Auto-klima
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Auto-klima
Jedno pitanje vezano za manuelne klime...znam da nije dobro da se klima ukljucuje pri velikim obrtajima, medjutim sta je sa iskljucivanjem na visim obrtajima? Da li je i to stetno?
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
apsolutno nema potrebe to raditi, iskljucivanje nije stetno za razliku od ukljucivanja
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Sta se desava pri ukljucivanju, tj sta je stetno?
Do duse, ja uvek pritisnem kvacilo zbog tog neceg, al ne znam sta je problem.
Do duse, ja uvek pritisnem kvacilo zbog tog neceg, al ne znam sta je problem.
Brzine idu u H-a !!!

- nuk
- Kontakt:
stetno je to naglo pokretanje remenice kompresora koji je pod visokim pritiskom, svakako je najbezbolnije da se pokretanje vrsi sto manjim brojem obrtaja i postepeno povecava
- Day Walker

Negde napisah da sam se malo razocarao sto nisam uzeo automatsku klimu u Corsi, jer manuelna osetno slabije hladi od automatske iz Astre g.. Prezivece se nekako, al eto to mi je jedna zamerka na trenutni auto..
Brzine idu u H-a !!!

Koliko ja znam razlika izmedju ''automatske'' i ''manuelne'' je samo u nacinu upravljanja, kompresor i sve ostale komponente su iste. 

There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
- Day Walker
Veruj mi da hladjenje nije ni priblizno isto.. Mislim, a mozda gresim, da automatske imaju jaci kompresor.
Pa ne verujem da je razlika od par stotina evra samo zbog dugmica..
Vozio sam se i vozio istu corsu kao moju samo sa automatskom klimom i bolje je hladila.
Pa ne verujem da je razlika od par stotina evra samo zbog dugmica..
Vozio sam se i vozio istu corsu kao moju samo sa automatskom klimom i bolje je hladila.

Brzine idu u H-a !!!

- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Razlika je u elektronici, senzorima, elektromotorima koji pokrecu klapne itd
- Day Walker
- nuk
- Kontakt:
Razlika u kvalitetu hladjenja moze da bude u konstrukciji celog rashladnog sistema, nikako u nacinu rada AC upravljacke jedinice sto i jeste jedina razlika izmedju manuelne i automatske. Dacu primer Megana i Scenica gde za Scnica moze da se kaze da ima jacu klimu iako su u pitanju vozila iste platforme koja dele mnoge stvari, klima nije ista, Scenic zahteva ozbiljniji sistem zbog cinjenice da ima vecu zapreminu enterijera i mnogo vece staklene povrsine
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Znam da na Fabijama sa klimatronikom gasi kompresor pri jakom potapanju gasa da ne bi oduzimalo snagu motoru.
Sent from my Skate using Tapatalk 2
Sent from my Skate using Tapatalk 2
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Sigurno je razlika u tome sto elektronika bolje upravlja jacinom ventilatora, otvorenim klapnama i ostalim sitnicama koje uticu da se auto brze ohladi. Mislim da je neko vec ovo napisao...Day Walker napisao:![]()
Negde napisah da sam se malo razocarao sto nisam uzeo automatsku klimu u Corsi, jer manuelna osetno slabije hladi od automatske iz Astre g.. Prezivece se nekako, al eto to mi je jedna zamerka na trenutni auto..
Meni je i bilo logicno da iskljucivanje nije stetno za razliku od ukljucivanja.
Pitam najvise zbog toga sto praktikujem da gasim klimu pre dolaska na odrediste, i da koliko-toliko izduvam sistem. Mnogo brze se izduva sistem dok je ugasena u voznji nego kad stojim u mestu, sto je normalno..
- Day Walker
Takodje iskljucujem klimu pre dolaska na odredjeno mesto i pojacam ventilator da izduva sistem
Brzine idu u H-a !!!

Uroš S. napisao:Znam da na Fabijama sa klimatronikom gasi kompresor pri jakom potapanju gasa da ne bi oduzimalo snagu motoru.
Jel' to provereno ?
I ja sam primetio da ponekad u višim obrtajima (>3000 obr.) kao da isključi kompresor, tj dobije se još jedan neočekivani ,,šut u dupe''...