O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: O presretačima

Post od Grujic »

Primetio sam da to često govoriš, pa bih te zamolio da mi to malo detaljnije obrazložiš?
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Nikako ne može biti preventivno. Zna se šta je preventivno delovanje, seminari, predavanja, možda čak i opomene, i naravno strah.

Kažnjavanje koje sprovodi presretač je apsolutno represivno delovanje...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Preventivno u smislu da će više ljudi voziti po propisu jer zna da presretači postoje nego efekat koji će se postići kažnjavanjem vozača.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ima nesto u tome, kao sto i kad stoji patrola pored puta ljudi uspore, ne mora nuzno da kaznjava. Samo je po meni pitanje koliko su generalno vozaci upoznati sta je uopste presretac i kako funkcionise (naravno pre nego sto ih kazni).
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Pa sad, nije bas da se ne pominje na TVu. Naravno, najvise u emisijama vezanim za automobilizam i saobracaj, ali se presretaci prilicno cesto pominju.
Uostalom, narod ne treba da bude upoznat sa presretacima, treba samo da postuje ogranicenja i pravila
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sto se kaze brava nije za postena coveka jer on i nece provaljivati pa tako i presretaci nisu za onoga ko postuje saobracajna pravila vec za prekrsioce.
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

bane valjevo napisao:Nikako ne može biti preventivno. Zna se šta je preventivno delovanje, seminari, predavanja, možda čak i opomene, i naravno strah.

Imaš generalnu i specijalnu prevenciju. Specijalna je kad tebe kazne presretači(pu pu pu) pa ti od tada ne prekoračuješ ograničenje. Generalna je kada mi na forumu čujemo da su te kaznili pa onda mi ne prekoračujemo tj. više nas nauči na primeru jednog.

U oba slučaja došlo je do prevencije-odvraćanje lica od budućeg prekoračenja.
Poslednja izmena od Uroš S. u 29 Maj 2013, 12:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Upoznao sam neke od vozaca presretaca, kazu da nemaju pritisak kaznjavanja odredjenog broja ljudi tj ispunjenje kvote. Često deluju ovako kako je Piros napisao. Simić npr. često vozi na auto putu i kad god nekoga zaustavi ne kažnjava već održi predavanje o brzoj vožnji.

Dosta njih pre presretača nije radilo u policiji i tu su zato što dobro voze. Mog drugara su hteli da regrutuju jer se u nekoj privatnoj varijanti njegova žena žalila prijateljici da je vozio 250 na auto putu. A tu je bio prisutan neko iz policije ko je bio angažovan u formiranju tog odeljenja policije tada.

Meni je sasvim normalno da se nekome nabiju u dupe i izazovu ga na trkanje jer taj koji nasedne isto bi uradio i sa nekim drugim autom koji nije presretač a samim tim bi doveo ostale u opasnost, takvom vožnjom.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

E to poslednje je upravo suprotno, provokacija. Kad ti se neko lepi u dupe na AP, reakcija ti može biti da daš gas da se odlepiš, a ne trkaš...
Dosta njih pre presretača nije radilo u policiji i tu su zato što dobro voze. Mog drugara su hteli da regrutuju jer se u nekoj privatnoj varijanti njegova žena žalila prijateljici da je vozio 250 na auto putu. A tu je bio prisutan neko iz policije ko je bio angažovan u formiranju tog odeljenja policije tada.
Ako je ovo istina, toliko o profesionalnosti te jedinice i žali Bože kome se daju vozila koja mi plaćamo...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

+1

Ja sam vozio samo 190, znači ne bi me primili o.O
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:

Post od Woodoo »

bane valjevo napisao:Nikako ne može biti preventivno. Zna se šta je preventivno delovanje, seminari, predavanja, možda čak i opomene, i naravno strah.

Ne verujem da je moguće održati predavanja za sve one koji konstantno krše propise. Zar nije prevencija kada ti se nabiju u dupe auta i dozvole da shvatiš sa kim imaš posla, usporiš i izbegneš kaznu.

Ovo aktuelno kažnjavanje za zaustavnu traku ima moju punu podršku jer su me uvek nervirali ti bahati vozači, a represija je za njih jedino efikasno sredstvo.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Nabijanje u dupe nikako ne moze da bude prevencija. To je ne drzanje obaveznog rastojanja. Mogu oni i na drugi nacin da daju do znanja sa kim imas posla, a ne da vide dal ces da se trkas
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Poenta je da upravo to nisu bahati vozači, već ljudi bez prekršaja koji su pogrešili u gužvi.

A za takav jedan prekršaj će imati strožiju kazne nego zbirno neko ko je dva puta vozio sa promilom alkohola u krvi, dva puta prošao na crveno...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Nabijanje u dupe je nasilnicka...... voznja :mrgreen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:

Post od Woodoo »

Grujic napisao:E to poslednje je upravo suprotno, provokacija. Kad ti se neko lepi u dupe na AP, reakcija ti može biti da daš gas da se odlepiš, a ne trkaš...
Zašto je provokacija? Je l se lepe u dupe nekome ko vozi srednjom trakom? Normalna reakcija je da se skloniš u srednju traku i poštuješ ograničenje brzine.
Grujic napisao:Ako je ovo istina, toliko o profesionalnosti te jedinice i žali Bože kome se daju vozila koja mi plaćamo...
Ne razumem, objasni mi molim te zašto zbog ovoga sumnjaš u profesionalnost. Ja sam to naveo samo kao primer da im je prilikom izbora ljudi bilo bitnije kakve su im vozačke sposobnosti nego kako se služe pendrekom. Pa neće valjda neko bez iskustva da juri za budalama na auto putu?

Drugar naravno ne radi za njih, tj sve se završilo na tom pitanju da li bi mu bilo interesantno da se priključi.

Kada npr traže IT stručnjaka, da li je bitnije da takva osoba ima "staž" u policiji ili da bude dobar u poslu zbog koga žele da ga angažuju?
Odgovori