Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Scuderia »

Mislio sam da je dosta skuplja skolarina u inostranstvu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zavisi kako gde, u Americi jeste dosta skupo ako nemas stipendiju. Bar ovo sto sam ja gledao. Ne znam kako je za UK i ove ne nemacke zemlje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Zemlje sa jakim socijalnim programom kao sto su Austrija, Nemacka, Holandija ili skandinavkse zemlje npr. imaju dosta nize cene obrazovanja, od npr USA. UK je takodje jako skupa zemlja.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Doduse sto rekose, treba obezbediti lovu za izdrzavanje tamo, sto uopste nisu male pare, iako je skolarina pristupacna.

Usput:
Više puta se čuju priče među studentima o tzv. Stogodišnjem ugovoru između nekadašnje Austro-Ugarske i Bosne i Hercegovine. Na osnovu njega, građani BiH mogu besplatno pohađati austrijske univerzitete. Pokušali smo saznati više o spomenutom ugovoru, te smo kontaktirali ambasadu BiH u Austriji i Ministarstvo za obrazovanje u Austriji.Iz ambasade nam nisu ništa konkretno mogli reći, osim da je ugovor istekao i da nije produžen., dok Iz Ministarstva za obrazovanje u Austriji saznajemo da takav ugovor ne postoji i da nemaju nikakvu informaciju o takvom dokumentu. Što se tiče plaćanja školarine za bh. državljane u Austriji, prema Austrijskom zakonu o određivanju školarine, bosanskohercegovački studenti ne plaćaju školarinu na univerzitetu samo ukoliko dotični austrijski univerzitet ima sklopljen ugovor o partnerstvu sa univerzitetom u Bosni i Hercegovini.Iznos školarine za bh. Državljane u Austriji se razlikuje od univerziteta do univerziteta
http://www.stipendije.ba/vanilla/index. ... -ugovor/p1
SlikaSlika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Kuzmanoviću, pogledaj šta i pod kojim uslovima se nudi u Holandiji, konkretno u Groningenu, pa ako te bude zanimalo mogu da ti ispričam kako je tamo stanje...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

dragvorl napisao:Doduse sto rekose, treba obezbediti lovu za izdrzavanje tamo, sto uopste nisu male pare, iako je skolarina pristupacna.

Usput:
Više puta se čuju priče među studentima o tzv. Stogodišnjem ugovoru između nekadašnje Austro-Ugarske i Bosne i Hercegovine. Na osnovu njega, građani BiH mogu besplatno pohađati austrijske univerzitete. Pokušali smo saznati više o spomenutom ugovoru, te smo kontaktirali ambasadu BiH u Austriji i Ministarstvo za obrazovanje u Austriji.Iz ambasade nam nisu ništa konkretno mogli reći, osim da je ugovor istekao i da nije produžen., dok Iz Ministarstva za obrazovanje u Austriji saznajemo da takav ugovor ne postoji i da nemaju nikakvu informaciju o takvom dokumentu. Što se tiče plaćanja školarine za bh. državljane u Austriji, prema Austrijskom zakonu o određivanju školarine, bosanskohercegovački studenti ne plaćaju školarinu na univerzitetu samo ukoliko dotični austrijski univerzitet ima sklopljen ugovor o partnerstvu sa univerzitetom u Bosni i Hercegovini.Iznos školarine za bh. Državljane u Austriji se razlikuje od univerziteta do univerziteta
http://www.stipendije.ba/vanilla/index. ... -ugovor/p1
Ja to pricam sve vreme. Mi nemamo nikakve prednosti u odnosu na ostale ne EU zemlje.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

http://www.studiraj.eu/ba/skolarine-u-austriji/
Drage studentice, dragi studenti. U Austriji će se od 2013. godine na svim univerzitetima plačati školarina. Školarina će po semestru iznositi >700,- eura. Izuzetak je Univerzitet Beč gdje će školarina biti 380,- eura. U toku januara će se saznati tačni iznosi, te vas molimo da se do tada još strpite! Školarine koje su izlistane ispod više nisu aktuelne!
Semestar 380e, znaci 760e godisnje, a u Srbiji 1500e. :think:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja sam sa svim zajebancijama (prema faksu jelte) master na masincu u NS platio oko 1300e, to se racuna kao 2 semestra. Kapiram da je to u Becu ipak na visem nivou, jedino ostaje prica sa tim smestajem, to je vrlo ozbiljna suma ukoliko se ne radi neki posao paralelno, ukoliko je moguce uporedo studirati i raditi neki iole placeniji posao. U NS znam da to bas i nije izvodljivo.
SlikaSlika
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Ima li razlike izmedju nase diplome nostrifikovane u inostranstvu i diplome stecene bas na stranom univerzitetu?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zavisi za sta ti treba, npr. drugar je dobio izuzetno dobar posao u jednoj vrlo poznatoj nemackoj autokompaniji sa diplomom masinca iz NS, nisu trazili nista od tih nostifikacija, jedino sto on zna perfektno nemacki. To znam iz prve ruke, ali verujem da ima raznih slucajeva. Covek je bio bez radnog iskustva.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Ima razlike isto tako kao sto ima razlike i izmedju univerziteta u jednoj istoj drzavi. Kao sto dragvorl kaze, zavisi gde konkurises.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Pa citam na ovom sajtu da je nostrifikacija za moj fax relativno laka u Austriji, pa me zanima da li ona omogucava samo priznatost nase diplome u Austriji ili dobijas novu diplomu (nekog) njihovog univerziteta i npr mozes da odes u neku petu zemlju i prilozis austrijsku diplomu?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sumnjam da nostrifikacijom dobijas njihovu dipl. Moras za to zavrsiti tamo neki stepen obrazovanja.
SlikaSlika
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Verovatno je tako, zvucalo je previse dobro da bi bilo istinitio :mrgreen:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Nemoguce je da na osnovu diplome sa jednog dobijes diplomu na drugom univerzitetu. Nostrifikacija je neka vrsta potvrde diplome i uskladjivanja sa standardima te zemlje. I dalje imas diplomu svog maticnog fakulteta ali ''potvrdjenu''. Inace ako si strucan i ako si potreban nekoj frimi, gotovo sigurno da ti nece traziti nostrifikaciju. Skoro je bio clanak u Blicu kako je nemacka skratila postupak provere i tih formalnosti oko diplome pri zaposljavanju kod deficitarnih zanimanja.
Odgovori