Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Koliko troši?

Post od NexT »

RINGE napisao:Moras biti malo pazljiviji sa tim procenama. 6 je 20% vise nego 5 :)

Ako nema guzve u gradu mozes da prodjes sa 6 litara u to verujem :)
U Beogradu bez guzve je 406 drzao oko 6 litara sa 2.0 motorom, 110 konja, 1500kg, a ne Corsa...

Burazer zivi u Vojvode Stepe, radi na Nbg, Clio 1.5 dci je imao oko 5.5-5.7 prosek.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Najvise i zavisi od guzve. Nije isto gradska voznja u Beogradu i u Zrenjaninu, cak nije isto ni u samom Zrenjaninu dal ides u 7.30h ili npr u 14-15h, a da ne pominjem razliku po Beogradu gde se gradskom voznjom smatraju i novobeogradski bulevari i male ulice blize centru. Razlika u potrosnji moze biti i po 40% ili vise.
Zato i treba sa rezervom i dozom tolerancije uzeti kad nekome 1.5dci trosi 5 lit, a drugome 7 lit po gradu, jer je to "po gradu" sve samo ne egzaktna mera.

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nikad benzinac ni u teoriji neće trošiti isto ili manje, jer je dizel kaloričnije gorivo. Nije pitanje da li je turbo ili ne. Takođe razlika je veća što više ima rada u mestu i polazaka iz mesta, a manja ako je otvorena vožnja - ali razlike mora da bude. :-)

Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako smo vec u domenu teorije, da ne ostane nespomenuto da benzinac sa odgovarajucim stepenom kompresije (i naravno gorivom) ima veci stepen iskoriscenja od dizel ciklusa.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

bozza1979 napisao:Evo mog poredjenja:
U uslovima u kojima je Z10 trosila 5-5,5l benzina, trosila je 7-7,5 plina. U slicnim uslovima, Punto dizel, 3,5-4l.
U gradu, Z10 tesko ispod 8 benzina, 9-9,5 plina, a Punto dizel 5,2-5,6.
Pise i kod mene 5,6 litara po gradu, pa na pumpi to izadje 6,2l...
Tako je zadnja 3 cilkusa, vec sam ubio preko 5000km, tako da je sad vec i razrdjen dovoljno.
Ako je na otvorenom 3,6, dakle sa motorom je sve u najboljem redu, jednostavno, ili je to neka teska udav voznja, ili kod mene svaki auto trosi litar do dva vise nego drugima :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Tebi jedino Astra 1.6 trosi manje nego drugima :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ma svi gledaju u bord i navode te podatke, a to nema veze sa životom. Svaki laže, samo je pitanje koliko. A tek što laže nama koji vozimo na gas... :kezo: I ja ne mogu nikako da postignem te brojke koje neki navode tipa "6 litara gasa na otvorenom"... Nema šanse, nije to perpetum mobile... Ako spusti na 7 - super, inače je uvek tu negde oko 7.5 litara ili malo manje, plus benzin...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Meni bord na zalost ne laze,zato mi je i potrosnja muska za jedan dizel :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Onda si ti jedan retkih slučajeva. Pitanje i kako ljudi uopšte računaju tu potrošnju, da li zaista toče pun rezervoar svaki put do vrha, isprazne ga totalno pa izračunaju. Pa iznova... Koliko ono danas košta recimo rezervoar od 60 litara euro dizela? :D Dakle, verovatno je to sve odokativna šacometrija na manjim sumama/količinama goriva pa zato i takve brojke. Ja svaki put sipam rezervoar gasa do vrha iz razloga što je jeftin (2.235 din, otprilike :D ) i vozim dok ne zapišti i potpuno ga nestane, sipam na istoj pumpi i onda znam pouzdanu računicu kod koje nema nikakve mogućnosti greške... :)
Poslednja izmena od Saša u 02 Jun 2013, 20:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

Ne mislim da ljudi lazu za potrosnju (mada ima i talvih) ali naprosto je nemoguce ustanoviti tacnu potrosnju bez da se uzme papir i olovka i belezi sipanje i kilometraza predjena u nekom duzem periodu.

Tako se moj tast tripovao da mu i10 trosi previse, cak je isao i da se zali u hjundai :mrgreen: dok ga nisam naterao da zapisuje i ispostavilo se da je omanuo za 2L na 100km
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ne kažem da neko laže, nego ne računaju to ni dobro ni precizno... :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Sipas pun, resetujes kilometrazu, potrosis koliko potrosis, sipas pun i preracunas... Ne vidim gresku?! :zbunjen:
Ne mozes ti u necije ime reci da taj neko racuna lose...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U termodinamici bese veci stepen korisnog dejstva kod Dizelovog nego kod Otto ciklusa?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Day Walker, ti izgleda racunas potrosnju u galonima :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori