Vazduhoplovi
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Vazduhoplovi
Sa obzirom da je Rtanj steciste bande vanzemaljske, ova maxerova prica me ne cudi 

Prebacujem se ovde:
Zuzazu oduvek sam hteo da te pitam za ovaj sajt, pa zaboravim:
http://www.flightradar24.com/
Kako to funkcioniše? I da li su tačne ta informacije? Kada je neki avion na ruti Istanbul-Pariz preletao preko Bačke Palanke, pogledao sam i video sam neki avion u tom delu neba. Sad da li je to taj ili ne, ne znam
Piše i brzina i visina, destinacija, ...
Ovo sam našao kod njih na sajtu.
IMPORTANT INFORMATION
Please note that Flightradar24 only can track aircraft equipped with an ADS-B transponder. The exception is in the US and Canada where we get radar data from the FAA and can track almost all planes, but with a five-minute delay. Visit http://www.flightradar24.com for more information about ADS-B and Flightradar24’s coverage.
Oduvek sam mislio da su takve informacije polutajne

@nikaragva. Mislim da je neko pitao vec pitao Dragana o tome u prethodnim postovima. Ja sam prvo imao free app na ipad-u a sada koristim placenu verziju. U placenoj app ima daleko vise vazduhoplova nego u onoj prvoj, verujem da su podaci tacni. Ono sto sam mogao da proverim kada je avion u prilazu, je da su svi podaci (pozicija, visina, brzina, broj leta, tip aviona i registracija tacni). Da li su prikazani svi avionu u tom momentu, to ne znam...
Juce vreme uzas. Odavno nije izgledalo ovako.
Pre podne je bilo mirno sa par kumulusa koji su nagovestavali kurolomiju po podne... Za cetiri sata je bio kotao i ludnica.
Deo Ceske, pola Madjarske, zapadna Rumunija u kolapsu. Na slikama sa radara su samo dva opsega 80 milja i 160 milja. Nisam imao vremena da se puno zezam sa fotkanjem a i kaldrma je bila poprilicna.
Sakriveni kumulonimbusi od kojih su neki vec presli 37000ft formirali su squall line (kada se povezu, karakteristicno za ekvarorijalni pojas) i bilo je kuknjave za obilazenje. Na fotki se vidi samo vrh Cb koji je probio vrh oblacnosti, normalno 99% Big Bad Boy je ispod.
Inace, oblak tipa Cb je ono sto se na zemlji manifestuje kao nevreme, u vazduhu se obilazi (ako moze
)
Neki su bili ekstremno jaki pa se turbulencija osetila 20tak milja od zelenog odraza.
Pre 25 godina vrhovi Cb-a su bili maksimalno 33000ft a da se jezgra vezu u squall line bilo je prakticno nemoguce, dva -tri mozda ali ovako kao na slikama nikad. Tako da ovi sto pricaju da se klima nije promenila, najstrasnije baronisu.
Juce vreme uzas. Odavno nije izgledalo ovako.
Pre podne je bilo mirno sa par kumulusa koji su nagovestavali kurolomiju po podne... Za cetiri sata je bio kotao i ludnica.
Deo Ceske, pola Madjarske, zapadna Rumunija u kolapsu. Na slikama sa radara su samo dva opsega 80 milja i 160 milja. Nisam imao vremena da se puno zezam sa fotkanjem a i kaldrma je bila poprilicna.
Sakriveni kumulonimbusi od kojih su neki vec presli 37000ft formirali su squall line (kada se povezu, karakteristicno za ekvarorijalni pojas) i bilo je kuknjave za obilazenje. Na fotki se vidi samo vrh Cb koji je probio vrh oblacnosti, normalno 99% Big Bad Boy je ispod.
Inace, oblak tipa Cb je ono sto se na zemlji manifestuje kao nevreme, u vazduhu se obilazi (ako moze

Neki su bili ekstremno jaki pa se turbulencija osetila 20tak milja od zelenog odraza.
Pre 25 godina vrhovi Cb-a su bili maksimalno 33000ft a da se jezgra vezu u squall line bilo je prakticno nemoguce, dva -tri mozda ali ovako kao na slikama nikad. Tako da ovi sto pricaju da se klima nije promenila, najstrasnije baronisu.
ah sto imas fancy igracke, pre neki dan sedeh u kabini genexovog 737-200, drugi svet...
Da, ono je praistorija... mada i ona ima svojih cari. Kad sve ovo ultra giga mega zataji, onda se covek vrati na osnovnu navigaciju...
Na ekranu mogu da namestim i horizontalni prikaz leta, a da smo bili nize dobio bih i konfiguraciju terena ispod i spred aviona... zgodno za neprecizni prilaz
A na sest monitora mogu da menjam gde ce sta da bude prikazano, pa recimo motorske instrumente mogu da stavim u mesto navigacionih i obrnuto...
Ovaj radar koji je gore, je poslednja generacija koji ne daje sliku "gledajuci" u koso od aviona prema zemlji nego "reze" sliku horizontalno po flajt levelima... takodje pokazuje zone sa mogucim elektricnim praznjenjem...
Na ekranu mogu da namestim i horizontalni prikaz leta, a da smo bili nize dobio bih i konfiguraciju terena ispod i spred aviona... zgodno za neprecizni prilaz
A na sest monitora mogu da menjam gde ce sta da bude prikazano, pa recimo motorske instrumente mogu da stavim u mesto navigacionih i obrnuto...
Ovaj radar koji je gore, je poslednja generacija koji ne daje sliku "gledajuci" u koso od aviona prema zemlji nego "reze" sliku horizontalno po flajt levelima... takodje pokazuje zone sa mogucim elektricnim praznjenjem...
Možda bi bilo lakše da samo nakačiš navigaciju na šoferku. 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Bas si prava sofercina, em lomis avion na desno em fotkas u isto vreme
zadnja fotka-vestacki horizont.

Ne moze da ti promakne
!!!
Gde su stara vremena kad sam svakoga mogao da uvedem u kokpit? Leteo bi ti meni sve u 16 (tako sam i ja poceo - prvo pa musko, odmah za rogove 727 AGX i to bivseg Tiletovog, a posle sam tek spao na C150)

Gde su stara vremena kad sam svakoga mogao da uvedem u kokpit? Leteo bi ti meni sve u 16 (tako sam i ja poceo - prvo pa musko, odmah za rogove 727 AGX i to bivseg Tiletovog, a posle sam tek spao na C150)
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Valjda na levo ?BAJKER napisao:Bas si prava sofercina, em lomis avion na desno em fotkas u isto vremezadnja fotka-vestacki horizont.
- maxer
Pa objasni, vidim da veštački horizont pokazuje da je avion nagnut na levu stranu tj. da pravi zaokret u levo.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ne treba bas da uci, logicno je. Kao da gledas u pravi horizont.
maxer napisao:Pa objasni, vidim da veštački horizont pokazuje da je avion nagnut na levu stranu tj. da pravi zaokret u levo.
Klasicna greska

P.S. vidis da mu je desno krilo zabodeno u zemlju
Kod ovog klasicnog na drugoj slici, situacija je obrnuta
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Avioni će se prodavati kao alva
IZVOR: TANJUG
Čikago -- Globalna tražnja putničkih aviona će u narednih 20 godina biti veća od prognozirane, zahvaljujući većoj tražnji u azijsko-pacifičkom regionu,Vazdušni saobraćaj beleži eksplozivan rast, pri čemu bi broj putnika prevezenih godišnje mogao biti udvostručen u naredne dve decenije, procenjuje Boing, a prenosi Frans pres.
Boing je podigao svoje procene globalne tražnje aviona za 3,8 odsto na 35.280 aviona, čija je vrednost 3.600 milijardi evra.
Prema prognozama Boinga, jedna trećina narudžbina doći će iz azijsko-pacifičkog regiona, gde će avioprevoznicima trebati 12.820 novih aviona.
Tržišta u Severnoj Americi, čija je flota sve starija, i u Evropi će naručiti po 7.000 aviona.
Avioprevoznici u Latinskoj Americi će naručiti 2.900 aviona, na Bliskom istoku 2.610, a u Rusiji i u susednoj Zajednici nezavisnih država 1.170. Ukupna tražnja u Africi će iznositi 1.070 aviona.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=722074
IZVOR: TANJUG
Čikago -- Globalna tražnja putničkih aviona će u narednih 20 godina biti veća od prognozirane, zahvaljujući većoj tražnji u azijsko-pacifičkom regionu,Vazdušni saobraćaj beleži eksplozivan rast, pri čemu bi broj putnika prevezenih godišnje mogao biti udvostručen u naredne dve decenije, procenjuje Boing, a prenosi Frans pres.
Boing je podigao svoje procene globalne tražnje aviona za 3,8 odsto na 35.280 aviona, čija je vrednost 3.600 milijardi evra.
Prema prognozama Boinga, jedna trećina narudžbina doći će iz azijsko-pacifičkog regiona, gde će avioprevoznicima trebati 12.820 novih aviona.
Tržišta u Severnoj Americi, čija je flota sve starija, i u Evropi će naručiti po 7.000 aviona.
Avioprevoznici u Latinskoj Americi će naručiti 2.900 aviona, na Bliskom istoku 2.610, a u Rusiji i u susednoj Zajednici nezavisnih država 1.170. Ukupna tražnja u Africi će iznositi 1.070 aviona.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=722074

- maxer
Jasno ... vidi se da odavno nisam pokrenuo ni jednu simulaciju letenja na PC-uzuzazu napisao:Klasicna greskaAvion stoji ravno, a horizont je nagnut u levo, znaci avion ide u desno...