Auto Kasko osiguranje
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Re: Suzuki SX4 - generalna tema
Pa ne mislim bukvalno kradje ali od pozara bilo kakvog ostecenja na to se misli. 

- RobiNS
- Pridružio se: 30 Dec 2012, 09:03
- Garaža: Vitara 2019 Premium 1.0, Yamaha X Max 125

Ko ume da se raduje – ima čemu da se raduje!
A ko ume da pati - često pati i bez razloga! D. Radović
A ko ume da pati - često pati i bez razloga! D. Radović
Zato što je manja verovatnoća da ti se zapali kuća nego da slupaš auto. Sva osiguranja se rade prema proceni rizika.
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Re: Kasko osiguranje
Znam da je ovo tem za Kasko al' reko ajd' da pitam. Sa kojom se premijom osiguranja pocinje kada registrujes auto prvi put (polovan auto)? Jel 4-ti stepen?
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:42
- Garaža: Suzuki SX 4, 1.5 16V; Fiat Punto 1.2 8V
Tako je. Vidiš da znaš!
Inače, da kažem, da ako uzimate polu-kasko (recimo stakla, neko spominje i farove), za crvenu ili dve novčanice možete da osigurate i putnike. Ovo nije loša stvar, jer ako nekom rescopate glavu u svom ili automobilu trećeg lica osiguranje će da se bakće sa računima za lečenje umesto vas. Vama ostaje samo da platite globu državi na koju vas osude, i ako vas osude.

Inače, da kažem, da ako uzimate polu-kasko (recimo stakla, neko spominje i farove), za crvenu ili dve novčanice možete da osigurate i putnike. Ovo nije loša stvar, jer ako nekom rescopate glavu u svom ili automobilu trećeg lica osiguranje će da se bakće sa računima za lečenje umesto vas. Vama ostaje samo da platite globu državi na koju vas osude, i ako vas osude.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pokriva putnike u tvom vozilu, za sve druge pokriva obavezno osiguranje...
-
Izvinjavam se...tako je preciznije rečeno. To je dobro ako imaš švalerku, jer ako te tuži, saznaće ti žena, ovako si relativno miran.
Da li igra ovo? Hteo sam da pitam: Može i tvoje osiguranje da pokrije i druge putnike, ukoliko je slučaj da se ne zna, ko je tačno kriv, a kasnije, po završetku spora, ako treba da se regresira o osiguravača krivca (ako to nisi ti)?
Naravno, ako ispraviš krivinu, tvoja polisa putnika će ih pokriti.
Moja sestra, dok je još bila u srednjoj školi, je imala težak udes. Naplatila je osiguranja preko škole, jer su đaci osigurani 24 h. To nije bila neka kinta, bilo je davno, recimo 200-500 eur, ali je svaki dinar dobro došao u kuću, pogotovu, što je ona bila u koritu dva meseca i trebalo je svašta nešto obezbediti (povreda vrata priliko izletanja kroz šoferku i sletanje na haubu sa zadnjeg sedišta, čista sreća da je živa).
Hoću da kažem, da se uvek treba raspitati, kad se desi štetan događaj, da li postoji neko osiuranje u vezi s tim, bilo da je životno ili neživotno. Moj kolega je uplaćivao privatni penzijski fond (nešto firma, nešto on). Po zakonu nemaš pravo da digneš lovu pre 53 godine života, osim ako treba zbog zdravstevnih rezloga (lečenje, operacija itd.). Novac mu je dobro došao, kad mu se supruga razbolela. Starosna granica je trenutno predmet rasprave, jer žele da je podignu, na 57. kao što sam ranije izneo, osiguranja su jedni veliki manupulanti, a mi građani moramo biti pametniji i ne nasedati na njihove koještarije, a ako je ikako moguće i uticati na izmenu zakona o osiguranju preko političara, prijatelja, medijski i sl.
Pre neki dan vidim na TV-u, nekom liku domaći Punto nije bio dobro ofarban, te je reklamirao. Dakle, mogu misliti šta je sve prošao, dok nije otišao u medije i "izreklamirao" ih, pa posle je bilo cile mile, sve će biti OK. Dakle, drmajte ih sve...prodavce bilo koje usluge ili proizvoda, tražite svoja prava, "Budite bolji kupac".

Da li igra ovo? Hteo sam da pitam: Može i tvoje osiguranje da pokrije i druge putnike, ukoliko je slučaj da se ne zna, ko je tačno kriv, a kasnije, po završetku spora, ako treba da se regresira o osiguravača krivca (ako to nisi ti)?
Naravno, ako ispraviš krivinu, tvoja polisa putnika će ih pokriti.
Moja sestra, dok je još bila u srednjoj školi, je imala težak udes. Naplatila je osiguranja preko škole, jer su đaci osigurani 24 h. To nije bila neka kinta, bilo je davno, recimo 200-500 eur, ali je svaki dinar dobro došao u kuću, pogotovu, što je ona bila u koritu dva meseca i trebalo je svašta nešto obezbediti (povreda vrata priliko izletanja kroz šoferku i sletanje na haubu sa zadnjeg sedišta, čista sreća da je živa).
Hoću da kažem, da se uvek treba raspitati, kad se desi štetan događaj, da li postoji neko osiuranje u vezi s tim, bilo da je životno ili neživotno. Moj kolega je uplaćivao privatni penzijski fond (nešto firma, nešto on). Po zakonu nemaš pravo da digneš lovu pre 53 godine života, osim ako treba zbog zdravstevnih rezloga (lečenje, operacija itd.). Novac mu je dobro došao, kad mu se supruga razbolela. Starosna granica je trenutno predmet rasprave, jer žele da je podignu, na 57. kao što sam ranije izneo, osiguranja su jedni veliki manupulanti, a mi građani moramo biti pametniji i ne nasedati na njihove koještarije, a ako je ikako moguće i uticati na izmenu zakona o osiguranju preko političara, prijatelja, medijski i sl.
Pre neki dan vidim na TV-u, nekom liku domaći Punto nije bio dobro ofarban, te je reklamirao. Dakle, mogu misliti šta je sve prošao, dok nije otišao u medije i "izreklamirao" ih, pa posle je bilo cile mile, sve će biti OK. Dakle, drmajte ih sve...prodavce bilo koje usluge ili proizvoda, tražite svoja prava, "Budite bolji kupac".
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Колико ја знам, осигурање од аутоодговорности покрива све учеснике у незгоди осим штетника, дакле и сувозача.
Оно што је битно јесте да се захтеви из осигурања могу кумулирати, па тако можете наплатити и штету од осигуравајуће куће штетника, као и нпр. полису животног осигурања.
С друге стране, није могуће кумулирати захтеве према штетнику и осигуравајућој кући, ту једна исплата искључује другу.
Оно што је битно јесте да се захтеви из осигурања могу кумулирати, па тако можете наплатити и штету од осигуравајуће куће штетника, као и нпр. полису животног осигурања.
С друге стране, није могуће кумулирати захтеве према штетнику и осигуравајућој кући, ту једна исплата искључује другу.
-
I ja sam to do sad tako shvatao i vidim logiku u tome što pričaš. Zašto onda nude osiguranje putnika, kad obavezna polisa to sve pokriva? Porez na budale ili...? Možda je osiguranje putnika u smislu da se isplaćuje i pretrpljeni strah i sl., dok obavezna polisa pokriva samo bolničko lečenje?
Dakle, nema odlaska na operaciju u inostranstvo, lekove, račune psihologa itd. Ili kad se kaže osiguranje putnika, misli se i na vozača, koji će imati osiguranje za taj slučaj nužde, da se nađe u bolnici?
Šta se dešava u inostranstvu, ako nisti krivi ili ako jeste? Ima li tu nekih začkoljica, kojih nismo svesni?
Dakle, nema odlaska na operaciju u inostranstvo, lekove, račune psihologa itd. Ili kad se kaže osiguranje putnika, misli se i na vozača, koji će imati osiguranje za taj slučaj nužde, da se nađe u bolnici?
Šta se dešava u inostranstvu, ako nisti krivi ili ako jeste? Ima li tu nekih začkoljica, kojih nismo svesni?
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Ево које штете се не исплаћују (извод из услова Дунав осигурања):
Искључење из осигурања
Члан 4.
Из осигуравајућег покрића у складу са овим условима
искључени су одштетни захтеви:
1) власника моторног возила чијом му је употребом
нанета штета, за штете на стварима,
2) возача моторног возила чијом му је употребом
нанета штета,
3) лица која су својевољно ушла у моторно возило
чијом употребом им је причињена штета, а која су
знала да је то возило противправно одузето,
4) лица која су штету претрпела:
а) употребом моторног возила за време
званично одобрених ауто-мото и картинг
такмичења и делова тих такмичења на
затвореним стазама, на којима је циљ
постизање максималне брзине, као и на
пробама (тренингу) за та такмичења,
б) услед дејства нуклеране енергије током
превоза нуклеарног материјала,
в) услед војних операција, војних
маневара, побуна или терористичких
акција, ако постоји узрочна веза између
тих дејстава и настале штете.
Дакле, покривене су штете трећим лицима која се налазе у возилу заједно са возачем-штетником.
Искључење из осигурања
Члан 4.
Из осигуравајућег покрића у складу са овим условима
искључени су одштетни захтеви:
1) власника моторног возила чијом му је употребом
нанета штета, за штете на стварима,
2) возача моторног возила чијом му је употребом
нанета штета,
3) лица која су својевољно ушла у моторно возило
чијом употребом им је причињена штета, а која су
знала да је то возило противправно одузето,
4) лица која су штету претрпела:
а) употребом моторног возила за време
званично одобрених ауто-мото и картинг
такмичења и делова тих такмичења на
затвореним стазама, на којима је циљ
постизање максималне брзине, као и на
пробама (тренингу) за та такмичења,
б) услед дејства нуклеране енергије током
превоза нуклеарног материјала,
в) услед војних операција, војних
маневара, побуна или терористичких
акција, ако постоји узрочна веза између
тих дејстава и настале штете.
Дакле, покривене су штете трећим лицима која се налазе у возилу заједно са возачем-штетником.
-
Lepo su to oni obradili. Nego opet ostaje pitanje, zašto postoji osiguranje putnika, kao dodatno osiguranje?
Imam jedno pitanje, molio bih za pomoc sa informacijama.
Pre nedelju dana dok sam bio na putu ukraden mi je auto, ne znam tacno koji dan jer smo svi bili odsutni. Kada sam se vratio pre par dana video sam da mi automobil nije na parkingu i prijavio kradju policiji i sve to.... Imam kasko osiguranje kod Delte. Premija odnosno polisa je oko 17000 eura, a auto je star 6 godina. U pitanju je Citroen C4. Koliku odsetu mogu da ocekujem, da li neko zna? Trenutno cekam da prodje onih mesec dana da bi auto definitivno bio proglasen za nestao da bi sa tom potvrdom iz mupa isao u osiguranje.
Pre nedelju dana dok sam bio na putu ukraden mi je auto, ne znam tacno koji dan jer smo svi bili odsutni. Kada sam se vratio pre par dana video sam da mi automobil nije na parkingu i prijavio kradju policiji i sve to.... Imam kasko osiguranje kod Delte. Premija odnosno polisa je oko 17000 eura, a auto je star 6 godina. U pitanju je Citroen C4. Koliku odsetu mogu da ocekujem, da li neko zna? Trenutno cekam da prodje onih mesec dana da bi auto definitivno bio proglasen za nestao da bi sa tom potvrdom iz mupa isao u osiguranje.
Premija ti je bila 17k samo prve godine, svake godine se smanjivala u skladu sa kataloškom vrednošću. Proceniće na osnovu tržišne i kataloške vrednosti. Katalošku vrednost imaš u amss katalogu a tržišnu u oglasima pa računaj da je realno oko te cifre. U svakom slučaju treba uložiti primedbu koju god cifru da ti daju.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Sokiran sam. C4 star 6 godina ukrali ? Gde se to desilo ?
Nije premija 17k nego suma osiguranja. 5k ce da ti daju po mojoj proceni. Isplatice ti na osnovu kataloske, bas njih briga za trzisnu.
Sent from my HTC One S using Tapatalk 4
Nije premija 17k nego suma osiguranja. 5k ce da ti daju po mojoj proceni. Isplatice ti na osnovu kataloske, bas njih briga za trzisnu.
Sent from my HTC One S using Tapatalk 4
Pa svakako ni trzisna nije sigurno veca od kataloske. Kakvih 17k za Citroen star 6 god? Pa toliko kosta E klasa.
Inace nece isplatiti lako u to sam ubedjen, jer ce prica da im smrdi, tako da ce prvo istraga dobrano da protrese stvari.
sent from my HTC Sensation
Inace nece isplatiti lako u to sam ubedjen, jer ce prica da im smrdi, tako da ce prvo istraga dobrano da protrese stvari.
sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!