Mađarska - šoping, obilazak, aquaparkovi...

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Igor
Reactions:
Pridružio se: 26 Jun 2012, 10:33
Garaža: Skoda Octavia MK3 TDI, BMW 320D E90 LCI

Re: Segedin - šoping i obilazak

Post od Igor »

Ja idem jednom mesecno za HU, i uvek nesto pazarim al uglavnom stvari koje kod nas nema.. Veliki je izbor bezglutenskih proizvoda za razliku od nas (cak imaju i pivo), hrana za ribice (koi sarane), neek vrste slatkisa, suhomesnato.. Usput zena i ostatak ekipe obidje i Arkad za garderobu i to je to..
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Koja je fora sa tim glutenom? Vidim da na nekim proizvodima posebno isti;u da sadrzi gluten (valjda jogurt)?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Gluten kao gluten nije strašan. Problem je sa ljudima koji su alergični na njega. To je dosta često kod male dece, zato im se i ne daje hleb u prvih 6-12 meseci. Čak neka istraživanja vezuju gluten sa autizmom - naravno za onu decu koja su alergična na njega. Kako deca rastu povećava se ta tolerancija, mada nekima ostane alergija na gluten za ceo život. Na primer ćerka naših prijatelja nije smela da unosi gluten prvih par godina života, ali je sa 4-5 već mogla.
A problematično je što gluten postoji u žitaricama a one se koriste kao sastojak i tamo gde ne bi pomislio. Čak je problem i ako se u istom postrojenju pravi nešto sa glutenom - može da ga ostane u tragovima i da se pojavi u proizvodu koji sam po sebi inače ne sadrži gluten. Zato na nekim proizvodima piše "može da sadrži u tragovima". Onom ko ima alergiju i to može da bude dovoljno da izazove reakciju. Kad kreneš da obraćaš pažnju vidiš kako je teško naći proizvod koji je skroz bez glutena.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Da pitam ovde, kad već razgovaramo o Mađarskoj - kako da platim vinjetu? Evrima, da menjam tamo u forinte, karticom...? Sećam se da je Ogi spominjao kako valjda naplaćuju više ako se ne plaća karticom. Uzeo bih onu najkraću, 7 dana. Nisam prolazio Mađarskom od oktobra prošle godine, ne znam da li se nešto menjalo za kupovinu vinjete...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Idemo sutra pa cemo da vidimo :-)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

@FQ, na Horgosu su smradovi. Cim predjes HU granicu imas kucicu sa desne strane, gde prodaju vinjete. Inace je sada 290ft za 10 dana. To je u eurima tacno 10eur, a oni vinjetu naplacuju 14 eur. Ja slusao svoju zenu pa se zajebao, umesto da lepo kupim na benz pumpi kasnije, kao sto sam pre radio.
Vise nema 7 dana vinjete, nego je 10 minimum. Informacija od pre par nedelja kada sam isao za Budimpestu.

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Hvala Texonja.

Pretpostavljam da ima neka pumpa da kupim vinjetu pre kontrole? Primaju evre?
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Trebalo bi da moze da se kupi vinjeta i sa nase strane, u dinarima.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Nemam vise mogucnost editovanja pa pisem novi post samo da se ispravim. Fali jedna nula, tj nije 290ft, nego 2900ft naravno (oko 10 eur)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Fq400, imas pumpu (mol ili omw) 500 metara posle granice, kupi na njoj. Ako ides samo u Segedin, vinjeta ti ne treba.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

2975 forinti na OMV. Na nasem OMV ne prodaju.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Hvala za info, uzeću onda na toj pumpi. Idem do Budimpešte tako da moram da je uzmem, ali planiram i kratko svraćanje u Segedin.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ako ne uzmes na toj pumpi posle nemas gde. Prodaju se i na granici, i pre i posle imaju kucice, ali ne znam da li su i tamo po toj ceni.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

@Heinz, vidi moj post, iznad na ovoj stranici. Tu odmah posle granice u kucici Madjari uzimaju 14 eur za vinjetu koja kosta 10 eur.
Ako ulazi u Segedin, onda najbolje da kupi na bilo kojoj benz pumpi u gradu. Inace do Segedina, tj prvih 20-30km autoputa nema kontrole vinjete (iako stoji znak). Provereno vise desetina puta, sto ja, sto drugar koji takodje ide cesto u Segedin.
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Post od Tibor021 »

Texonja napisao:@... Inace do Segedina, tj prvih 20-30km autoputa nema kontrole vinjete (iako stoji znak). Provereno vise desetina puta, sto ja, sto drugar koji takodje ide cesto u Segedin.
Tako piše i na zvaničnom sajtu firme koja drži taj autoput: ne postoji obaveza plaćanja putarine od granice do raskrsnice sa putem broj 55 (to je put Segedin-Baja) odnosno do trećeg silaska sa autupota posle granice.
Odgovori