Dzoni_m napisao:A u gepek verovatno mozes da spakujes sendvic. Osnovni problem CNG je boca koja je pod velikim pritiskom i gabaritna je. Cesto je to vise boca.
Plus su boce teske, automobil se opterecuje konstantnim teretom, malo gasa staje,sa obzirom na velicinu boca, a broj pumpi je ogranicen. Inace je isplativo. Naravno, i taj sistem konstantno napreduje, pa se valjda smanjuje ukupna tezina...
TT
Koliko ja znam pritisaku boci CNG je 200 bari a LPG 30-tak bari. Prilicno velika razlika i samim tim boca MORA da bude kvalitetnija tj deblja a to znaci i gabaritnija.
Ima boca od kevlara, hteo sam to da uzmem pre nepune 2 godine ali sam se brzo ohladio. Cena je priblizno 30 puta veca od boce za TNG a pored ostalog i svakih 36 meseci se ponovo ide na atest (pregled, kontrolu, ispitivanje, kako se vec zove) kada treba i boce vaditi i slati na ispitivanje jer su posude pod vrlo visokimi pritiskom pa za njih vaze drugaciji, jos stroziji uslovi, nego za TNG boce.
VW je kanda zakasnio 20tak godina, odavno Opel, Fiat, Volvo i drugi imaju u redovnoj ponudi modele na CNG koji su se pokazali i dokazali.
Multipla i Zafira mi prvi padaju na pamet. Mercedes E klase odavno isto ima CNG ali nije bas imao uspeha na trzistu.
I navedena potrosnja od samo 3,5 kg mi previse lici na marketing bez realne osnove. Koliko sam cuo od vlasnika CNG vozila potrosnja se krece od 4,5 -5 kg za slabasne i male motore pa do 8-9kg za motore u limuzinama te snage priblizne TSI motoru..
Sa druge strane, kada VW udje na neki segment trzista bice pomeranja i nove ponude.
Hoce li i Kia/Hyu koji imaju slicnu kategoriju vozilasa gasom u Aziji ponuditi i kod nas nakon izazova, hm ?
Ili je to priprema za frankfurtski sajam i nema veze sa ponudom kod nas, nisam bas ukapirao ?