? To onaj fazon , ˝da komšiji crkne krava˝? Nek plaćaju pušači,ko ih šiša,ti znaš šta valja za nih...

Za zabranu u zatvorenim prostorijama sam ja delimično ali kao što rekoh :
niko te ne tera da ideš gde je zagušljivo i gde ti smeta,u javnim ustanovama se poštuje zabrana pušenja,u firmama takođe..
Sloba napisao:Što kaže moja komšinica "Nije mi više ni žao zdravlja, koliko para". :rofl:
Pa tako otprilike :rofl:
bane valjevo napisao:
Inace, seca li se neko pocetkom 2000-ih se pricalo da ce da uvedu porez na nezenje (Becarski porez)... Odnosno svako stariji od cini mi se 32 godine ce morati da godisnje placa neku manju sumu (kmh, kmh :mrgreen: )...
Sad opet to pominju :mrgreen: :D
Scuderia napisao:
Glupo mi je to sto neko ko smrce kokain ne sme to da radi na javnom mestu, iako ne ugrozava nikog, a pusacima se dozvoljava trovanje drugih. (s tim da vise stete ide pasivnim pusacima). (ne smrcem kokain, samo sam naveo primer :mrgreen: ) Ne mozes reci tek tako aj da ne idemo tamo gde se pusi. Ako od nas 5 jedno pusi, nije red da mu kazemo mi idemo tamo gde se ne pusi, a ti vidi. Koliko je u mojoj moci to smece zabranjujem u mojoj okolini, kako devojkama s kojima sam u vezi, tako i u autu, stanu i bilo gde gde cu ja posle da osetim taj smrad. Dobro, ne treba biti ogranicen i iskljuciv, ali smatram za ovo sto je dozvoljeno po lokalima za velik problem.

Lako je reci za nas nepusace da smo sebicni, a zasto neko ko pusi nije sebican time sto truje druga koji je njemu npr ucinio uslugu i usao u lokal gde je pusenje dozvoljeno? U bastama i napolju ajd Boze pomozi, ali u lokalima (bez obzira kakva je ventilacija u pitanju) to je katastrofa. Zdrav covek bukvalno ne moze da dise normalno.
Ne možeš da porediš šmrkanje koakina sa cigarama,kokain je zdraviji :mrgreen:
Za to što kažeš da nije red da kažete jednoj osobi da ne idete u nepušačke kafiće ne razumem,jer ovo je demokratija,75% pobeđujete :D Šala mala,ali ja npr. često idem u nepušačke kafiće i uopšte mi ne smeta... sve je stvar dogovora ;)
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

paja napisao:
Scuderia napisao:
TheWickerMan napisao: kako devojkama s kojima sam u vezi
:trljamoci: :trljamoci: :trljamoci:

:rofl: :rofl: :rofl:
Sme da pusi. Ne sme cigarete :mrgreen:
ali ja npr. često idem u nepušačke kafiće i uopšte mi ne smeta... sve je stvar dogovora
Svaka cast. To postujem, ali prvi si od koga sam cuo tako nesto, a da je pusac.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Uf, pa nije bas te niko ne tera, bas te teraju, posto je manje vise u svakom lokalu dozvoljeno pusenje. Strasno je sto je doslo do toga da nepusaci treba da se sakrivaju i sabijaju u neke budzake gde se ne pusi umesto da je obrnuto. Cak i tamo gde je kobajagi podeljen prostor za pusace i nepusace ako neko hoce da pusi a promasio sto konobar samo uzme i prebaci tablu sa dozvoljenim pusenjem :) Ne znam kako je u BG ali u NS je u svim pristojnim lokalima dozvoljeno pusenje.
Mislim da je sad situacija znatno gora nego pre ovog glupog zakona, jer sad i neko ko ne bi zapalio u kaficu kad mu ispred nosa stoji znak "DOZVOLJENO PUSENJE" mu prosto dodje da zapali kad su vec toliko zapeli. Ocekuje da po sledecem zakonu budu istaknute table "OBAVEZNO PUSENJE".

I naravno da je pusenje potpuno bespotrebno, niko od pusaca ne zna ni zasto pusi, a pogotovo zbog cega je poceo da pusi. Kad jednom neko propusi posle je problem stati (jer to tad zaista postaje potreba) ono gde treba posebno insistirati je sprecavanje da neko opste postane pusac.

Dakle resenje je vrlo jasno, potpuna zabrana pusenja u javnim prostorijama (napolju nek pusi ko hoce) i resen problem. Trenutno je situacija takva da se ugostitelji boje da zabrane pusenje u lokalu jer ce im onda mnoge musterije otici na drugo mesto, medjutim ako je svugde zabranjeno onda nema ko sta da se boji i niko nece gubiti musterije zbog toga, tako da ovo nije problem ugostiteljima uopste.

Pusaci vec placaju takse, nije da ne placaju, vecinski deo cene cigara su takse, i ja nekako nikad nisam da se nesto isteruje kroz kaznjavanje placanjem i sl. U srpskom zdravstvenom sistemu (tj osiguravajucem) to nije primenjivo, ali bi ja recimo uveo da je zdravstveno osiguranje za pusace recimo 20-50% skuplje nego za nepusace, sasvim logicno i realno. Zapravo kad malo razmislim primenjivo je i u srpskom sistemu, veci odbitak od plate za zdravstveno osiguranje...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

To za podelu jedne prostorije na pušački i nepušački deo je neviđena glupost, jednako kao da se u jednom delu bazena dozvoli šoranje, dok je u ostatku, bože moj, strogo zabranjeno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

TheWickerMan napisao:
Floyd napisao:Svako ko pusi (daje pare na nesto potpuno nepotrebno i stetno) je vec dovoljno bogat da bi bio extra oporezovan...
Daje pare na nešto nepotrebno? Ne znam po čemu si kompetentan da zaključiš šta je nekom nepotrebno? Verovatno smatraš da i ovi što voze automobile od 3000-4000 kubika treba da kupe one od 1000 kubika jer su ovi jači nepotrebni i štetni? Zašto ti voziš auto od 10k evra,kad možeš onaj od 1k evra? Tebi je to nepotrebno ;)
Pa eto kao i svi i ja sam jedno kratko vreme probao cigare u srednjoj skoli i shvatio sam da je u biti potpuno nepotrebna stvar.
To je moje misljenje a ako je tvoje suprotno nemam nista protiv.
Cigare i pusaci su mi se definitivno zgadili '99 kad su se i pored ratne opasnosti pusaci u redovima bukvalno sibali za paklu cigara.
Automobili su druga prica i nemaju puno veze sa ovim jer tebe u saobracaju ne ugrozava neko ko vozi 10x skuplji auto vise nego sto bi te ugrozavao neko ko vozi 10x jeftiniji.

Problem je sto vi pusaci imate izbora a mi nepusaci nemamo i vrsi se jedna vrsta agresije nad nama, zbog toga sam potegao placanje odstete.
Da li nekom te pare trebaju ili ne potpuno je nebitno ali ako nas vec trujete onda i platite mada je druga opcija (pusenje samo u privatnim prostorijama) jos i bolja te bi vam u tom slucaju davao cigare za dz ili za simbolicnu cenu jer trujete samo sebe sto niko ne moze da vam zabrani.

Sto se tice pusenja na javnom mestu...
Skoro sam isao u jednoj nasoj diskoteci gde je pusenje dozvoljeno (sumnjam da je legalno) i to sam posle duze vremena usao u takav objekat.
1. Odelo mi se usmrdelo na cigare
2. Grlo me je grebalo kao kad sam prvi put kao tinejdzer pijan ispusio paklu sa drustvom

Moj je izbor bio da se zabavim a ne da na mene vrse agresiju pusaci.

I jos nesto, imam i u familiji pusce i na isti nacin pricam sa njima.
Kod mene mogu da dodju ali se pusi iskljucivo na terasi...

@Laki

:plusone:

U Parizu je po lokalima potpuno zabranjeno ali to povlaci drugu stranu price a to je da pusaci uzmu pice pa izadju na ulicu i onda ti kao setac nemozes mirno da ides trotoarom vec si prinudjen da se na svakih par metara probijas kroz grupice ljudi koji zauzimaju trotoar sa casom pica u jednoj ruci i cigarom u drugoj.
U Srbiji je koliko sam primetio dozvoljeno pusenje u vecni kafica ili postoji zabrana koja se ne postuje :pardon:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Laki021 napisao: Pusaci vec placaju takse, nije da ne placaju, vecinski deo cene cigara su takse, i ja nekako nikad nisam da se nesto isteruje kroz kaznjavanje placanjem i sl. U srpskom zdravstvenom sistemu (tj osiguravajucem) to nije primenjivo, ali bi ja recimo uveo da je zdravstveno osiguranje za pusace recimo 20-50% skuplje nego za nepusace, sasvim logicno i realno. Zapravo kad malo razmislim primenjivo je i u srpskom sistemu, veci odbitak od plate za zdravstveno osiguranje...
Laki koliko ovo delovalo kao dobra ideja kad se zamisliš ispade da nije jer nisu samo pušači rizična grupa. Po toj logici bi trebalo naplatiti skuplje zdravstveno osiguranje i svima koji cirkaju, koji jedu masno, koji ne vežbaj tri puta nedeljno.... pa onda svima koje radar navata tri puta za godinu dana...

Jesam pušač ali ne bih imao ništa protiv da zabrane pušenje radikalnije nego sada. Time bi meni i ostalima pomogli da manje pušimo :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Vidim ja kako je krenulo, moracemo da pravimo poseban deo foruma za pusace i nepusace :)
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Pa ja odem na kafu, ostanem sat, dva u lokalu, i treba da bacam komplet garderobu koja je bila na meni na pranje. To smrdi kao bolest, a vikendom ne moram ni da pominjem kako se osete stvari kad se pomesa parfem sa tim dimom. Uzas, jednostavno ne opisiv smrad. Meni nije jasno kako neko tako nesto moze da drzi u ustima svaki dan :jane:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ovo sto kaze Laki ima smisla.
Skuplje osiguranje i kraj.

Sam sebi unistavas zdravlje (namerno) i posle ocekujes da te isto kosta lecenje kao i onoga ko ne pusi.
Nikako mi ne ide u glavu kako neko moze sebe da ubija. Na stranu da li to utice na druge.
Nema mnogo razlike izmedju klasicnih narkomana i pusaca...

Pusaci umeju da budu prilicno drcni kada im spomenes da ti smetaju cigarete. Mada, ni nepusaci nisu nesto bolji :D

Izbegavam da cesto idem po kaficima i takvim mestima gde se pusi. POsle mi smrdi odeca, koza, kosa... kada je malo toplije, bar jakna moze ostati u autu, ali sada je vec nezgodno...
Cesto cujem "pa ti ne pusis i sta te briga da li si u pusackom ili nepusackom delu, ali ja moram da zapalim, ucini mi..." Cesto se desi da zbog jednog pusaca, gomila nepusaca sebi u pusackom delu i udise duvanski dim, da mu ucine. Mnogo redje pusaci ucine tako nesto nepusacima (bar u mojoj okolini). Uglavnom zato sto ovima nije gust da popiju kafu, ili pivo bez cigarete, ili "kakav je to rucak kad posle ne mogu pljugu da zapalim?".

Stice se utisak da ustvari nepusaci kukaju i da ugnjetavaju pusace...

Cesto drzim obuke i predavanja, gde medju prvim stvarima pitam da li ima pusaca. Dakle, imam razumevanja, ako ce da puse, njihova stvar, a meni je u interesu da mi ne sede nervozni, jer mi onda nista ne vrede...
Kada vidim ljude na minusu, samo da bi zapalili... pa one kojima rodjena deca nemaju neke osnovne stvari, ali je cigareta pod obavezno... ufff definitivno mi nije jasno zasto neko uopste i ima potrebu da zapali cigaretu...
Ali, svako ima svoje, neka mu je...

Sto se taksi tice, slazem se da je u ceni cigarete vec dosta taksi, a bice jos vise.
Nego, akcize na alkohol... :-| :kezo:
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Kako se rasplamsa rasprava... :D

Inace, ja bi legalizovao gandzu, a onda je dodatno oporezivao...

Inace, jedno vreme u Srbiji nije mogla da se nadje paklica Pall Mall, ni za lek... A u stvari, to je bio doba kada je Rumunija usla u EU, i morala je da prihvati Evropske akcize za cigare i alkohol, sto je dovelo do toga da Pall Mall (izmedju ostalih vrsta cigara) kosta oko 5 evra... I naravno ovi nasi se pomamili i sve svercovali u susednu nam Rumuniju, a najvise Pall Mall...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@Scuderia

Ma dobro je kad moze da se pere.
Ja sam bio u koznoj jakni koja se posle 3 dana luftirala na terasi ali se i posle toga malo osecala na cigare (sad vise ne).

@pedja

Na alkohol ukinuti akcize :kezo:

@bane

Ma svercuju nasi i ovamo pa kad ih nahvataju (znam par slucajeva) presedne im sve sto su prosvercovali 3 godine unazad :)
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

trojanac bese nije ozenjen???
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa realno ne vidim neku potrebu za posebne takse na alkohol.

Potpuno drugacija stvar od cigareta. Ako ikome skodis skodis samo sebi a ne onima u tvojoj okolini (ok, sem ako zestoko ne prekrdasis pa postanes nezgodan :) )
Takodje sve dok se ne pretera alkohol nema nikakva negativna dejstva (kao i vecina drugih stvari uostalom), u optimalnim kolicinama moze da bude i lekovit.
Korisnikov avatar
džole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 15:37
Garaža: Nissan Qashqai 2025. Tekna plus 4wd

Post od džole »

Ja se slažem sa nepušačkim delom foruma.
Treba povećati takse i akcize na cigarete i cigare i doterati dotle da najjeftinija paklica košta 20€(2.000 din.) i u tom slučaju kome se puši neka izvoli.
Mnogi bi prestali da puše a ostali bi dobrano smanjili pušenje.
"Dobro znaj da uvek tu sam ja!" Stella Rossa di Belgrado
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

To tebi odgovara, a meni ne odgovara :opustanje:
Odgovori