Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Jumbo »

Pošto sam radio i u proizvodnji i uslugama, mogu samo da kažem, da samo oni koji proizvode ili prerađuju nešto realno zarađuju, a svi ostali (u koje računam sada i sebe) uzimaju njihov deo kroz nešto što se njima nameće i natura. Danas primarni proizvođač realno uzima oko 5-10 % od vrednosti, a prerađivač 10-15 %. Ostalih 75-85 % uzimaju "proizvođači magle" koji ustvari žive zahvaljujući tuđem radu.

Za socijalizam je nekad važilo da u firmama ima previše administracije u odnosu na proizvodnju, a danas nema administracije u firmama, ali zato eksterno plaćaš za svakakve gluposti koje te neko tera i to košta više nego ona administracija pre.

Raznorazni standardi koji se danas uvode su i dobri, a i loši. Na početku su imali svoju svrhu i bili su dobri, a danas sve više postaju bitniji od onoga zbog čega su uvedeni. Što bi jedan moj kolega rekao to je danas postalo veliko izmišljanje poslova za neradnike i neznalice.

Uvođenje standarda je korisno do trenutka kada sami standardi postanu važniji od osnovne delatnosti ili drugačije rečeno forma je dobra za suštinu dok je suština bitnija od forme, a kad forma postane bitnija od suštine sve polako gubi svaki smisao. Na žalost danas je forma postala bitnija od suštine.
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Nov 2012, 10:53
Garaža: Opel Corsa 1.3 DTC 111years, 2011 god.

Post od daka »

Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

I sta je gradjevina iz ovog udzbenika?
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

kapor napisao:I sta je gradjevina iz ovog udzbenika?
Po meni spadas u proizvodnju,samo treba objasniti tacno sta je gradjevina a sta stambeno kom.delatonost...jbg-a,nisam ni ja siguran!
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Dal pravio fabriku stanove puteve ili mostove to je cista proizvodnja.
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Sad mi je sve jasno...cista proizvodnja.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Stambeno kom. delatnost je tehnicka podrska gradevine. To jes vrse popravke na objektima koje vremenom nastaju. Kao sto i fabrika ima tehnicku podrsku za popravku masina za proizvodnju.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

kapor napisao:Samo mi devinisi sta podrazumevas to usluzni sektor.
A staje onda proizvodnja auta u fabrici zatava? gde su tu proizvodjaci kablova proizvodjaci diskova i pratece opreme za dato vozilo.
Vidi da bi cementara radila fabrika opeke i cerepa,armature gradjevinci mora nesto da grade(proizvode)
Gradjevina vuce ostalu idustriju jer je gradjevinskim firmama ptreban auto jest, jer je potreban kamion jest,jer su im potrebne masine za rad jesu, buldozeri rovokopaci i ostale teske masine jesu.Sto znaci da kao sto fabrika automobila pospesuje rad manjih firma za pratecu opremu za vozila tako i i gradjevina pospesuje te firme za njihove proizvode.
Ne pravim ja kategorizaciju uslužnih delatnosti. Vidi i poslastičarnice su uslužna delatnost a "proizvode" kolače. Uostalom, ti radiš u građevinskom preduzeću koje se bavi visokogradnjom, moje se bavi niskogradnjom. Osnovna delatnost mog preduzeća je uslužna. Dakle ne definišem ja to. Nisam ja registrovao to preduzeće nego država.
Proizvodnja auta u fabrici FAS je baš to što si rekao: proizvodnja. Tačno je da oni vrše ugradnju delova dobijenih od kooperanata, baš kao i građevinci koji ugrađuju delove i materijal dobijen od svojih kooperanata. Razlika ipak postoji. Recimo, u tome gde ugrađuju te delove. FAS naime da bi ugradio te delove proizvede ono bez čega automobila ne bi ni bilo: šasiju. Građevinac ugradi na građevinsko zemljište koje je i pre njega postojalo kao zemljište. Mogao bi još koju razliku da napišem, ali mislim da to neće preterano uticati na tvoje mišljenje (a ovaj će post, čini mi se, i bez toga biti pravi smor). Postoji proizvodnja u građevinarstvu, ali sama gradnja nije proizvodnja, proizvodi se ono što se gradnjom ugrađuje.
To što građevina vuče industriju, vredi i obratno. Ako industrija ne radi (kao kod nas) ljudi ne dobijaju plate, ne kupuju stanove, ne voze kola...građevina staje. Ako je samo građevina pokretač, zašto ne uzmemo da besomučno gradimo stanove, fabrike, puteve... da se rešimo bede?
Na kraju, ako ti smatraš da radiš u proizvodnji, šta ja imam od toga da te ubeđujem u suprotno. I dalje ostaje činjenica da rad u fabrici na traci, na normu... nije isto što i slaganje blokova. ovo, bez ikakve namere da omalovažavam taj posao (svakom je njegov posao najteži) i uopšte građevinarstvo kao granu privrede od koje i sam živim.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Druze i u gradjevini postoje norme, tako da nije u fabrici izmisljena samo norma.
I nema nameru da se ubedjujem ni sa kim sta je proizvodja a sta usluzna delatnost.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A ne kapiram zasto se toliko forsira proizvodnja, i usluzna delatnost moze biti isto tako zahtevna, veoma je tu velik raspon ulozenog umnog i fizickog rada u zavisnosti od radnog mesta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Au je koja diskusija a čovek je samo pitao da li neko radio to što i oni...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

kapor napisao:Druze i u gradjevini postoje norme, tako da nije u fabrici izmisljena samo norma.
I nema nameru da se ubedjujem ni sa kim sta je proizvodja a sta usluzna delatnost.
Ovo poslednje ni ja ne bi lepše napisao.
@Dragvorl
Ne vidim gde se forsira proizvodnja. Barem ne sa moje strane, a ako ja to ne forsiram, ne znam ko bi drugi mogao. :D
@Grujic
E, da neko radi što i oni... diskusije ne bi ni bilo. ;)
Poslednja izmena od perfiko u 06 Jun 2013, 20:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

dragvorl napisao:A ne kapiram zasto se toliko forsira proizvodnja, i usluzna delatnost moze biti isto tako zahtevna, veoma je tu velik raspon ulozenog umnog i fizickog rada u zavisnosti od radnog mesta.
Zato sto u Srbiji vecina misli kako usluga ne treba da kosta nista. Znam ranije, odem nekome da popravim racunar, ako zamenim neki deo sve ok, ali ako treba da plati "to sto sam ja tu nesto kliktao sat vremena", onda me gleda kao da mu otimam pare. Valjda misli "sta koj' q , to svako moze tu tako nesto da klikce misem bezveze i uzme 10 eur". Ako mu zamenis blajgovanu cev i zavrnes nove gefufne, onda je ok i 100 eur, ali ako treba svoj rad i vreme da naplatis 10 eur, vec je problem. Povrsnost!

Sto je najgore, na kraju sam se i ja lose osecao kada treba nekome da naplatim svoj izlazak na teren, vozikanje kolima, vreme, znanje i trud. Toliko svi tesko plate tudje znanje da sam na kraju valjda podsvesno stvorio i ja sliku o tome kako radim nesto lose. Stvarno mi je bilo mucno da naplacujem takve servise, pa sam ih radio ili gratis ili cesce - nisam ni hteo da ih radim. Kad ti presedne na kraju zarada...
Poslednja izmena od Texonja u 06 Jun 2013, 20:07, izmenjeno 2 puta ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pa hajde objasni nam šta je to toliko neverovatno teško raditi recimo u pogonu jednu te istu radnju u odnosu na rad na građevini gde ti neko recimo kaže aj ponesi ovaj džak cementa 40 puta na 4. sprat.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

kapor napisao:Druze i u gradjevini postoje norme, tako da nije u fabrici izmisljena samo norma.
Nema ti druge nego da predjes na gradnju nekih mobilnih kucica ili neceg slicnog sto ce neko posle da "ugradi" na livadu, jer u suprotnom ne proizvodis nista i to je sve zahebancija... Tada ce se tek tvoj rad i rad svih gradjevinara ceniti!
Odgovori