Računari
Re: Računari
Koji su znaci otkazivanja procesora i hard diska? Počelo je nešto da mi krči u kompu, a vidim po kursoru da slika malo secka.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Ako krči nešto iz kompa:
1. posumnjati da neki ventilator to radi (na napajanju, na hladnjaku CPU-a, grafičkoj ...)
2. posumnjati da to (na žalost) dopire iz Hard diska
Otkriti šta krči je vrlo jednostavno:
1. otvoriš kućište (računar treba da bude upaljen)
2. pokušaš zvučno da lociraš odakle dolazi krčanje
3. najlakše da kreneš redom da zaustavljaš ventilatore (možeš prstom ili ako se plašiš da te ne poseče - možeš i nekim predmetom, npr.hemiskom olofkom ili tankim flomasterom), zaustaviš ga na čas i ako je prestalo krčanje - taj je krivac
... ako nije - nastaviš dalje
4. ako ni jedna od gore pomenutih mera ne ukaže na izvor krčanja ... hard disk je 100% ... ali to se i lako čuje (kad prisloniš uvo uz njega) a da budeš siguran da je on: ugasi komp, izvuci napajanje iz HD-a, upali komp ... ako nema više krčanja - to je to ... ako ima i dalje, pa onda možda krči i CD/DVD (izvuci i njemu napajanje, dok je ugašen komp.).
Ako nije ništa od ovoga: krčanje takođe može izazvati i vibracija (čim ima pokretnih delova - ima i vibracija) koja natera neki deo da "tandrče" (napr. slobodan konektor napajanja ili sl. u dodiru sa limom).
1. posumnjati da neki ventilator to radi (na napajanju, na hladnjaku CPU-a, grafičkoj ...)
2. posumnjati da to (na žalost) dopire iz Hard diska
Otkriti šta krči je vrlo jednostavno:
1. otvoriš kućište (računar treba da bude upaljen)
2. pokušaš zvučno da lociraš odakle dolazi krčanje
3. najlakše da kreneš redom da zaustavljaš ventilatore (možeš prstom ili ako se plašiš da te ne poseče - možeš i nekim predmetom, npr.hemiskom olofkom ili tankim flomasterom), zaustaviš ga na čas i ako je prestalo krčanje - taj je krivac

4. ako ni jedna od gore pomenutih mera ne ukaže na izvor krčanja ... hard disk je 100% ... ali to se i lako čuje (kad prisloniš uvo uz njega) a da budeš siguran da je on: ugasi komp, izvuci napajanje iz HD-a, upali komp ... ako nema više krčanja - to je to ... ako ima i dalje, pa onda možda krči i CD/DVD (izvuci i njemu napajanje, dok je ugašen komp.).
Ako nije ništa od ovoga: krčanje takođe može izazvati i vibracija (čim ima pokretnih delova - ima i vibracija) koja natera neki deo da "tandrče" (napr. slobodan konektor napajanja ili sl. u dodiru sa limom).
Otvorio sam komp i usisao ćelo kućište, naročito sve oko ventilatora i napajanja. Nema krčanja više, ali i dalje mi malo secka u radu. Kao kad je procesor opterećen, pa pokušavaš da otvoriš još jedan veliki program.
Kakvo objašnjenje
Kakvo objašnjenje

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- maxer
Kada si prvi put primetio da secka ?
Malopre, kad sam upalio komp. Sada sam restartovao i sve radi bez problema. 

- maxer
Superiška 

Geza napisao:Otvorio sam komp i usisao ćelo kućište, naročito sve oko ventilatora i napajanja. Nema krčanja više, ali i dalje mi malo secka u radu. Kao kad je procesor opterećen, pa pokušavaš da otvoriš još jedan veliki program.
Kakvo objašnjenje
krcanje i seckanje-najlakse i najverovatnije objasnjenje je neki od kulera. Ako se stanje posle ciscenja popravilo-onda si na pravom putu

E sad, usisavanje samo po sebi pomaze, ali komprimovani vazduh u konzervi ili kompresoru je obavezan tretman, po mogucstvu najmanje jednom godisnje.
Treba proveriti kako naleze kuler na procesor, verovatno treba ponovo naneti i termalnu pastu. SVe su ovo zahvati koje mozes da odradis sam.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Pre neko vece je izgleda opizdio grom u blizini moje kuce, i napravio harakiri. Spaljeni ruter (prijavio Lelekomu, dobio novi) i racunar.
Racunar se sada upali i zavrti kuler na procesoru, i nakon 2-3 sekunde ugasi se komplet. Rasturao sam napajanje, osigurac je ok, nije se od kondenzatora nista naduvalo. Stavio drugo napajanje, ista prica. Sprzena ploca, procesor?
Racunar se sada upali i zavrti kuler na procesoru, i nakon 2-3 sekunde ugasi se komplet. Rasturao sam napajanje, osigurac je ok, nije se od kondenzatora nista naduvalo. Stavio drugo napajanje, ista prica. Sprzena ploca, procesor?
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
-
Sjajno
Nego, ima li mogucnost naknade ovakve stete?
Pitam iz 2 razloga:
- prilikom placanja komunalija, placa se i neka stavka "osiguranje doma" kod DDOR-a
- ovo se desilo dok sam bio van zemlje, i imao sam medjunarodno putno osiguranje kod Delte Djenerali. Ranije znam provereno da je uzimanjem putnog osiguranja kod njih se dobijalo i osiguranje kuce od ovakvih stvari u periodu vazenja polise.
Ima li neko iskustva po ovom pitanju?

Nego, ima li mogucnost naknade ovakve stete?
Pitam iz 2 razloga:
- prilikom placanja komunalija, placa se i neka stavka "osiguranje doma" kod DDOR-a
- ovo se desilo dok sam bio van zemlje, i imao sam medjunarodno putno osiguranje kod Delte Djenerali. Ranije znam provereno da je uzimanjem putnog osiguranja kod njih se dobijalo i osiguranje kuce od ovakvih stvari u periodu vazenja polise.
Ima li neko iskustva po ovom pitanju?

- Milos_kg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
- Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Prvom komsiji su od el. praznjenja otisli racunar, stednjak i frizider. Znam da je dobio neku naknadu, da li u vidu novca ili popravke uredjaja, ne znam, al znam da jeste nesto sigurno, samo treba da prijavis.
1) Volkswagen Polo 6n2 1.4 16V Comfortline
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
-
Da li neko ima plocu sa Intel 1156 socketom na prodaju?
Ako nema, definitivno ce se morati uzeti nova ploca i procesor.
Ako nema, definitivno ce se morati uzeti nova ploca i procesor.

nemoj uzimati novu plocu ne isplati se (ako vec imas procesor, podrazumevam), uzmi sa oglasa polovnu. Ako ides na novo idi na 1155 1150.
ili na amd am3+ sa fx 6200.
javi ako treba pomoc

javi ako treba pomoc
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Bolje FX6300. Taj Bulldozer iz 6200 nije uspevao da zameni ni Phenom 2 koji je bio namenjen da menja. Mislim da je 6300 i jeftiniji.