Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Ne brže od života!

Post od Paja »

Wolfy napisao:
nidza napisao:Uz dužno poštovanje mlađanim nam članovima foruma sa aždajama pod haubom. Pamet u glavu i ne dajte da vas ponesu vaše zveri. Najčešće je iskustvo ono što spašava živu glavu u saobraćaju, a to se ne postiže preko noći.

Na žalost, često ima ovakvih vesti i zbog toga je konjaža svežim vozačima strogo regulisana u nekim zakonima (npr Italija 80ks do nekih godina životnog ili vozačkog staža, nisam siguran). Ja mom detetu nema šanse da kupim monstrum od stotinu konja. Jedini siguran način da te ti konji ne povuku je da ih NEMAŠ. Bio sam i ja mlad i brz, sama sreća je što sam vozio auto od 45ks u vašim godinama.

Tapatalk
Kakva je tu demokratija,kada ti neko uskrati PRAVO da za SVOJ novac kupis ono sta zalis?!
Dajte ljudi,pa koliko je mladih izginulo u automobilima do 100ks ? Samo,o tome niko ne pise,jer ne zvuci lepo kao "bahati vozac BMW-a pobio/razneo....."
Jak automobile,moze da ide I sporo,dok slab ne moze brzo.I,po meni su daleko veci problem ljudi sa neispravnim starim automobilima,nego (mi) mladji u ozbiljnim.No svako ima pravo na misljenje.
Ista ona koja može da ti zabrani da se šetaš sa utokom za pojasom. Ta odreba je poznata u mnogim zakonima i nije bezveze smišljena. Velika većina vozača u prvih godinu, dve ili pet nisu spremni za jake motore.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Svaki auto moze da se vozi dovoljno brzo da ubijes nekoga.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Može, ali ćeš lakše poginuti sa 150ks pod haubom nego sa 50.
Wolfy
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 15:15
Garaža: BMW 535d

Post od Wolfy »

Ne slazem se ni najmanje.I mislim poredjenje ti je nije bas na mestu,jer "utoka" za pojasom I auto od 300ks nisu po meni ekvivalent.U civilizovanom drustvu,svako treba,da ne kazem mora,da ima apsolutnu slobodu pri izboru svega sto je legalno,a jaki automobile su koliko sam ja upucen,legalni,neka me ispravi neko ako gresim.I sad,zasto ja ne bih smeo da vozim mog BMW-a samo zato sto imam manje od ne znam ni ja koliko godina,ili Aca njegovog,kada mi apslolutno nikoga nismo ugrozili time sto imamo automobile jace od dvocifrenog proja ks-a ? :ban:
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

AcaKayak napisao:
cozmo napisao:Acakayak obrati paznju na ponasanje.
Zasto, sta sam uradio? Ako prenosenje tvoje izjave smatras uvredom onda je to tvoj problem, ja nisam nista izmislio.

A ako tebi smetaju sopstvene izjave, imas problema sam sa sobom, to necu da komentarisem jer je onda stvarno vredjanje.
Ovo nije moja izjava:

"kada je on zaorao asfalt kada je krenuo sa 1.2 tojotom"

Ovo ne postoji. Niti je moja Toyota, niti je stara niti je 1.2. Tacno je samo da sam rekao da jedan model "ore" asfalt.

U pitanju je test NOVOG Aurisa 1.6 - 132KS - i, da, Auris s tim motorom ore asfalt.

Sledeci put kad citiras, citiraj pravilno ne iznosi neistine. Ili barem provozaj auto o kome se pise.

A zasto ore asfalt:

http://www.b92.net/automobili/vozili_sm ... _id=733520

"Motor maksimalne snage 132 KS pri 6.400 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 160 Nm pri 4.400 o/min u lakom autu se ponaša gotovo kao da ima dva litra."

To pokazuju i brojke. Sa maksimalnom brzinom od 200 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10 sekundi, on je ubedljivo brži od hibridne verzije i ima iste performanse kao model sa dvolitarskim turbo-dizel motorom.

Molim moderatore da ovo prebace u odgovarajucu temu.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Razmišljam da idem da vozim ovde kod nas takvu toyotu sa tim motorem, ali me malo strah da uništim naše ionako slabe puteve :mrgreen: .

Ali sabraču snage i hrabrosti i vozit ču je i napisati svoje utiske....pa da vidimo u kom svetu ko živi

Izvinjavam se za off
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

@ Wolfy

Slagao se ti ili ne, činjenica je da si manje opasan i po sebe i po druge sa slabijim motorom. Mene su davili čuvenom rečenicom "ja sam u tvojim godinama bio, a ti u mojim nisi" ali je ona tačna. Bio sam u tvojim godinama i vrlo dobro se sećam šta sam sve radio i ja i ljudi oko mene. I veruj mi sa ove distance gledajući jako sam srećan što sam vozio Yugo 45, a ne BMW 320.

Možeš i da gunđaš i što se kod nas ne polaže sa 16 kao u Americi i sl. Država dajući ti neko pravo mora praviti balans između tvojih prava i ugrožavanja prava drugih. Kod nas je zaključeno da su ljudi dovoljno zreli da počnu da voze sa 17, u Americi sa 16, u Italiji, Hratskoj i mnogim drugim zemljama smatraju da ljudi do nekih godina života ili vozačkog staža nisu dovoljno zreli da voze motore preko određene snage.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Wolfy, mislim da shvataš isuviše lično. Pretpostavljam da znaš da dobar deo fabrika kada kupuješ jaka kola od njih daje uz kola i časove vožnje. I to ljudima koji imaju mnogo godina i mnogo kilometara za volanom. Nije to bez veze. Nije isto voziti auto od 200 i od 400 konja. Sa druge strane zar zaista misliš da ti imaš isto iskustva u proceni situacija na putu kao i neko ko ima 10 ili 100 puta više kilometara od tebe? Sam vozački staž naravno da nije garant, ali uzmimo jednostavno: ti možda već sada bolje možeš da proceniš razne situacije na putu od mene, ali za 10 godina moći ćeš proceniti te situacije mnogo bolje od samog sebe u godinama koje sada imaš.
Znači nije to bez razloga. U sistemu bezbednosti svi moramo ponečeg da se odreknemo da bi bili bezbedni, što misliš da bi ti trebao biti izuzetak? Nema tu ništa u suprotnosti sa demokratijom, jer i u demokratiji postoje jasna pravila.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

tesko je pricati o mladim vozacima i jakim automobilima, to je tema koja ima dosta i za i protiv :think:

Na novu godinu je moj mladji brat uzeo auto od druga i srusio je 7 polja ograde, samo Bog i inzenjeri Mercedesa znaju kako je on ostao ziv i kako je ispao kroz zadnju sajbu auta (nije bio vezan)...
Iako mu na novu godinu, kao vozacu koji je u tom momentu imao 4 mjeseca vozackog iskustva, moj otac nikad ne bi dao auto on je nasao tudji auto od preko 200 ks (e 320 cdi, w211) i vozio je kroz grad brzinom jedno tri puta vecom od dopustene. Samo Bog ga je spasio da on ne pogine, da bude sam u autu i da ne naleti na nekog pjesaka i ubije ga.

Mladi vozaci, u koje ubrajam i sebe, ne mogu skupiti iskustvo preko noci kako oni misle i to je globalni problem... Meni ide na zivce to sto je prica zbog malog Mitrovica 5 puta vise ispracena nego desetine slicnih prica. Svi smo mi u saobracaju, ok mogu ja preventivno voziti sporo ali svakom naidje neki "zuti minut" kada se opusti na putu negdje gdje ne treba. Svakom se moze dogoditi da ubije nekog u saobracaju, svako zna nekog/cuo je za nekog ko je osoba na mjestu ali mu se dogodio peh...

Ima i ljudi koji su divljaci na putu i te ljude ne branim. Ima ljudi koji skontaju da su poceli da pretjeruju, npr. Aca je napisao da je on prodao M3 jer je postao vozac kakav ne zeli da bude tako da je uvijek bolje preventivno izbjeci kupovinu nekog AMG modela sinu za 18-ti rodjendan. Ali razumijem i rezon ljudi koji misle da je nekom ko vozi brzo bolje kupiti sportski auto jer je manji rizik po zivot u slucaju udesa zbog bolje konstruisanog auta. Siguran sam da je bolje dozivjeti isti udes vozeci Caymana nego tuniranu Ibizu...

On topic:

Meni je prva vijest, vezano za ovaj slucaj, koju sam procitao u medijima bila najpotresnija jer sam tada saznao da je ugasen jedan mlad zivot. Da je pocinilac ostao nepoznat, recimo da je mali mogao da precuti dogadjaj i da se pravi lud a da mozda niko ne bi identifikovao jedan od stotinu i kusur Bimmera X6 u gradu, tada bi citava ova vijest bila mnogo slabije ispracena nego kad je u pitanju sin poznate i bogate osobe. Meni je iskreno zao i malog, ok, kriv je jer nije imao pravo da ubije nekog ali vjerujem da je vecina nas bar ugrozila nekog nekad u saobracaju tako da trebamo misliti o tome kako vozimo...
Wolfy
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 15:15
Garaža: BMW 535d

Post od Wolfy »

Nije da dozivljavam licno,vec samo,ako vozim auto po propisima ,sto I radim,zasto onda moram da vozim auto 50 ks,a ne od 550ks? 50km/h sa Puntom je isto kao I 50km/h sa M5-icom,samo sto ce ovaj drugi jedno milijardu puta biti bezbedniji pri tom brzinom kako za mene (mladog I neiskusnog vozaca),tako I za ostale ucesnike u saobracaju,to je poenta moje price ;)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sa tim ograničenjem se i ja slažem, to ima rezona, suvišno je pričati da nema.
Al se ne slažem sa onim ograničenjem po godinama života koje je bilo kod nas predlog, već isključivo po vozačkom stažu.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Risto, a i svi ostali, Aca ce da napise sada nesto za M3 nakon sto se malo ohladio od njega i nakon sto je objektivan ponovo a ne ocaran savrsenstvom M3ke:

Hvala Bogu sto je taj auto otisao od mene pre nego sto sam ubio nekoga. Sada se malo i stidim dela koja je on cinio savrsenom zabavom i koje mi vise ne padaju na pamet da radim na putu. Odkako vozim auto sa nesto ispod 200ks potpuno sam drugi vozac i iako smatram da dobro vozim, ne zalim za M3 ni malo i srecan sam sto sam odbacio "savrsenog djavola" iz svog zivota.

Toliko od mene.

Edit: sreca je da sam sportista i da ne pijem, da sam seo u njega pijan samo jednom, ne bih sada ovo pisao, u to sam siguran 100%.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Wolfy imas li ti neki slabiji auto od tog BMW-a u garazi? Da li si vozio na duze staze neki slabiji auto?

Siguran sam da jesi i da si primijetio da te ponekad jaci auto povuce da vozis brze. Ja sam neko ko kuci od kad sam polozio imam dva auta, oba su istog segmenta ali jedan ima 75ks a drugi 143ks i sam znam da sam xy vise gluposti napravio sa jacim autom nego sa svojim starim penzionerskim autom.

To koji auto vozis dosta zavisi od psihe, ako je neko "agresivan" vozac koji divlja po putu onda za njega nema razlike vozi li peglicu ili Lancera EVO X, taj neko ce uvijek voziti kako ne treba. Ako si iz druge kategorije vozaca, onih koji su ipak svjesni potencijalnih opasnosti na putu, onda ces misliti o tome sta radis ali je neka pretpostavka da ce ti teze pasti na pamet da udjes u neko rizicno preticanje vozeci mog C200 D nego neki auto od 300ks...

Ne zelim da ti popujem, iskreno ne slazem se sa onim koji tvrde da treba ograniciti dozvoljenu snagu mladim vozacima na 80, 100 ili 120ks ali sam i protiv kupovine Impreze STI za 18-ti rodjendan (koju sam sa 18 i sam sanjao)... Po meni mozda treba struktuirati zakone da oni otezavaju kupovinu takvih auta, skuplje osiguranje za auta od preko 200 ks za mlade vozace, posebne obuke i sl. Recimo da svaki mladi vozac koji kupi auto od preko 300 ks mora ici na neku obuku i slicno. Nelogicno je da recimo neki mlad i uspijesan mlad covjek ne moze da kupi auto C ili D segmenta za poslovna putovanja (i putovanja generalno) jer mu je dozvoljeno samo da upravlja autima ispod 80 ks...

@Aca

Da me ne bi slucajno pogresno shvatio, ja tebe postavljam kao pozitivan primjer u svakom smislu. Uspijesan si covjek, jedan od najboljih na planeti u onom sto radis (ne pratim tvoj sport ali vidim da imas vrhunske rezultate) i jako te postujem zbog toga. I sam kazes da mozda M3 ipak nije za tebe, jednako tako ni za mene koji ne vozim mnogo, ali sam i protiv stava da te neko ogranici da vozis auto od 80 ks jer si mlad vozac. Eto tebi je zbog putovanja potreban narodski receno "dobar auto" i sto ga ne bi posjedovao kad imas sve preduslove za to? Neko bi trebao da broji imas li godinu vise ili manje staza za volan da bi mogao kao u HR da vozis auto preko 100ks, iluzorno...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Aco :bravo: :bravo: :bravo:
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Sve ovo nema mnogo veze sa autom nego sa glavom onog ko ga vozi.
Odgovori