Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Dobro veče

Post od Floyd »

Nisu Svica i Austrija isto sto i Balkan ;)
U tim zemljama je bavljenje prljavim poslovima malo teze nego tamo.
Ne znaci da nema i toga ali vecina jesu posteni sljakeri, zanatlije, vlasnici malih firmi itd.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

A i kredit je cudo. :)

Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

ja ne kontam sto je vama nemoguce da ljudi posteno zarade auto koji kosta kao njihova godisnja plata?

moj kum je konobar, zena mu je medicinska sestra a sin student koji radi i takva porodica je prije godinu dana kupila (na leasing) 3 godine starog CLS-a, CLS 350, sa 70-80 hiljada kilometara na satu. njima je taj auto zelja, oni vole da se pokazuju kada dodju u nas kraj pa su zbog toga spremni na neka odricanja da bi ga vozili...

nije ni njima lako da priuste takav auto, placen je cca 30000 evra u tom momentu, ali oni ne idu na more (samo njihov sin ide), ne ide se ni na posao sa njim jer imaju povoljniji gradski prevoz, stan nisu kupili pa nemaju ni te troskove, a kum i kuma imaju samo jedno dijete koje radi i studira...

za njih je voznja CLS-a ozbiljan trosak, ekvivalent mnogim porodicama ovdje koje sa dvije plate finansiraju neki prosjecan nov auto...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mislim da je kod barem isto toliko ljudi koji se odriču svega da bi imali bolji auto od komšijinog. Nemamo mi nešto argumenata da sudimo po gastarbajterima, našim, turskim, bilo čijim...

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Kakva šizofrenija!!! :kuku:
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Moj komsija je konobar(bar je tako bilo prvih desetak godina, sad ko zna) u Austriji i mislim da mu zena cak i ne radi. Crnci, ali je ovde baja :D

Nekadasnji komsija je svasta stekao, sa zenom, radeci po CH svakakve poslove. Vremenom je upoznao ljude, kojima je cuvao kuce i starije rodjake, pa je tako i penziju docekao. Na smestaj i hranu su trosili koliko su morali, uzimali polovne stvari itd. Ovde je svakom detetu obezbedio po kucu i uz kucu. Doduse, nikada nije dosao sa ne znam kakvim automobilom, jer ga to nije interesovalo.

Rodjak mog rodjaka je majstor vodoinstalater u FR. Procuo se, putuje sirom FR (kupio je 607, kada se pojavio, jer ima veliki gepek za alat, a udoban za putovanje :D), stekao je dosta i vrlo dobro zivi. Sada je u penziji (ali i dalje radi), deca mu rade i bas bas dobro zive. Sve od zanata. Kad kazem da bas dobro zive, to ne znaci da voze SLRove i tako to, ali bi realno mogli, sa obzirom sta voze oni koji imaju dosta manje od njega. Nikada covek nije kupovao "ludilo" automobile. Sada i ne znam koliko automobila ima, ali mogu da se kladim da su neki minivanovi ili francuske limuzine.

Svi mi znamo jos X ovakvih slucajeva. Samo je pitanje kome sta znaci u zivotu, tj sta mu je dusevna hrana. Nekome je to kada sas mecku ode u Srbiju (ili gde god) na godisnji, drugome je to uzivanje u drugim stvarima i voznja "prosek" auta, o kojem ne mora mnogo da razmislja, i cije mu odrzavanje i finansiranje ne predstavlja bitnu stavku. Neko ce napraviti spa centar na gajbi, drugi finansirati svalerku, treci svakog vikenda biti na egzoticnoj destinaciji, cetvrti ce spavati na podu, kupovati vino u tetrapaku i jesti industrijski sir, ali voziti GTRa...
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

...a u međuvremenu u Inđiji
Slika
Probao je da se okrene na parkingu outleta-a i nije video banderu. :kuku:
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Risto napisao:ja ne kontam sto je vama nemoguce da ljudi posteno zarade auto koji kosta kao njihova godisnja plata?

njima je taj auto zelja, oni vole da se pokazuju kada dodju u nas kraj pa su zbog toga spremni na neka odricanja da bi ga vozili...

za njih je voznja CLS-a ozbiljan trosak, ekvivalent mnogim porodicama ovdje koje sa dvije plate finansiraju neki prosjecan nov auto...
Nije to ništa čudno to je normalno. Međutim, malograđanskom razmišljanju koje je boldovano podležu mnogi naši "gastarbajteri". Podvučen razlog je ok.

Međutim, formirati čitav svoj život oko pokretne stvari koja može vrlo lako da nestane, da je neko izgrebe itd je po mom nekom merilu vrednosti-čista ludost. Naročito uzevši u obzir poslednju rečenicu iz tvog posta.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

U konkretnom primjeru ovo "zelja" se vise odnosilo na skup auto, bilo je ili Cayenne ili CLS pa je pobjedu odnijela Mecka. Oni su jednostavno htjeli skup i reprezentativan auto..

Posto sam zadnje dvije sedmice stalno na auto putu, primijetio sam da uglavnom voze auta vise klase ali iskreno to su obicno auta od 15-20 hiljada evra a tek poneko vozi najnovije modele koji kostaju 30+ hiljada evrica. Ne kazem da je npr. 5 godina star A8 los auto ali ipak taj auto sa nekim extra felnama izgleda jos skuplje nego sto ustvari jest, npr. u DE nije problem kupiti takav auto nego je problem placati eksploataciju istog...

Ali taj kompleks imate i kod nas, pogledajte malo sta voze ljudi kod nas, pogotovo iz manjih mjesta, i vidjecete da tamo npr. na parkingu rijetko srecete nova auta u nekom rangu 10-15 hiljada evrica ali zato imate gomilu 5-10 godina starih njemackih premium vozila. U vecim gradovima je taj odnos nov auto vs polovan malo vise na strani novih zbog problema parkiranja i sl. ali kad pitate vecinu onda bi vecina prije imala npr. polovnu Insigniu nego novu Astru...

I na licnom primjeru mogu vam pricati o tome, kad ljudi vide koji auto sam kupio i kad zakljuce koliko sam para dao za njega onda krene prica "mogao si uzeti C klasu w204, e90 i to facelift, w211", ljudi teze takvim automobilima i njima je vazno da je auto reprezentativan. Mene to ne pogadja, moj auto se meni svidja i ispunjava sve moje potrebe, ali ima ljudi kojima je vazno sta ce reci komsija i onda ce on radije da vozi veci auto u losijem stanju nego noviji a nesto manji...

Iz ovog treba iskljuciti ljude koji zbog recimo porodice ili iz slicnih razloga trebaju veliki auto pa npr. kupe polovan C5 umjesto novog C4 i sl. jer je to stvar potreba a ne prestiza. Ponekad opravdam i ove gastarbeitere jer nije lako putovati svakih par mjeseci po par hiljada kilometara u komadu u automobiliu B segmenta, vjerujem da bi i ja onda vozio D segmenta...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Upravo je to sustina. Oni voze duge ture i puno je lakse u limuzini D segmenta, nekom velikom MPV-u ili u nekom luksuznijem SUV-u.

Sent from my HTC Desire X
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ipak mislim da je kod vecine ono prvo sustina (cast izuzecima), a taj komfor je vise nusprodukt te zelje za pokazivanjem i qrcenjem.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Alfitis je teska i opsesivna bolest kojoj nema leka. :kezo:

Slika

Mala sala, i ja volim Alfu :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Jedna od retkih zdravih bolesti.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Seems legit :doubleup:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

trojanac napisao:Upravo je to sustina. Oni voze duge ture i puno je lakse u limuzini D segmenta, nekom velikom MPV-u ili u nekom luksuznijem SUV-u.

Sent from my HTC Desire X
Suština je pokazivanje. Ne kupuje se auto koji je skup u exploataciji, težak za parkiranje.. zbog jednog puta u otadžbinu godišnje. U njemu je maltretiranje svakodnevna vožnja, provlačenje, parkiranje. Logičnije je uzeti auto primeren svakodnevnim potrebama, a stisnuti se jednom ili dva puta godišnje kad se krene na put.
Odgovori