Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od perfiko »

Niste vas dvojica videli proizvodnju... sem ako ste gledali neki dokumentarac na diskaveriju. :D
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

A sta je gradjevina? Mislis da je rad u fabrici laksi od izgradjne zgrada i solitera?
Poslednja izmena od kapor u 06 Jun 2013, 00:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Možda misli čovek na liniju. Proizvodnja je širok pojam.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Građevina je uslužna delatnost uvek bila i biće (po mom iskustvu, rad u fabrici je teži od "proizvodnje stanova"). A "proizvodnja" programa je kao kad bi moja žena rekla da proizvodi knjige. :)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Pa da bi neko radi u toj fabrici prvo je treba sagraditi. A radnik u fabrici ne radi u uslovima od -20 do +40 i ne radi po vetru kisi i snegu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@perfiko

Jesi li time hteo da kažeš da je jedina prava delatnost proizvodnja a da su sve ostale ispod nje? Svet se malo izmenio u proteklih 50-100 godina, recimo u Francuskoj ili USA 80% bdp-a čini uslužna delatnost.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Geza napisao:Jedan primer iz ruralne sredine. :)
Na proređivanju bresaka radi grupa starijih žena, prosek godina je oko 50. To je prvi veći posao koji se radi napolju i služi kao prelazna faza za zarađivanje novca do kasnijeg branja, prvo bresaka, a kasnije i jabuka. Žene u tim poodmaklim godinama oko 8 sati stoje na nogama ili se penju na merdevine (2 puta oko svakog drveta) i pored sve težine posla ipak ne kukaju. Retko ko mlađi želi da radi ovakav posao jer ubija noge. Hodanje po neravnom zemljištu i travi, gledanje u sunce po 8 sati i druge muke za 150 dinara na
I kad se pogledaju gradilišta po Srbiji, vidi se da većina radnika ima oko 50 godina. Mladi su izgleda danas prilično razmaženi.
AcaDorcol napisao:Kod nas po klasifikaciji zanimanja koja je u zvanicnoj upotrebi u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje jos uvek postoji zanimanje Daktilograf na primer, i ko zna koliko ima nezaposlenih sa tim zanimanjem iako svi znaju da danas svaki administrativni radnik jednostavno mora da ima znanje rada na racunaru, posebno u Office paketu programa. Kakav crni
Daleko od toga da "rad na računaru" automatski podrazumeva veštinu brzog kucanja. Mislim, kucam i ja relativno brzo, ali ne i pravilno. Pravilno i brzo slepo kucanje (nebitno da li na pisaćoj mašini ili kompjuteru) se uči u pravno-birotehničkoj školi i itekako je potrebno za neka radna mesta.

Ali ok, shvatam šta si hteo da kažeš - tačno je da su mnoga zanimanja danas zastarela.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Nov 2012, 10:53
Garaža: Opel Corsa 1.3 DTC 111years, 2011 god.

Post od daka »

Mladih ima biološki sve manje a oni što još imaju malo volje za životom "pecaju"dvojna državljnstva(madjarska i hrvatska) i beže iz ove ludare...Voleo bih pojedince da vidim kad ih najasi privatnik za 15000dinara mesecno i sa preko 250 sati rada kakav bi im bio osmeh i volja za radom i zivotom!
Juce mi dosao stolar da napravi i ugradi komarnik u prozor i u neformalnom razgovoru kaze da je jedan decko bio zaposlen na farmi svinja,neka u "fulu"automatizovana,radno vreme je bilo 3 sata ujutro i 3 sata navece svaki dan za nekih 15000 din,decko pristane,ali dogovoreno radno vreme je bilo samo par dana,na kraju je radio sve i svasta po njihovoj kuci(farbao,fizikalisao) tako da je na kraju radio po 10 sati dnevno...Eto vam proizvodnja,ne vidim u cemu je razlika u efektivnom radu nas i zapada sem u ceni???

Takodje slicna prica u vezi raznossenja neke besplatne stampe(reklamni materijal) ....placaju 500 din za raznetih 1000 primeraka,ej pa ja mu za 500 din ne bih brojao do 1000 naglas....ovo je postalo robovlasnicko drustvo,hebo zivot ako radis za racune i da jedes kako bi bioloski opstao i tako do smrti,postajemo kinezi!!!
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Nije sve tako crno, ima i uspesnih proizvodnoh firmi koje opstaju na nasem trzistu, recimo kod mene u firmi se radi u tri smene pa skoro cele godine, dosta se izvozi a pokrivamo dobar deo domaceg trzista, pogon je nikao na livadi sto bi rekli a oprema nova. Ako treba da je predstavim u slici i reci samo kazite.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Može :)
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

kapor napisao:Pa da bi neko radi u toj fabrici prvo je treba sagraditi. A radnik u fabrici ne radi u uslovima od -20 do +40 i ne radi po vetru kisi i snegu.
Ne omalovažavam tvoj posao (bez obzira koji je, ne omalovažavam niti jedan). Pitanje je bilo prosto da li je neko radio u proizvodnji. Ja sam napisao iz mog iskustva (a radio sam na i na građevini, doduše ne u Sibiru, i u proizvodnji). Jesli li ti radio u proizvodnji, na normu?
ftj napisao:@perfiko

Jesi li time hteo da kažeš da je jedina prava delatnost proizvodnja a da su sve ostale ispod nje? Svet se malo izmenio u proteklih 50-100 godina, recimo u Francuskoj ili USA 80% bdp-a čini uslužna delatnost.
Ne, hteo sam da pitam ko je radio (makar i na kratko u proizvodnji) i šta je proizvodio? Zato što mi se čini da je najlakše komentarisati nešto što nikada nismo radili, pa da vidim jesam li pogodio. :)
A o tome na čemu počiva tih 80% BDP-a mogli bi raspravljati u temi koja bi imala više strana od ove.
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Nov 2012, 10:53
Garaža: Opel Corsa 1.3 DTC 111years, 2011 god.

Post od daka »

Tacno, kada na televiziji samo vidim proizvodne trake i rad na normu i svakako price ljudi oko mene kako rade ili su radili u tim uslovima,svaki put se zahvalim onom u koga ne verujem sto radim na zeleznici! :opustanje:
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

ftj napisao:@perfiko

Ništa se nije promenilo, samo se je proizvodnja iselila u treće zemlje.
Koliko to valja, pogledajte npr Island ili Irsku ili sa druge strane Nemačku i Poljsku.

Bez bazične proizvodnje u šta se računa i poljoprivreda nema usluga :)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Rakhil napisao:
Grujic napisao:Rakhil, ti pominješ samo platu, a ona nije jedino merilo, radi se i o uslovima, setite se samo da je bila borba oko radnih smena, ne znam šta je na kraju bilo s tim..
Pa ne znas sta je na kraju bilo sa time, ne znam ni ja, ali ne znamo ni sta je bilo na pocetku sa time. Sve sto se culo je da je trebala ici proizvodnja u 3 smene pa se grupa radnika pobunila. Ja i hocu da kazem da svi mi NEMAMO POJMA sta se PRECIZNO desava u Fiatu, stoga mozemo komentarisati samo ono sto znamo zasigurno, a to je broj zaposlenih i njihova PROSECNA plata.
Inace, jel bi ti probao da mi odgovoris na ona hipoteticka pitanja, vidim da niko nece?

@AcaDorcol - Druze, nemoj molim te kad te molim vise ista pricati o kapitalizmu, teras ljude pravo Marxu u narucje, a ja dobijam aneurizmu mozga. U Srbiji ima bar 5 firmi da mi pada na pamet koje proizvode alu stolariju, ja kupio pre tri godine od jedne. Dve milijarde dolara ne kosta bager u povrsinskom kopu u Kolubari, a i za spejs satl bih razmislio. Pelene za odrasle? Seriously? Bi li mi dao ime tog trgovinskog lanca da ih ja prijavim inspekcijama i medijima, ako tebe vec mrzi? Ono za promene navika spavanja ljudi radi prodaje piva necu ni komentarisati, prejako je...
Pomešao si, oni su hteli 3 smene, a dobili su 2. Ne znam kako je sad, ali raditi takav posao 12h...

Da, u tvom slučaju je direktan odgovor da bi otpustio, al je to štelovan primer.

Da ga proširim, šta bi bilo da im recimo ne daš pauzu tokom radnog vremena, a njima sem plate smetaju i uslovi rada, jel bi im dao pauzu?
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

kapor napisao: A san svakog srbina je da ima platu 5000e da radno vreme bude max 8 sati da subotu i nedelju ne radi,
Koliko se ja secam(a jeste bilo poodavno) neki tamo radnici su izginuli boreci se za ovako nesto.

Ima i druga strana medalje: a zasto se rokovi za izvrsenje poslova ne dogovaraju kako treba?

Ne kažem ja da si ti takav, ali investitoru u SRB su obično ljudi koji imaju najmanje stručnosti, a malo više novca. I dogovor oko svega se završava-po kafanama.

To naravno pričam za one koje sam ja upoznao i pokušao sa njima da radim.

A pitanje naplate da uopšte ne pokrećem......
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori