snork napisao:daka napisao:Tacno, kada na televiziji samo vidim proizvodne trake i rad na normu i svakako price ljudi oko mene kako rade ili su radili u tim uslovima,svaki put se zahvalim onom u koga ne verujem sto radim na zeleznici!

mali off-topic:
Daka, ako se dobro sećam ti "kombinuješ" vagone u vozove? Meni je to bila želja da radim kad sam bio klinac, pravio sam tako kompozicije od kutija šibica (malo izvučeš onaj unutrašnji deo i onda može da se spoji sa sledećom kutijom, tj. "vagonom"

I danas sam veliki ljubitelj vozova, samo što u našoj zemlji taj vid prevoza funkcioniše mnogo gore nego nekada...
Kako ti se sviđa ovo (ogromna ranžirna stanica u Novosibirsku, kroz koju dnevno prođe 27 hiljada vagona)?
http://englishrussia.com/2012/04/12/rai ... vosibirsk/
Da,ja sam taj koji naredjuje(u dogovoru sa operativnim odeljenjem) stanicnom i vozopratnom osoblju sta ce,kad,gde i koliko cega ici u zavisnosti od snage tj RVM(redovne vucne mase) tj maksimalnog opterecenja lokomotive po kriticnoj brzini na deonici na kojoj ja radim...E sad posto je sve otislo po q... ,uglavnom je bruta mnogo manje nego pre nekoliko godina,ali meni je plata ista(radio-ne radio,svira radio

)fond sati 174 x cena rada(72 din)xkoeficijent radnog mesta 2,62 +15% dodatak na odgovornost+rad nedeljom+rad praznicima(ako ima)+nocni rad+rad u turnusu+minuli rad=PLATA
Sta da ti kazem,ja sam u ovom poslu vec 18-ta godina,meni su te kombinacije malo dosadile...ali razumem te u potpunosti,poznajem mnogo vozoljubitelja koji vole i "sline"za zeleznicom!
NAs posao malo davi sa nekim ispitima(svake druge godine),obavezno jednom mesecno 3 sata skolovanja,pa polaganje prve pomoci ,polaganje protiv pozarnog,pa obuka u vezi RID materija,pa obavezno jednom godisnje odlazak u Novi Sad na lekarski pregled...stalno neka sranja izmisljaju,ali dobro,kad se osvrnem okolo ne bih se zalio preterano,svakog 15-tog me ceka platica,pa me to malo utesi!
Sto se tice ranzirne u rusiji(zahebano),meni ni MAKIS nije za podcenjivanje i "naivna"stanica za rad
http://www.sis-nis.com/forum/viewtopic. ... 6&start=10