Floyd napisao:Da jedan radnik u Srbiji kosta kao u Poljskoj, Fiat ne bi ni gradio novu fabriku u Srbiji
Srbija investitore moze da privuce samo jeftinom radnom snagom a investicije, radna mesta i povecana proizvodnja ce dizati standard same po sebi.
Srbin ne moze da shvati da nista ne moze preko noci.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2
Samo bih te ispravio. Fijat nije izgradio novu fabriku. Neki komponentasi jesu. Fijat je uzeo fabriku za dzabe i doneo svoje masine. A sta je sazidao jeste onaj bedem oko fabrike. I sve imam utisak da im je i to malo. Trebali su po njima da uzmu i preko lepenice.
Incognito napisao:To sto je Zastava bila unistena i opljackana to nije problem radnika vec drzave i politicara koji su tu izstu Zastavu unakazili,a zajedno sa njom i radnike. Mene kao radnika (govorim figurativno) uopste ne zanima da li je preduzece u problemu ili gubicima,vec me in teresuje samo da budem adekvatno placen za to sto radim.Hajde sad da svi srozamo plate pilotima na 300 evra mesecno zato sto je Srbija siromasna zemlja i ne moze da im isplati od 6-10.000 evra kao u svim normalnim zemljama.Ne slazem se sa takvom logikom.
Ovo je najveca glupos sto sam cuo. Ako nisi zaradio ne mozes ni da primis.Ajmo kao i uvek svi da primamo velike plate, a da nas ne zanima da li firma posluje sa dobitkom ili sa gubitkom, jer je tako u ostatku sveta. U Danskoj je pre jedno desetak godina jedna fabrika doslau situaciju da je morala da odpusti polovinu radnika jer nije imala dovoljnu zaradu, ili da pola firme radi jedan mesec a druga drugi mesec, ida primaju pola plate svaki mesec. Pa pogadjajte sta su odlucili?
Niko ovde ne trazi ono sto nije zaradio.Ti ljudi rade danonocno i za to trebaju da budu adekvatno placeni.Tacka.
A sto se tice toga da li radnika treba da interesuje da li preduzece posluje sa dobitkom ili gubitkom, ne treba da ga interesuje.Mene prvog ne interesuje u kakvoj je situaciji ni privreda ni drzava, osim toga da vredno i na najbolji moguci nacin uradim ono sto se od mene ocekuje i za to primim ono sto mi pripada.
Zasto se recimo ti ne prijavis da radis taj posao u Zastavi kad znas da je situacija kako u Zastavi tako i u samoj drzavi jako teska i da se "nema para".To je problem drzave, a ne radnika.Postsocijalisticke zemlje sa kojima bi Srbija trebalo da se poredi kao sto su Slovenija,Ceska i Slovacka imaju trostruko vecu prosecnu platu od Srbije,a bar 20% nize cene,prvenstveno kad je o hrani rec,tako da radnici u Hyundai-yu,Kia-i i Skodi mogu da budu zadovoljni jer mogu sa svojim prihodima solidno da zive,dok Srbi ovde ne mogu da zadovolje ni najosnovnije potrebe sa onim sto primaju.Mozda ti radis posao od kojeg zaradjujes daleko vise od tih radnika u Zastavi pa te tudji problemi ne doticu,ali je vazno biti realan u svakoj situaciji.
Druze ja radi u gradjevinskoj firmi kao pslovodja i dobro znam razmisljanja majstora i radnika. Samo se gleda u sat kad ce da prodje radn vreme a ucinak koji je napravljen nije bitan.A od ucinka zavisi visina plate. Druga stvar ne radim u zastavi jer nisam iz te struke, al znam ljude koji su isli na obuku u fijatovu fabriku u Italiji da bi mogli da vode posao u nasoj fabrici i rekli su da nas nijedan radnik ne bi duze od 15 dana tamo radio. A to sto suplate male treba juriti drzavu a ne poslodavca jer mu je drzava to dozvolila.
Da su plate ovde vece, stranac ne bi ni dolazio u Srbiju. Za 600 eur ima radnika u komsijskoj Rumuniji npr, koja je clanica EU i samim tim mnogostruko sigurnija za ulaganje bilo kojoj svetskoj firmi. Oni dolaskom u Srbiju preuzimaju rizik zarad jeftine radne snage. Dakle, od tih vecih plata nema nista, ili ces da radis za 300 eur ili neces ni raditi jer mi odosmo tamo gde hoce. Samo sto su mnogi u Srbiji toliko zaslepljeni socijalizmom (koji cak nije ni pravi socijalizam) da ne zele da sagledaju i shvate situaciju i prilagode joj se, nego bi svi da isteruju neku njihovu pravdu.
Ako budem morao, jednog dana radicu na traci u 3 smene ili cu mesati malter na gradilistu, jebi ga, ali za to vreme sigurno necu pljuvati poslodavca i sabotirati, vec cu kriviti sebe sto nisam uspeo bolje i istovremeno gledati da unapredim sebe ili naucim nesto drugo kako bih nasao bolji posao.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Texonja napisao:Da su plate ovde vece, stranac ne bi ni dolazio u Srbiju. Za 600 eur ima radnika u komsijskoj Rumuniji npr, koja je clanica EU i samim tim mnogostruko sigurnija za ulaganje bilo kojoj svetskoj firmi. Oni dolaskom u Srbiju preuzimaju rizik zarad jeftine radne snage. Dakle, od tih vecih plata nema nista, ili ces da radis za 300 eur ili neces ni raditi jer mi odosmo tamo gde hoce. Samo sto su mnogi u Srbiji toliko zaslepljeni socijalizmom (koji cak nije ni pravi socijalizam) da ne zele da sagledaju i shvate situaciju i prilagode joj se, nego bi svi da isteruju neku njihovu pravdu.
Ako budem morao, jednog dana radicu na traci u 3 smene ili cu mesati malter na gradilistu, jebi ga, ali za to vreme sigurno necu pljuvati poslodavca i sabotirati, vec cu kriviti sebe sto nisam uspeo bolje i istovremeno gledati da unapredim sebe ili naucim nesto drugo kako bih nasao bolji posao.
Tex nemoj tako, bio bi prvi koji bi iz revolta grebao šafcigerom po mešalici.
Slažem se i sa Kaporom i sa Texom. Malopre uzmem i napišem post pa namerno ne pošaljem.
U svakom slučaju bazirao se na
kapor napisao:...razmisljanja majstora i radnika. Samo se gleda u sat kad ce da prodje radn vreme a ucinak koji je napravljen nije bitan...
Kod majstora kome je takva ćud ništa se ne promeni ni kad radi preko za višestruko veću platu. Čak mu je i tad malo pa se buni kako onaj drugi ima 15-16% veću platu od njega, a trpa pod tepih da taj sa voćom platom odradi 3 jedinice nečeg dnevno dok ovaj 2 što na mesečnom nivou napravi razliku od 26 odnosno potrebno mu je da za njega mesec ima 13 radnih dana više ako želi istu platu. Pa se onda seti da mu fale radni sati za državni praznik u toj zemlji kad se nije radilo, al bi on da mu se obračunaju...
Ako mislis uopsteno, otkud ti da nismo bili u toj ili slicnoj poziciji? Moja prva plata u ozbiljnoj firmi je bila 192 evra neto, naravno neprijavljen i naravno radis sve i svasta. Bilo malo, ali bolje nego da sedim kuci i kukam. Za godinu i po dana plata skocila na 300-350 evra, i dalje neprijavljen naravno, pokupio se i otisao gde je bolje.
Puti sad to bili/bio, ja te ljude u neku ruku razumem, ne znam šta bih sam radio, ali da rmbači ko konj stalno, a sa platom koju ima nema ni da pokrije račune i detetu pelene... I sad je očekivano da kaže pa dobro, šta je tu je? Naravno da je prirodno da na svaki način proba da poboljša položaj, pa kako god to bilo. A te priče nek ide drugde su mi smešne jer najverovatnije NEMA gde drugo, ima struku i školu koju ima, i okviru toga nema baš mnogo mesta mimo Zastave, ako ih i ima...
Grujic napisao:Puti sad to bili/bio, ja te ljude u neku ruku razumem, ne znam šta bih sam radio, ali da rmbači ko konj stalno, a sa platom koju ima nema ni da pokrije račune i detetu pelene... I sad je očekivano da kaže pa dobro, šta je tu je? Naravno da je prirodno da na svaki način proba da poboljša položaj, pa kako god to bilo. A te priče nek ide drugde su mi smešne jer najverovatnije NEMA gde drugo, ima struku i školu koju ima, i okviru toga nema baš mnogo mesta mimo Zastave, ako ih i ima...
Aman ljudi... Pa normalno je da imas razumevanja za ljude koji nemaju i kojima je tesko da sastave kraj sa krajem, ali cela tema se povela oko polozaja radnika u Fiatu. Nit mi znamo licno nekoga ko radi u proizvodnji, nit znamo koliki je raspon plata, ni koji su tacno uslovi rada, ali svi znamo da je malo i da mora vise pa kako god, a najbolje da se donese poseban zakon koji ce da uredjuje da poslodavac mora da plati 500 evra platu i bole nas djoka odakle, nek propadnu ako nemaju da plate...
Ajd ovako situacija, zanima me odgovor par ljudi na ovo pitanje: ja prodam stan za recimo 100k evra i ulozim pare u proizvodnju, pola u masine i prostor, cetvrt u sirovine, cetvrt u kapital kao rezervu. Zaposlim 10 ljudi da rade. Dam platu od 300 evra jer tih 300 radniku je meni 500 iz dzepa, ili 5000 mesecno, ne racunajuci moju platu. Ako posao krene, imam nameru da povecam plate, ali ne linearno, nego ko najvise radi, najvise i dobije. Nakon godinu dana, posao ne napreduje, drzi se gde jeste, ja nisam povecao plate jer nemam mesta za to. Radnici rese da nece da rade za 300 evra vise, ali ne daju otkaz nego bleje na poslu. Jel mogu ja po vama ikoga od njih da otpustim? Ili, jos bolje pitanje, jedan od njih mi demolira masinu jer je besan, ja hocu da ga otpustim a on ima troje dece i bolesnu majku, jel smem to da uradim?
Da napomenem odmah: ako neko krene sa pricom da je ovo hipoteticki i da svi privatnici izrabljuju radnike da bi vozili dzipove, zajebite me populizma. Ovo vam je konkretan primer, pa razmisljajte, a svodjenje 2500 ljudi u Fiatu na istu meru gde ste sigurni da je svima lose i nikome ne valja je prazna prica.