Fotografija
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Koji foto-aparat koristite?
I da i ne. Kao i svaka elektronika masovne proizvodnje... Par godina najmanje, često i mnogo više. Dok radi - radi, kad crkne - kupiš novo. Popravljati se retko isplati jer uređaju mnogo opadne vrednost. Jedino DSLR fotoaparati imaju neki prognozirani "vek trajanja" obzirom da imaju par mehaničkih sklopova koji se habaju i imaju očekivan broj aktuacija (zavesica, mehanizam ogledala - obično oko 100.000 okidanja, a profi uređaji i mnogo više, dugme okidača se takođe menja i slično). No, to se zameni (opet pod uslovom da ti se to isplati) i teraj dalje.
Meni je na 40D recimo otišla zavesica na baš malom broju okidanja i u servisu su mi rekli da je verovatno iz neke prve serije sa faličnom zavesicom koja je menjana besplatno u garantnom roku. No, garantni rok davno prošao, a uređaj nije tako intenzivno korišćen da bi se mana pokazala na vreme. Zamenu su mi naplatili (zajedno sa ispravljanjem dva pina u slotu kartice koja sam pokrivio i zamenom dugmeta okidača) oko 16.000 i nešto dinara... 11.000 i nešto sama zavesica...
Meni je na 40D recimo otišla zavesica na baš malom broju okidanja i u servisu su mi rekli da je verovatno iz neke prve serije sa faličnom zavesicom koja je menjana besplatno u garantnom roku. No, garantni rok davno prošao, a uređaj nije tako intenzivno korišćen da bi se mana pokazala na vreme. Zamenu su mi naplatili (zajedno sa ispravljanjem dva pina u slotu kartice koja sam pokrivio i zamenom dugmeta okidača) oko 16.000 i nešto dinara... 11.000 i nešto sama zavesica...
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Kaoi sve i aparati imaju svoj radni vek. Kod kompakt foto aparata fabrika predpostavlja da se ne koriste u profesionalne svrhe te je njima kraci radni vek a to se prevashodo misli na broj okidaja. Kod DSLR foto aparata radi vek samog tela je 50000 okidanja kod entry level DSLR aparata, dok je kod sredjih modela i onih koji su bas namenjenih za profesionalno korisceje radni vek zatvaraca od 100000 pa navise okidanja zatvaraca sto ne mora da znaci da nece i preko toga broja okidanja raditi i dalje.
Kod malih kompakt aparata ne postoji zavesica i ogledalo koji mehanicki rade ali zato obicno ljudima pravi problem uvlacenje ili izvlacenje malog objektiva, tipicni zastoji zbog mehanickog kvara ili upada stranog tela (pesak, prasina) u fini mehanizam objektiva.
Kod malih kompakt aparata ne postoji zavesica i ogledalo koji mehanicki rade ali zato obicno ljudima pravi problem uvlacenje ili izvlacenje malog objektiva, tipicni zastoji zbog mehanickog kvara ili upada stranog tela (pesak, prasina) u fini mehanizam objektiva.

- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Fotografija
Ovaj poslednji set fotografija je bruka
svaka mu cast.

Steta sto update-uje redovno fb, a ne flickr gde su fotografije kvalitetnije. Ovaj fb ubija sa kompresijom, skroz razmuti i unisti fotku.
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Ali zato na FB ima par hiljada ljudi koji ga ''prate'', veca popularnost...mislim da je to glavni razlog. Lik definitvno zna znanje i koliko sam uspeo da se informisem debelo ga placaju u RO za fotografije koje radi. Cist PROScuderia napisao:Steta sto update-uje redovno fb, a ne flickr gde su fotografije kvalitetnije. Ovaj fb ubija sa kompresijom, skroz razmuti i unisti fotku.

Opušteno 200.000 ovi malo bolji aparati i 500.000 profi. Ništa to nije za brigu jer se svi delovi na DSLR menjaju. Pre zavesice stradaju gumeni rukohvati i tasteri, ako se aparat ozbiljno (profesionalno) koristi.
Kompakti su maltene večni, tj traju mnogo više od svoje vrednosti. Nema tu mnogo mehaničkih delova kao kod DSLR.
Tapatalk HD
Kompakti su maltene večni, tj traju mnogo više od svoje vrednosti. Nema tu mnogo mehaničkih delova kao kod DSLR.
Tapatalk HD
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Sve se u principu može popraviti, samo je pitanje da li se to isplati. Uzmite za primer recimo stariji model DSLR-a kome se vrednost spusti na recimo na 200 EUR ili nešto malo više, a za zamenu zavesice treba dati 120 EUR... Pola vrednosti. Toliko je i otprilike i zamena mehanizma ogledala. Kompakti nemaju takve mehaničke delove ali imaju objektiv koji se izvlači, njegov mehanizam je kritičan, plastični zupčanici i klizači, i to se haba i troši, mada najčešće strada pri kakvom udarcu, padu i slično. Onda se postavlja i pitanje delova, imaju ili ih ovi po servisima i slično... Sve u svemu, dok radi - radi, a što vreme odmiče sve je veće pitanje...
Pored raznih aparata koje koristim imam i prosumer Fuji S6500FD vec sedam godina i radi kao i prvog dana.
Samo i iskljucivo od korisnika (osim ako nema fabricki feler - senzor ili nesto oko elektronike) zavisi trajnost aparata. Ukoliko se koristi normalno, ne ispada, ukoliko se normalno rukuje komandama i ako se ne izlaze ekstremnim uslovima, mogu bez problema da traju i preko 10 godina.
DSLR-ovi su ograniceni trajanjem zavesice.
Samo i iskljucivo od korisnika (osim ako nema fabricki feler - senzor ili nesto oko elektronike) zavisi trajnost aparata. Ukoliko se koristi normalno, ne ispada, ukoliko se normalno rukuje komandama i ako se ne izlaze ekstremnim uslovima, mogu bez problema da traju i preko 10 godina.
DSLR-ovi su ograniceni trajanjem zavesice.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Treba mi program za recover obrisanih slika sa fotoaparata. Nisam ih gazio preko novim slikama niti je formatirana kartica, samo su obrisane.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Digital Picture Recovery & Photo Rescue
GetDataBack
Ovaj drugi je jako dobar, sa njim sam vratio sve kad sam kumu pre installa wina obrisao celu particiju.
Uploadovacu na server pa cu ti poslati linkove.
GetDataBack
Ovaj drugi je jako dobar, sa njim sam vratio sve kad sam kumu pre installa wina obrisao celu particiju.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ajde, ja sve što sam našao na torentima su neki Delta browseri, umesto programa koji tražim