Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

U nauci plata kasni prvi put posle deset godina. Prošli mesec kasnila 9 dana, ovaj mesec će biti i koji dan više. Ranije je Vinča imala svoj račun pa ako i okasni dan dva oni uplate zaposlenima pa onda Ministarstvo duguje njima. Sada više nema ni toga.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Na ceraku uslikao
Slika

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Lazni policajci, a imali vatrogasne jakne i svetlece prsluke. Prica iz mulja... :kuku:
http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/zrenj ... 02188.html
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Bolji mi je lik koji je sa 20€ pokusao da podmiti policiju u Bosni, da mu ne pisu kaznu od 40KM :D

TT
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Texonja napisao:
nidza napisao:samo im je okruženje uređenije.
A ko im ga je uredio, da dodje i nama da uredi malo? :pardon:
E upravo to je pitanje svih pitanja. :plusone:

Kako to da su Nemci,Singapurcani,Svajcarci,Japanci ... i ne znam ko sve ne,isti kao mi ili gori,a imaju uredjene drzave u smislu dobro upostavljenog sistema,a mi tako nesto ni za 150 godina postojanja ne mozemo da uspostavimo.Ja ne mislim da smo mi manje pametni ili kreativni od drugih naroda,ali da smo nedrzavotvorni,jesmo itekako i upravo ta osobina nas sputava da ispoljimo one pozitivne osobine koje sasvim sigurno, imamo.

Ali narodu to verovatno odgovara jer su u globalu svi manje vise isti osim izuzetaka jer bi u suprotnom izasli na ulice sa govnjivim motkama kao turci u Istanbulu i resili problem u svoju korist.Ako ne iz prvog,onda iz drugog ili treceg puta.Ovde ljudima mozes da radis bukvalno sta hoces i da uvek budes siguran da se nikad nece pobuniti. Ovakav mentalitet samo video jos samo kod Rumuna.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Mentalitet naroda je jedno, uredjenost drzave i drustva je drugo. Pitanje "kako drugi mogu, a mi ne" muci razne grane nauke vec vekovima, i niko nije dosao do definitivnog odgovora. Ono sto se za sada uzima kao jasna korelacija je razvijenost institucija drustva u odnosu na drustveni i ekonomski napredak. Sto pre drustvo razvije jasne i nezavisne glavne institucije (ustav, pravosudje, itd.) i sto se pre okrene realnim ekonomskim nacelima (trosis koliko zaradis, socijalna drzava je neodrziva, licna odgovornost iznad odgovornosti drzave itd.), pre ce se iskobeljati iz mulja.
Ovo su vam neki od najcesce istrazivanih faktora, pa evo vam hrane za razmisljanje gde se mi uklapamo:

1. Rasa - uglavnom prevazidjeno shvatanje napretka, jos je Adam Smit digao ruke od razmisljanja u tom pravcu
2. Religija - od predominantne religije na nekom prostoru moze dosta zavisiti. Recimo, protestanti imaju najbolje ekonomske rezultate generalno, jer im je dogma da je rad na prvom mestu i da nije sramota uzdici se svojim trudom. Rimokatolicka crkva pati od krivice i forsiranja dogmatskog morala, pravoslavlje pati od kulta siromastva, islam pati od svega i svacega itd.
3. Pra-drustvena uredjenja - sto vise u nekoj zemlji ostane plemenskog, to ce teze da se modernizuje. Tipican primer je Albanija sa krvnom osvetom i kultom glave porodice
4. Kolonizacija/okupacija - zemlje koje su imale kolonije bolje prolaze od kolonizovanih zemalja, ocito. Takodje, nije svejedno ni ko vas je kolonizovao, bolje su prosle engleske kolonije nego spanske, recimo. Mi smo bili pod Turcima, tako da jebiga...
5. Prirodna bogatstva - ako ih nema uopste, treba srazmerno vise truda za uspeh. Ako ih ima previse, a jos su u kombinaciji sa religijom, nastaju situacije kao u Saudi Arabiji i slicno, Black Curse sindrom (vlast nema razloga da se menja i ne zanima ih raja jer pare samo pice i bez poreza)
6. Geografska pozicija - biti blizu mora ili bitnog pravca moze biti mac sa dve ostrice, zavisi kako se iskoristi
7. Klima - nije za zanemariti: hladni krajevi su produktivniji inicijalno od toplih, sto hoce da se nastavlja kroz istoriju kao trend
8. Skolonost ka kolektivizmu - velika boljka Srba. Ovo zavisi dosta i od prethodnih faktora, koliko je lako gurnuti drustvo u neki vid fasizma, komunizma ili slicno. Iz tog je tesko izvuci se i ostavlja posledice. Sustinski, jednoj interesnoj grupi je lako da nametne svoje licne ciljeve kao "opsti interes", a opsti interes ne moze da postoji kao jasno definisan pojam u normalnoj drzavi.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

9. Spoljni faktori
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

10. HAARP :kezo:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

:kezo:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

10. a) HAARP u Barajevu. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

10. b) i onaj avaks svako vece posle zalaska Sunca :kezo:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

:rofl:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

:rofl: :loool: Ma ceo most je Transformers, ne zna on lepo. Jedan od Autobota.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Incognito napisao: Kako to da su Nemci,Singapurcani,Svajcarci,Japanci ... i ne znam ko sve ne,isti kao mi ili gori,a imaju uredjene drzave u smislu dobro upostavljenog sistema,a mi tako nesto ni za 150 godina postojanja ne mozemo da uspostavimo.Ja ne mislim da smo mi manje pametni ili kreativni od drugih naroda,ali da smo nedrzavotvorni,jesmo itekako i upravo ta osobina nas sputava da ispoljimo one pozitivne osobine koje sasvim sigurno, imamo.
Imali smo mi razne države i pre 1500 godina, a nije problem u poslednjih 150, već u onome što im je prethodilo (užasna viševekovna okupacija i kolonizacija, od strane raznih država, od kojih je naravno najgora bila ona turska (jeste to bila vojno moćna sila, ali, u poređenju sa zapadnim zemljama toga vremena prilično primitivna). Zbog toga što je vlast bila strana, među Srbima se razvio otpor prema svakoj vlasti i autoritetu. Kada smo se konačno oslobodili, ova osobina sticana vekovima (kao način da se preživi) je nažalost u dobroj meri ostala ukorenjena među ljudima ("ti ćeš meni...", "dam ti more k..." :kezo: ). Jednostavno, da je rađeno i davano sve što su age i begovi, zapadni grofovi ili ko već tražili, ljudi bi pomrli od gladi, jer im ništa ne bi ostalo za sebe. I komunisti sa svojom nacionalizacijom i otimanjem svega i svačega su doprineli nastavku ove tradicije.

I ovo što je Rakhil naveo je sve tačno. :doubleup:
Ђенерал Јанковић
Odgovori