Mađarska - šoping, obilazak, aquaparkovi...

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Segedin - šoping i obilazak

Post od Texonja »

Gresis oko "sverc-marketa" iza Kelebije, tj diskonta Hatar u kojem su neke stvari daleko jeftinije nego u Auchanu. Evo navescu primer Milka cokolade koje su u Hataru uglavnom 65-70 centi, dok su u Auchanu uglavnom 1 eur, +/-10 centi kako kad. Drugo sto mi pada na pamet od onog sto mi trosimo su oni Airwick mirisljavi sprejevi za automate. Jedan taj refill je 2.5 eur u Hataru, kod nas je poslednji put kada sam gledao bio 390 din u Metrou. U Auchanu je preko 4 eur. Pricam sad po secanju, vezano za stvari koje kupujem, ali puno je primera gde je Hatar mnogo jeftiniji od Auchana. E sad, zec lezi u onom grmu asortimana koji si pomenuo, jer Hatar je po velicini 1/10 Auchana, pa nemas sirok izbor. Gotovo iskljucivo hemija i hrana. Od svakog proizvoda po samo nekoliko vrsta (nemas 30 vrsta sampona za kosu nego 10, nemas 30 vrsta cokolada nego 10 itd), ali da je jeftiniji jeste i to znacajno.
Pre 2 nedelje smo se vracali iz Budimpeste i svratili u Auchan da pazarimo sta treba. Nismo hteli da cekamo za AFU jer smo se vracali sa kraceg odmora i kada sam gledao cene bez vracanja AFE, ispade da se gotovo nista ne isplati kupiti. Pre godinu dana nije bilo tako.
Kupio dzukcu Pedigree Markies (ovo je kao droga za pse) :) , koje su uvek jeftinije, kupili jedan sir, neku kobasicu, ali tu nisam ni gledao cenu nego to standardno uzimamo. Uzeo 2 kartona mleka za klinku (1 eur/litar, mada je bilo i neko drugo za 60 centi) i nista vise pametno, jer sto se tice ostalog, sve mi izadje isto kao kod nas +/- par dinara (da, nesto je i skuplje), pa nismo ni hteli da teglimo bezveze. Kad se vrati AFA, onda je to druga prica... Njihov PDV na vecinu stvari je 27%, ko ne zna.

Metro je jeftiniji od Auchana, ali nesto kenjaju sa Metro-karticama jos od prosle godine, pa ne idemo tamo, a i u Auchanu je nekako gospodski i uredjeno uz veci izbor. Da sumiram, ako se ne vrati AFA, po meni se ne isplati ici. Naravno, svako treba da ode barem jednom i sam vidi kakve su cene onoga sto on kupuje i koristi redovno, jer mozda je upravo to jeftinije.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Segedin - šoping i obilazak

Post od Sloba »

Nisam ni rekao da je Auchan jeftiniji od šverc marketa, već da je u svemu drugom bolji. Za nas koji ne živimo od šverca, razlika nije toliko bitna jer ušteda u odnosu na Srbiju svakako postoji. Čudno mi je da ti smetaju šverceri u Metrou, a ne smetaju oni sa Kelebije.:)

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Smetaju mi i ironicni komentari gde im nije mesto, pa nista... A samo lepo kazem da je Hatar daleko jeftiniji i to svako ko ode moze da vidi. Takodje, Auchan nije nesto jeftin kao ranije i cela poenta je u vracanju AFE. Ranije je fakat bio (pre godinu i kusur, dve, sada nije)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nije mi jasno kako vas ne mrzi da idete tamo u nabavku, mene mrzi da odem do Rode 2x mesečno :)

Ne znam šta ljudi kupuju pa im je jeftinije tamo, izgleda da mi kod kuće ne trošimo ništa od toga.
I ovo sa našim potencijalnim odlaskom u IKEA-u nema mnogo poente ako se gleda sa finansijske strane (plus što će da ode dan od odmora), osim da se provozamo i da vidimo kako im izgledaju neke stvari.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Sve je stvar matematike. Neko je čini mi se na starom forumu rekao da je za razliku u ceni HU vs SRB na godišnjem nivou kupio laptop. Naravno i subjektivni osećaj da nisi ostavio pare nekom našem dripcu nekom je prajsles. S druge strane, ja bih pop*deo da moram da čekam u redu za povrat poreza i 15 min, a ne x sati.

Individualna stvar. :nemampojma:
Širim haos!
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Post od Tibor021 »

Heinz napisao:Postoji mogućnost da ćemo da zapucamo jedan dan do IKEA u Budimpešti, tačnije u Sport utca. Ciljamo na neku fotelju i stolice + sitnice za kuću, pa bolje da sami spucamo 100€ na odlazak i da vidimo šta ima tamo, nego da damo lihvarima u BG 30-40-50%. Plan je da se povrati PDV po dolasku u BG.
Imate li neki savet šta još u blizini obići, možda neki Auchan ili Tesco usput?
Na istom trgu gde je Ikea (ako idete u Ikeu u Pešti, a ne onu u Budimu) ima jedan manji tržni centar (Skala) a sa druge strane ulice veći (i čuveniji) Arkad (sa identičnim sadržajima kao onaj u Segedinu). Auchan i Tesco (i još dosta radnji i supermarketa) su uz autoput na ulazu u Budimpeštu iz pravca Segedina. Gledajući iz tog pravca, Auchan je sa desne strane, a Tesco sa leve. Treba samo pažljivo pratiti znake i gledati gde se silazi a kako ulazi.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Westend u Pešti mi je ostao u lepom sećanju. Ima i svoju stanicu na plavom metrou.:)

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kod Pere na pijaci milka original šverc komerc za zapadno tržište 70 dinara. Od 100g.
Da li sa potrošnjom od ~10,000 dinara u merketu sa robom široke potrošnje, ima smisla ići u mađarsku zarad uštede?
Računam da će mi otići barem 2500-3000din na gorivo.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

nikaragva napisao: Da li sa potrošnjom od ~10,000 dinara u merketu sa robom široke potrošnje, ima smisla ići u mađarsku zarad uštede?
Naravno da nema za tako malu potrosnju.
A i taj Pera je platio Milku 65c i tebi prodao prakticno za iste pare, ali je uzeo nazad porez koji mu je zarada. Bas zbog toga se ne isplati ici ako neces vracati AFU, jer na pijaci mozes isto to kupiti.
Korisnikov avatar
Neskica
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi

Post od Neskica »

nikaragva napisao:Kod Pere na pijaci milka original šverc komerc za zapadno tržište 70 dinara. Od 100g.
Da li sa potrošnjom od ~10,000 dinara u merketu sa robom široke potrošnje, ima smisla ići u mađarsku zarad uštede?
Zar nije 80 DIN. ? :)

A Pero ne ide u Hugariju po robu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

:think:
Čini mi se da je bila 70, mada moguće da je 80. Kupujem uvek pelene i vlažne maramice, to nekad usput uzmem.
Uglavnom je jeftinija nego u prodavnici. Tamo je u najboljem slučaju na akciji 80 i kusur, ali od 90g.

Nemam pojma odakle Pero uzima robu, ali kod njega je sve najjeftnije. Nisam našao nigde jeftinije pelene nego kod njega.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

nikaragva napisao:Kod Pere na pijaci milka original šverc komerc za zapadno tržište 70 dinara. Od 100g.
Ako drugačije postaviš stvari, naravno da postoji ušteda (i bez povrata poreza). Ne ideš nedeljnu ili dvonedeljnu nabavku, već kupuješ stvari u većoj količini za neki duži vremenski period. Ja kupujem suvomesnate proizvode, sir, mleko, pelene, pivo, kafu, kozmetiku, kućnu hemiju i još štošta, dok sveže meso i mlečne proizvode, sokove, slatkiše, vodu i još neke stvari i dalje kupujem u NS. Bitno je da znaš šta koliko košta u Srbiji, pod uslovom da se radi o identičnim proizvodima. Npr, Heinz kečap na akciji me košta koliko i Polimark u Srbiji, Heineken onoliko koliko sam plaćao Tuborg Green do nedavno. Slanina odličnog kvaliteta u dvestagramskom vakuum pakovanju košta koliko i neka srednje žalosna kod nas, trapist odlčnog kvaliteta košta te 400 dinara i.t.d. Ima milion primera. Pijacu u kombinaciji sa hranom koja se čuva na specifičan način ne bih ni razmatrao.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Nađeš još nekog drugara pa odete zajedno, podelite trošak goriva, a tamo sve na jedan račun... Očas posla se pređe limit od 50.000 forinti za afu. Hrana i kućna hemija/kozmetika su mnogo jeftiniji nego kod nas.

Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Retko kupujem hranu, jedino slatkiše i sireve.
Meso kupujem kod prijatelja i sl. koji kolju nešto, pa kupim pola jareta, jagnjeta, krmka i tako to :) Ono van toga je retko, i uglavnom se podmiri u lokalnoj mesari. Suhomesnato jednostavno mi je teško da nađem u prodavnici da valja. Probao sam kulene iz mađarske kod nekog prijatelja koji to švera i ono je 10 klasa ispod ovoga što slovaci prave. Mada možda je on uzeo neki koji mu se isplati, na akciji i slično, nije tražio kvalitet.
Isto i za piliće i ćurke, koje sam i sam držao ranije.
Isto i za jaja. Isto i za mleko. Isto i za rakiju :)
Tako da se priča sužava samo na hemiju, odeću, obuću, poneku vrstu hrane, pivo recimo, sireve koje obožavam, slatkiše i slično. Možda neku tehniku. Mada ja govorim o mesečnom odlasku, tako da tehnika, obuća i odeća otpada :D
To je na višemesečnom intervalu, i na višegodišnjem za tehniku :D
I kada bih otišao jednom, verovatno bih uzeo od svega, čisto da probam.

Ali ono što bi mi najteže palo, jeste da držim cene u glavi, SRB vs HUN :nesvest:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Sveska, hemijska i mali kalkulator... Pa da vidiš. Ništa ne treba pamtiti. I ja sam se prvi put pogubio sa cenama i svim ostalim, neke stvari smo uzeli preveliku količinu a neke nismo uopšte ni uzeli, ali sledeći put ću znati šta, kako i zašto. :)

Tapatalk
Odgovori