Fiat 500L

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Fiat 500L

Post od Rakhil »

mr.Big napisao:
Rakhil napisao:Sansa da neki sindikat kod nas ubode sta je realna plata za nase uslove ne postoji. Kad bolje razmislim, termin "realna plata" ne znaci nista samo po sebi, jos manje kad mu se doda "za domace uslove"
Pa postoje valjda neki reperi, šta znam, pominje se republički prosek od 45k din, pa neka stimulacija preko ako se dobro radi. Ovih 34k je čisto vredjanje, pa još ubrzavaju traku kad provale da nesrećnici ćute i trpe...
Pa ja nesto kontam da ni to nije reper. Nekome je 45k ko kuca, nekome nije dovoljno za osnovno. Zamisli sindikat koji pregovara u ime 100 ljudi, od cega su 70 samci koji imaju svoj stan i 30 ozenjeni sa decom koji iznajmljuju stan - sta je tu realna plata i kome? Ovde je pokrenuta proizvodnja, i ljudi su zaposleni, 34k prosek je bolje od nemanja posla uopste, to je sigurno. Ja mislim da se od sindikata ovde niko nije ovajdio, pa nece ni radnici u FAS-u.
A to da je 34k vredjanje, ne bih se slozio, ima puno puno ljudi koji rade za manje i bili bi srecni sa 34k. I dokle god imas takvu ponudu radne snage, 34k je trzisna plata jer poslodavac toliko daje: kad opadne ponuda radne snage za to meto, skocice i cena rada.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Po vašoj logici tamo nikom ne sme da ispadne nešto na pod, jer taj Talijan ima puno pravo da mu ga surdukne u čajni kolutić, onako pred svima -msm, situacija mu je takva, neka druga petorica bi uživala :)

I moja ili vaša primanja/poslovi su nečiji san, pa ne dozvoljavamo da se neko iživljava kao što je ovo ubrzavanje proizvodne trake tamo. Ajde da ne pominjemo kako se bune radnici kod njih..
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

mr.Big , ajde onda da izgrebemo sve Fiate. Neka odu Talijani. Sta su i dolazili koj moj. Sta ce nam? Zivela Srbija!

PS
... i da otvore Nemci pogon za nove polovne Golf 2 dizlo :mrgreen:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

mr.Big, ne teraj stvari u krajnost. Jedan lik je popizdeo i poneo se vandalski, to ne znaci da automatski da su svi ugnjetavani do maksimuma. A ni ti ni ja ne znamo ni sta znaci ubrzavanje proizvodne trake ni da li je to neizdrzivo i nehumano, ti si to samo preuzeo iz izjave, gle cuda, celnika sindikata.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kad nije bilo posla, nije valjalo, sad kad ima posla gde je plata na vreme, placeni doprinosi, itd, ne valja. Nikad svima nece odgovarati. Mogu ljudi da se raspitaju kolike su prosecne plate po servisima i da li su ljudi prijavljeni. Ja znam stanje za nekoliko, to je sve losije od ovog sto se ovde spominje. Ne znam koliko su zaista losi radni uslovi, nisam bio (a i losi radni uslovi je prica sto ljudi sto cudi), ali me ne bi cudilo da ti stari radnici placu za vremenima kada se na posao dolazilo sa "lijom".
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Bruka je sto je ovo uopste doslo do novina.
Samo rusi rejting kvaliteta ovog auta, opet ce nekome da uleti 30 krpez automobila...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Obavezno paint detective ko bude kupovao 500L pa da vidi dal mu je zapao ključovani :)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Za taj isti 500L (i za BMW 1 i 3 serije) radi kablove Draexl Meier iz Zrenjanina, gde imam puno bliskih poznanika koji su zaposleni tamo kao i jos 3000 ljudi, sto je otprilike jedna petina radno sposobnog stanovnistva u Zrenjaninu. Od kada je doticna firma pocela sa radom, grad je zivnuo. To je 3000 plata koje legnu na racune 10. u mesecu, ni dan posle, to su pare koje se upumpaju u grad, koje ovi ljudi zarade. Radnici dolaze sa raznih radnih mesta, neki napustaju privatnike koji ih izrabljuju (trafike, pekare, neprijavljeni...) i srecni su ovde. Imaju organizovan prevoz od kuce, privatnim autobusima, a kada ostanu duze po potrebi firma placa taxije i naravno prekovremeni rad. Da se radi, radi se - u 3 smene, ali se sve placa (110% ili koliko vec za 3. smenu i isto toliko za rad vikendom ili na praznik). Naravno, placen je i topli obrok, svi doprinosi, plata na vreme, covek samo treba tih 8 sati da RADI.
Sto se tice "ubrzanja trake", ni Draexl nije cim je dosao (pre 4 ili cak 5 god) poceo da radi sa 100% kapaciteta, tj 100% produktivnosti, vec su krenuli sa 50% i onda polako pojacavali normu. To je normalno, jer nijedan pogon ne moze da radi u startu sa 100% produktivnosti dok se ljudi ne uhodaju. Polako se produktivnost podize i cilj je da se za 12-24 meseca (ili koliko postave za standard) dostigne maksimalna produktivnost. Znam da su bili izuzetno zadovoljni nasim ljudima koji su mnogo brze od Rumuna i Moldavaca uspeli da se uhodaju. I ovde su se bunili kako je pogon "ubrzavao" proces dok nije dosao do 100% produkcije i onda su se navikli i sad im je to normalno. Pretpostavljam da se o tome radi i u Kragujevcu kada se pominju "ubrzavanja trake". Ubrzavace je jos i radnici ce prelaziti levele da tako kazem, dok ne dodju do stadijuma kada mogu zatvorenih ociju da rade svoj posao i kada im vise nece biti brzo. Uostalom, kao i u svakom poslu, kada pocinjes nesto ti deluje tesko i komplikovano, a nakon nekog vremena i stecenog iskustva bude ti laganica. (u BILO KOM poslu)

EDIT- inace, dobili su i jedan (sivi) 500L 1.3 MJet kao sluzbeno vozilo, svrckaju se njime do grada i povremeno odu van. Naravno da ga nisam ja vozio, ali dva drugara jesu (od kojih je jedan njihov vozac i vozi sve od VW Caravelle do direktorovog BMW-a) i nemaju bukvalno nijednu lepu rec ni za auto ni za motor. Jedino prostor u autu hvale, ali kvalitet izrade, pa i taj MJet... :pop:
Bucan je, ne ide nikako, trosi prosecno 6.7 lit dizela po boardu... To su neki zajednicki stavovi obojice. :zbunjen:
E da, nakon par hiljada km su oterali auto u servis jer dole nisu bila zavijena dva srafa koja drze neku zastitu motora, pa je to odvisilo, a nakon 15k je pocelo kvacilo da vibrira u leru. :srbin:
Poslednja izmena od Texonja u 27 Maj 2013, 14:34, izmenjeno 2 puta ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

mr.Big napisao:Osudjujem ovaj vandalizam.

Treba da formiraju pravi sindikat, obustave proizvodnju dok je u punom zamahu i traže realnu platu za domaće uslove.

Dok god neko ne bude to uradio, kecaće nas ko god dodje i napije/nafiluje nekog političara...
Iz mog prvog posta na ovu temu se vidi da predlažem svetski priznati način borbe za svoja prava. Ti radnici po servisima su loše plaćeni i zbog pristajanja ostalih u Srbiji na uslove rada ispod civilizovanog nivoa. Dok svi ćute -bićemo yebani...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

@tex

Sve je tako.

Velika vecina ljudi zapravo nema nista protiv, nego pojedinci vole da se kurobecaju kad im nije ni vreme ni mesto, a kad ne mogu da idu na "to je zato sto smo srbi", onda jednostavno kukaju na izrabljivanje.

Najveci problem je ono sto si napisao - mora da se radi.
Tuzno je samo sto je pola njih do juce radilo kod privatnika gde nisu smeli da pisnu u mnogo gorim uslovima.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Možeš ti da se buniš do prekosutra, dokle god poslodavac poštuje zakon o radu ti imaš izbor ili da tražiš drugi posao na tržištu rada ili da ćutiš i trpiš. Ili da na sledećim izborima glasaš za nekog ko propagira neki drugi sistem koji bi ti zakonom garantovao platu dve iljade eura.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

mr.Big napisao:Ti radnici po servisima su loše plaćeni i zbog pristajanja ostalih u Srbiji na uslove rada ispod civilizovanog nivoa. Dok svi ćute -bićemo yebani...
Pa ovo sto si ti napisao sada ti je cela sustina slobodnog trzista. Ako ti ne valja kod nekoga, odes na drugo mesto, pa kad vise niko nece da radi uslovi moraju da se promene. Ali to ima i drugu stranu medalje, a to je da dokle god ima viska zadovoljavajuceg kadra za taj posao, cena rada ostaje takva kakva jeste.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Rakhil napisao:Ako ti ne valja kod nekoga, odes na drugo mesto.
Pa da, ali nasim zemljacima ne valja nigde osim kao u "Drzavnom Poslu" u arhivatorskom odeljenju. Mada i tamo im ne valja. Mala plata, mora rano da se ustaje itd...
Problem je sto nas narod (pa i ja sa njim, ne bezim od toga) nije navikao da radi, vec vise da pomalo raducka i hvata krivine kadgod moze. I to je nas problem. To je i moj problem. Mene sutra da skinu sa ovog kompjutera i bace negde na baustelle, pa ja bih kukao non-stop prvi. I bilo bi mi nevidjeno tesko. Zato sto sam lenj i zato sto nisam navikao da radim 8 sati. Ali sam makar svestan toga!! :zbunjen:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

mr.Big napisao:Ti radnici po servisima su loše plaćeni i zbog pristajanja ostalih u Srbiji na uslove rada ispod civilizovanog nivoa. Dok svi ćute -bićemo yebani...
Sve je to tacno da su lose placeni, ali su srazmerno lose placeni kao i ostali stepeni obrazovanja u drustvu. Znam ogroman broj ljudi sa diplomom drzavnog univerziteta koji rade za 30.000 RSD (ako uopste pronadju posao). Ne moze radnik u pogonu u fabrici da ima istu platu kao neko ko je ulozio ogroman napor, vreme i novac u obrazovanje.
Texonja napisao: Pa da, ali nasim zemljacima ne valja nigde osim kao u "Drzavnom Poslu" u arhivatorskom odeljenju. Mada i tamo im ne valja. Mala plata, mora rano da se ustaje itd...
Problem je sto nas narod (pa i ja sa njim, ne bezim od toga) nije navikao da radi, vec vise da pomalo raducka i hvata krivine kadgod moze. I to je nas problem. To je i moj problem. Mene sutra da skinu sa ovog kompjutera i bace negde na baustelle, pa ja bih kukao non-stop prvi. I bilo bi mi nevidjeno tesko. Zato sto sam lenj i zato sto nisam navikao da radim 8 sati. Ali sam makar svestan toga!! :zbunjen:
Ovo je sustina.

Taj bes radnika i strajkove treba preusmeriti prema drzavnom vrhu, a ne prema poslodavcu. Ali opet, mi smo neverovatno lenj narod cak i da protestujemo. Setite se samo prvog maja ove godine. U Evropi svuda protesti radnika, u Becu je na ulicama bilo vise od 100 000 ljudi, a koliko je bilo u Beogradu? Jednom je jedan rekao: Da bi promene bile efikasne moraju da ucestvuju milioni ljudi, a ne samo politicari. Mi ocekujemo da ce nas to sto zaokruzimo nekoga na glasackom listicu dovesti do boljeg zivota. E pa nece, dovesce nas sopstveni rad.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Odgovori