Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Re: Grčka

Post od Tibor021 »

Navodno je Grcima dozvoljeno da snize PDV. Ima li ko iskustva "sa terena" što se cena tiče?
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Re: Одг: Grčka

Post od crni »

ftj napisao:Meni žestoko idu na qrac oni koji mi ablenduju na autoputu dok sam u levoj traci a ispred imam automobile i ne mogu da ih preletim. Posle kad se raščisti put tako naglo skrenem u desnu traku da mi se pri 130 zanese zadnji kraj čisto da bi oslobodioc video da sam mu učinio i sklonio se da bi on mogao da prođe.

Jes da nema veze sa temom al morao sam to da kažem :)
Ja se u tim situacijama ne sklanjam. U stvari, ne sklanjam se nikad kad mi neko ablenduje. Ablendovanje je cin vrhunskog prostakluka.
U grckoj se vozaci prilepe i strpljivo cekaju da se sklonis a ako neko ablenduje taj sigurno nije grk.
Jednom sam testirao neku mecku i vozio sam levom stranom skoro kilometar. 140 na sat. Baja izbacio lakat kroz prozor, zvace zvaku, na glavi rejbanke i mrtav ladan vozi na tri metra iza mene. Ja se najzad sklonim a on prohujao kao da stojim. Nije me ni pogledao.

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Za sada nisam doživeo cimanja u saobraćaju u Grčkoj. Istina je da oštrije voze, dešava se da uleću i izleću jedni drugima, ali niko nikog ne psuje i sve se završava bez sviranja....svako gleda svoja posla i kraj. :doubleup:
Što se tiče magistrale od Evconija pa do Soluna, svi se uredno sklanjaju. I da...jedino oni koji prvi put prolaze tim delom puta poštuju ograničenje od 90 km/h. :plusone: Tako sam i ja, ali već sledeće godine sam išao opušteno 110-120 km/h - sve do Halkidikija!!!! :cool!: Video sam da nema policije ni radara...niko te ne dira, a i Grci sami "šibaju" preko ograničenja.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Što onda mene zaustaviše...? :D

Ipak laganije, pogotovo pre nadvožnjaka... ;)
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

crni napisao:U grckoj se vozaci prilepe i strpljivo cekaju da se sklonis a ako neko ablenduje taj sigurno nije grk.
:plusone:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Tibor021 napisao:Navodno je Grcima dozvoljeno da snize PDV. Ima li ko iskustva "sa terena" što se cena tiče?
Kako da smanje porez?

Za povracaj poreza imas varijantu u nekim radnjama. Ja sam na Tasosu dobio povracaj za neki prsten ali sam ''taj novac'' od povracaja poreza morao da potrosim na fri sopu.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Martin napisao:
Što se tiče magistrale od Evconija pa do Soluna, svi se uredno sklanjaju. I da...jedino oni koji prvi put prolaze tim delom puta poštuju ograničenje od 90 km/h.
Na tom putu je ograničenje od 110 km/h osim na par petlji gde je 80.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Martin napisao:Za sada nisam doživeo cimanja u saobraćaju u Grčkoj. Istina je da oštrije voze, dešava se da uleću i izleću jedni drugima, ali niko nikog ne psuje i sve se završava bez sviranja....svako gleda svoja posla i kraj. :doubleup:
Što se tiče magistrale od Evconija pa do Soluna, svi se uredno sklanjaju. I da...jedino oni koji prvi put prolaze tim delom puta poštuju ograničenje od 90 km/h. :plusone: Tako sam i ja, ali već sledeće godine sam išao opušteno 110-120 km/h - sve do Halkidikija!!!! :cool!: Video sam da nema policije ni radara...niko te ne dira, a i Grci sami "šibaju" preko ograničenja.
Imaju kamere postavljene sa strane na mestima gde je oznaceno, tako da pripazi sl put :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Neskica
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi

Post od Neskica »

Metla :rofl:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Jumbo, nije 90? :think:
Bio sam prošle i 2011-te godine u Grčkoj i ubeđen sam da je 90 ograničenje na tom putu....a moguće da sam i zaboravio.

Htedoh reći da nije toliko "napeto" kao što je opisano u patroli iz SAT-a. :pivo:
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Post od Tibor021 »

somi-car napisao:
Tibor021 napisao:Navodno je Grcima dozvoljeno da snize PDV. Ima li ko iskustva "sa terena" što se cena tiče?
Kako da smanje porez?
...
Nisam mislio na povraćaj poreza, već na smanjenje poreza na dodatu vrednost (poreza na promet) ksa 23% na manje, što je, navodno, uticalo i na smanjenje cena nekih proizvoda.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A.M. napisao:
Vladapetr napisao: Foru sa sklanjanjem nisam patentirao nego sam je iskopirao - kako sam kojem autu sa grčkim tablicama prišao, odmah se sklonio da me propusti. Ne samo kola, 2-3 puta sam video i bus kako se sklanja... Onda sam to isto radio i ja čim mi se neko približi.
Ako je ograničenje 110 a baja vozi 80, ne misliš da bi bilo u redu da se skloni i propusti one koji idu brže?
Tacno je da se vecina sklanja u zaustavnu traku, cak i kamioni i tome slicno, ali to je necija dobra volja da svesno napravi prekrsaj kako bi neko drugi prosao.
Ocekivati to od svakoga ne moze biti ispravno. Takodje, moze dovesti do vrlo neprijatnih posledica u slucaju manje iskusnih vozaca, koji mogu reagovati nervozno pod naletom panike.
Postoji na tom putu isprekidana linija, pa se moze preticati kad je to dozvoljeno. Kome se zuri, moze i preko pune, na svoju odgovornost.
Dakle, po meni, postupak je za svaku osudu.

Kao da pise neiskusan vozac sa malo vozackog staza koji je prvi put video kako se decenijama vozi sirom sveta na takvim putevima, i nije nikada vozio NS-BG dok je postojao put sa 3 trake a za 2 smera.

Vozaci koji panice u saobracaju nisu jos sazreli da se nadju iza volana, nevezano za put. Taj konkretan put je odlicna pista (tako je i napravljen kao NATO pista za brzu tenkovsku intervenciju na sever) i odlican primer kako se efikasno koristi za preticanje jer je pogodno i bezbedno na taj nacin kako je opisano.

Dobar, i nepisan, obicaj je da se na kratko da desni migavac sto je znak da se krene u preticanje, sto je nekada bilo jako cesto primenjivano kod profesionalnih vozaca.

Na vecini puteva u SFRJ dok nisu postojali autoputevi na takav nacin signalizacije se vozilo, i svi obuceni vozaci su znali da desni zmigavac kamiona ispred znaci- slobodno je za preticanje.
Isto tako levi zmigavac znaci, prekini preticanje i vrati se iza jer nailazi vozilo iz suprotnog smera.

Sve su to "pravila" koja su poznata decenijama i kada procitam ovako tvrdo osudjivanje postupka preticanja, shvatam da tolerancija (i znanje) nije nasa jaca strana.

Tvrdoglavih na putevima uvek ima, i po pravilu to su oni koji izazivaju opasne situacije bilo da po svaku cenu isteruju neko svoje (saobracajno) pravo bilo da teraju inat ometanjem saobracajnog toka tako sto bitno svojom voznjom odstupaju.

Spori vozaci koji stvaraju kolone su opasniji na magistralnim putevima od onih koji voze ravnomerno ali brzo u koloni, obicno tada nastaje rizik preticanja.
I inace po zakonu, vozac vozila je duzan da zauzme krajnji desni polozaj u saobracajnoj traci i omoguci sto lakse preticanje.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

S tim detaljem da je BG-SU bio najsmrtonosniji put kod nas, upravo zbog tih običaja.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Martin napisao:Jumbo, nije 90? :think:
Bio sam prošle i 2011-te godine u Grčkoj i ubeđen sam da je 90 ograničenje na tom putu....a moguće da sam i zaboravio.

Htedoh reći da nije toliko "napeto" kao što je opisano u patroli iz SAT-a. :pivo:
Ograničenje je 110, idem svake godine tuda. Jedino je 80 na petlji Solun (Edesa) i možda još na nekoj petlji i 60 kod izgrađene ali nikad aktivne naplatne rampe. Pa kad kreneš prema Solunu i posle na Ring roudu sve do onih penjanja i spuštanja (nešto pre skretanja za Kavalu) je 130, a posle je 90. Od isključenja sa Ring rouda pa negde do Nea Kalikratije je ograničenje 90, a posle do Nea Moudanie 110.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ima onaj deo odmah posle granice gde je 90 i posle je 110 sa par sitnih prekida.

Postoje znaci za kamere, i posle par desetina metara je velika bela kutija na stubu pored puta, cesto u onom zbunju. Ne vidim zasto bi se jurcalo, to je sasvim korektno ogranicenje.
Odgovori