Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Vazduhoplovi

Post od BAJKER »

BEOGRAD - Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sredinom leta dobiće novu platformu C za parkiranje aviona, najavio je generalni direktor aerodroma Velimir Radosavljević.

On je rekao da su ti radovi na beogradskom aerodromu u punom jeku, kao i da se realizuju i drugi investicioni - infrastrukturni projekti.

Vrednost radova na rekonstrukciji i dogradnji betonske platforme C za parkiranje aviona iznosi oko 300 miliona dinara.

Rekonstrukcijom i dogradnjom platforme C aerodrom će dobiti četiri nove parking pozicije za avione. Izgradnjom tih tzv. otvorenih pozicija naročito se unapređuju prihvat i otprema letova regionalnog avio-saobraćaja.

Površina novoizgrađene betonske ploče će iznositi oko 26.000 kvadratnih metara, što odgovara veličini četiri fudbalska terena.

Na taj način će se ukupan kapacitet za smeštaj vazduhoplova na beogradskom aerodromu povećati 17 odsto, čime će se ispratiti trend stalnog povećanja obima saobraćaja poslednjih godina.

Površina za parkiranje vazduhoplova biće opremljena svetlosnom i drugom signalizacijom za korišćenje u uslovima smanjene vidljivosti.

Radosavljević je najavio da će 3. juna početi i radovi na postavljanju temelja za nove aviomostove koji će nam stići iz Kine krajem godine, a vrednost tog ugovora iznosi 2,2 miliona evra.
Na aerodromu je nedavno završena sanacija i rekonstrukcija, u prvoj fazi, najduže rulne staze A, dodao je Radosavljević.
On je rekao da se radovi uvek obavljaju tako da se ne smeta putnicima i ne remeti redovnost aviosaobraćaja, kao i da se radovi finansiraju iz sopstvenih sredstava, bez kreditiranja.

http://www.kurir-info.rs/platforma-c-bg ... nak-816337
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

radovi su u punom jeku ali tesko da ce biti sredinom leta, kad god to bilo... nadam se da gresim...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Off: Velja mi je bio asistent na faxu. Zajeban lik :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Pa nije ni cudo da sami finansiraju kad samo lapaju pare, a nista ne ulazu u onaj muceni aerodrom.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Heinz napisao:Off: Velja mi je bio asistent na faxu. Zajeban lik :)
Jedan od onih Dr.Kadžija likova. :thumbdown:

Malko je gorelo tamo jutros -> http://tinyurl.com/k3jcrhu
Širim haos!
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Juče je bilo tačno 40 godina od pada sovjetskog Tu-144 na aeromitingu u Parizu. :uplakan: Posle toga su avio prevoznici šitom sveta otkazali porudžbine ovog aviona od Tupoljeva i masovni nadzvučni transport nikada nije postao realnost.

Britansko-francuski Concorde je ostao jedini avion ove vrste i skupa ekskluziva za bogate... do prvog pada, 25. jula 2000. godine, kada je broj putnika jako smanjen. 2001. godine je prestao da leti.

Na englishrussia.com su juče objavili članak o Tu-144, ima par dobrih slika: http://englishrussia.com/2013/06/03/wor ... ore-124225
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Izdata dozvola za čarter letove truskom Fribrd Erlajnsu.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je, nakon objave bankrota turskog avio-prevoznika Skaj Erlajns, izdao dozvolu za seriju čarter letova turskoj aviokompaniji Fribrd Erlajns, a u proceduri je izdavanje dozvole još jednoj turskoj vazduhoplovnoj kompaniji.

Slika

Direktorat, u saradnji s Ministarstvom saobraćaja, čini sve što je u njegovoj nadležnosti da se što pre premosti novonastala situacija s turskim avio-prevoziocem Skaj Erlajnsom koji je objavio bankrot, navodi se u saopštenju Direktorata. S obzirom na to da je ova avio-kompanija imala dozvolu Direktorata za obavljanje serije čartera u sezoni leto 2013. godine na linijama Antalija-Beograd-Antalija i Antalija-Niš-Antalija, Direktorat smatra da je u ovom trenutku najbitnije da se putnici prevezu po već isplaniranom redu letenja, bezbedno, bez otkazivanja ili kašnjenja letova.

S tim u vezi, Direktorat je izdao dozvolu za seriju čarter letova turskoj avio - kompaniji Fribrd Erlajns, koja će već danas preuzeti putnike Skaj Erlajnsa. U proceduri je i zahtev još jedne avio-kompanije iz Turske koja je, takođe, zainteresovana za seriju čarter letova na liniji Antalija- Beograd- Antalija.

Turistička agencija "1 A Travel" saopštila je da je zbog bankrota Skaj Erlajnza, putnike iz Srbije preuzeo Turkiš Erlajnz na letu od 6. juna iz Beograda do Antalije, kao i povratni let iz tog turskog grada do srpske prestonice, a kompanija Fribrd Erlajnz je preuzela naredna tri leta iz Beograda 9, 10. i 12. juna i jedan let iz Niša zakazan za 12. jun.
Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

NexT napisao:
Slike su vrhunske

Odlicne su slike, ali nisu aktuelne. Na zalost u AMARC-u vise nema Tomcat-a, posto su ih sve isekli. :uplakan:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Jatov Boing pretrpeo manje oštećenje u Rimu
June 7, 2013
BEOGRAD – Jatov avion jutros je pretrpeo manje oštećenje na aerodromu u Rimu kada je u njega udarilo aerodromsko vozilo za utovar prtljaga.
YU-AND
Slika

Kako Tango Six saznaje, Jatov Boing 737-300 YU-AND na liniji Beograd – Rim pretrpeo je manje oštećenje kargo vrata na rimskom aerodromu Fjumićino. Šteta je nastala na rubu kargo vrata kada je vozilo za utovar prtljaga rimskog aerodroma nepažnjom zagrebalo lim i tako napravilo ulubljenje od nekoliko milimetara.

Nastala šteta nije velika ali prema proceduri mora biti pregledana od strane ovlašćenih lica zaduženih za tehničko održavanje pre nego što avion ponovo poleti.

Šta se dešava sa novim avionima?

Još jedan poremećaj u Jatovom redu letenja ovoga puta nije direktna krivica domaćeg avio-prevoznika ali posledice preambicioznog reda letenja sa flotom koja još nije optimalna osećaju se svakog dana. Posle nekoliko javnih ispada i uveravanja novog menadžmenta da je ipak sve u redu ostaje pitanje šta se dešava sa dugo najavljivanim iznajmljivanjem aviona?

Po svemu sudeći Er Kep još nije dobio odgovor na tražene garancije, piloti nisu poslati na školovanje za novi tip aviona što znači da je, ponovo, ipak moguće iznajmljivanje Boinga. Kako Tango Six saznaje, u Jatu se sada priča o iznajmljivanju serije -400.

U stručnoj javnosti pojavile su se informacije da bi Etihad mogao da preuzme Jat tek od septembra i da kod njih nezvanično i dalje postoje rezerve zbog nekih poteza Jatovog menadžmenta koji se i dalje bori sa letnjom sezonom.

Tango Six takođe saznaje da je na najvišem nivou pregovora situacija nešto bolja i da postoji optimizam da će se akvizicija dogoditi.
Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ne razumem ovog momka:

"Još jedan poremećaj u Jatovom redu letenja ovoga puta nije direktna krivica domaćeg avio-prevoznika ali posledice preambicioznog reda letenja...."

U jednoj recenici sam sebe dezavuise.

Jat letnji red letenja je pravljen za 9 B737 i 4 ATR :rofl: . Sa jucerasnjim danom, operativno je 5 B737 i 1 ATR.

Cija je krivica?

Inace, jos pre dva meseca sam pisao da je nemoguce skolovanje pilota za Airbus u tako vremenskom roku, kao i da od kupovine/iznajmljivanja aviona nema nista. Svaki sofer (kako bi to vispreni @ftj dobacio iz zadnje loze) zna da se avioni za letnju sezonu ne uzimaju mesec dana pred sezonu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa koja je poenta pustanja takvih prica u javnost?

Ja kao laik odmah zakljucujem da se radi o jako neozbiljnoj kompaniji sa nesposobnim rukovodsvom.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

To o kompaniji i nesposobnom rukovodstvu smo pisali od kada tema postoji, na zalost to je tako vec godinama u nazad :glavomuzid:
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

maxer napisao:Pošto niko izgleda nije video ovo u temi "Dobro veče" ... da konkretizujem vest i pitanje, ovde:

NLO iznad Podgorice?
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=712973
S malim zakašnjenjem:

NLO iznad Crne Gore su se pojavljivali i 1975. godine. Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo je ispitalo ove pojave, ali nisu mogli da ih objasne. Tekst iz "Politikinog zabavnika" od pre par nedelja: http://www.politikin-zabavnik.rs/pz/tek ... a%D1%98uci
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Red bi bio da kažem da sam ja i moja pokojna majka, videli nešto što se može samo podvesti pod NLO (neidentifikovani ili nepoznati leteći objekat).

To je bilo posle Velikog Grada koji je 1999 ili 2000-te razbio Zaječar (ko ga je doživeo zna zašto sam upotrebio velika slova ... samo da kažem da je pred mojim očima na 3 metra od mene pala grudva leda veličine rukometne lopte a jednu takvu sam izvadio tj. isčupao iz kara-tavana iznad moje kujne).

Elem, sutradan smo menjali razbijene crepove (bilo je kasno popodne, tek što je Sunce počelo da zalazi) i sa krova sam imao pogled na istok - prema brdima koja nas kao linija dele od Bugarske a ispod njih teče Timok, kada su se iz pravca Negotina (severno od Zaječara) pojavile dve svetleće kugle, krećući se (koliko sam mogao da procenim) upravo iznad doline Timoka i leteći jedna pored druge (cenio bih sa mog ugla gledanja, da su imale distancu između sebe otprilike dve-tri širine njih samih). Od nas su bile prilično udaljene tj. najbliže što su prišle je bilo otprilike do Asfaltne baze ili fabrike Kablova (koje su na periferiji grada, iz pravca Negotina), što mu dođe nekih 1,5 do 2 km. vazdušne distance između nas (ako ne grešim).

Najveći problem je da ih opišem tj. "kako su izgledali ?" ... najpribližniji opis je bele svetleće lopte - nešto kao kada bi pin-pong loptica bila iznutra osvetljena belom svetlošću (baš kao što je i ona sama bela). Te dve lopte nisu zračile svetlost iz sebe tj. nisu izazivale pojavu onih "krakova" koje vidimo kada pogledamo u neki jak izvor svetla ... ne, to su bili jednostavno beli potpuno okrugli objekti nisko na nebu (ne rekoh da su bili vrlo nisko, iz mog ugla su bili tek nešto iznad pomenutih brda tako da cenim da nisu bili više od 200-300m iznad zemlje).

Nikakav trag iza njih nije ostajao u vazduhu, takođe nikakva buka do mene nije došla a koju bi ja mogao okarakterisati kao "njihovu", mada sam ja ipak bio daleko od njih a oko mene je bio grad koji je bilo kakvu buku mogao i da maskira ... ali da su to bili napr. helikopteri (na tom istom mestu), sigurno bi ih vrlo jasno čuo, bez obzira na pomenute elemente okruženja/distance.

Ceo događaj je potrajao jedno 60-tak sec., prvo kako lagano plove vazduhom, približavajući se Zaječaru, u potpuno ravnoj putanji (paralelno sa zemljom tj. bez oscilacija po visini u odnosu na pravac kretanja) a zatim su zastali (otprilike na gore pomenutoj tački) i tako ostali u mestu jedno 5 sec. da bi tada prvo desni NLO (sa moje tačke gledanja) strašno ubrzao u pravcu Bugarske tj. u roku od približno 2 sec. nestao na horizontu iznad Bugarske (tehnički je skrenuo u levo u odnosu na svoju prethodnu putanju pod uglom od nekih 70-tak stepeni i udaljio se od nas "na tamo" prema Bugarskoj) a levi NLO je sa zadrškom od možda tih 2 sec. (taman kada je ovaj nestao iznad Bugarske) sunuo u vis (pod uglom od jedno 60 stepeni) i bukvalno nestao u nebeskim visinama za takođe ~2 sec. (otprilike isto kao i desni NLO). Bez zvuka, bez ikakvog traga na nebu.

Eto to je to ... nema šanse da pomenuti događaj bilo kako okarakterišem osim da sam video NLO i vrlo mi je drago da sam lično video nešto što moderna nauka ne može objasniti tj. da sam prisustvovao nečem tako neobičnom :siriruke: :kokice: Slika.

Prošlog leta sam video još nešto ali mnogo manje neobično: noću oko 23h ja i moja tetka smo bili kod mene u dvorištu, pričali i uživali u malo dobrodošle svežine posle vrelog letnjeg dana, ja sam usput posmatrao jedan od aviona koji preleću pored Zaječara kada mi je pažnju privukao veliki okrugli objekat (otprilike 4x veći od venere i potpuno okruglog oblika sa jasno ocrtanim linijama tj. bez onih krakova koje vidimo kada gledamo u zvezde) koji je velikom brzinom išao sa severo-zapada (skoro pa severa) pravom putanjom - skoro pa vertikalno iznad nas, u pravcu jugo-istoka (tj. skoro pa čistog juga). Video sam ga daleko na severnom nebu i trebalo mu je jedno 30-tak sec. da nestane na južnom nebu. Nisam siguran da li je pratio krivinu Zemlje tj. da li je bio u orbiti ali rekao bih da je tako izgledalo. Naravno nema pomena da je u pitanju prirodno nebesko telo, tako da cenim da bi to mogla biti ili svemirska stanica Alfa ili opet NLO. Ako je svemiska stanica, malo mi je čudno da je tako izgledala: kao velika i jasna kružnica tj. lopta (samo što ovog puta nije bila bele boje već "boje zvezda" - znači ona zlatasta boja). Naravno nikakav trag nije ostajao za njom ... i da, interesantno je reći da je onaj avion što sam ga gledao kako prilazi Zaječaru, tek tada bio iznad tj. južno od grada a ono čudo je već prešlo celo nebo i nestalo na jugu. U odnosu na avion, taj objekat je delovao kao da je visoko gore tj. u Kosmosu ili bar na granici atmosfere (znači subjektivan osećaj je bio kao da gledam satelit, ko ih je na nekoj planini gledao, zna o čemu pričam ali jedni što je u odnosu na satelite bio jedno 10-15x veći).
Odgovori