Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Znam da nisu 20% rekoh npr, ali nisu ni 70% vala 

- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Laki021 napisao:Problem je sto se stalno insistira i dize hajka kako bogati (dakle oni koji zaradjuju fantasticnih 800e mesecno i sa tine mogu da pasu kvalitetniju travu od vecine) treba da placaju vise...
Redovno se zaboravlja da oni svakako placaju vise. Pa porez se ne placa pausalno vec procentualno, zato porez i iznosi npr 20% a ne 20 000din... Sto vise zaradjujes vise i placas a svako je podjednako opterecen u skladu sa svojim primanjima.
Mogu da prihvatim jako blagu krivu progresivnog oporezivanja ali od pristupa tipa: ne pases travu daj da te oderemo me zaista muka hvata... I stvarno ne muka hvata od pljeskanja i izjednacavanja klasa time sto cim neko vise zaradi vise mu se otima na sve moguce i nemoguce nacine. Nije to samo kroz direktne poreze, ide to dalje, vozis bolja kola plati vise, zivis na boljoj lokaciji plati vise, plati vise zabaviste...
Tu sa preko 100 000 najvise gadjaju programere, inzenjere i sl koji solidno zaradjuju a dobrim delom su im primanja prijavljena. E pa ti ljudi sa razlogom i zaradjuju vise i vuku zemlju napred, zaista nema potrebe vuci ih nazad u blato kako bi ostali bili zadovoljni...
Kad vec pomenu, pametan programer radi na crno, u najboljem slucaju na sivo.
Ovo su populisticke mere kojima se kupuje neobrazovana masa koja sada klice "ako i treba kad su lopovi pa zaradjuju po 1000eur mesecno" i svakome normalnom je jasno da ovakve mere ne da ne mogu da donesu rezultata vec izazivaju kontraefekat sto pedja pomenu.
Dokle god se ovako radi, nece nam biti bolje sigurno
Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Mesas porez na zaradu i troskove koje ima firma za radnika.Ji 4Tze napisao:I dažbine na platu su skoro 70 a ne 20%
Gesendet von meinem GT-I9505
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
63% zapravo..Laki021 napisao:Znam da nisu 20% rekoh npr, ali nisu ni 70% vala
Boringly average, but also perfect for school run mums
I dalje preterujes, gde si to nasao?
@Texonja
Nije samo 2x. Imas doprinose koje placa firma, doprinose koje placa radnik(firma plati za radnika), porez na dohodak gradjana(ko ima preko 2m godisnje) i sad lazarev porez.
Otprilike na 10 din plate kao firma placas dodatnih 7-8 drzavi i kao fizicko lice porez na dohodak ako imas veliku platu.
Po meni, onaj ko isplacuje plate vece od 100-200k radnicima tesko da ce se sad bacati u sivu ekonomiju pa da na drugi nacin placa radnike, ali ce svakako dodatno razmisliti pri planiranju poslovanja u ovoj nepredvidivoj drzavi.
Nije samo 2x. Imas doprinose koje placa firma, doprinose koje placa radnik(firma plati za radnika), porez na dohodak gradjana(ko ima preko 2m godisnje) i sad lazarev porez.
Otprilike na 10 din plate kao firma placas dodatnih 7-8 drzavi i kao fizicko lice porez na dohodak ako imas veliku platu.
Po meni, onaj ko isplacuje plate vece od 100-200k radnicima tesko da ce se sad bacati u sivu ekonomiju pa da na drugi nacin placa radnike, ali ce svakako dodatno razmisliti pri planiranju poslovanja u ovoj nepredvidivoj drzavi.
Porez na dohodak je oko 64%. Plus firma ima jos neke troskove cini mi se.
Ako je radnik legalno prijavljen na platu od 100.000 dinara neto, bruto koji firma uplacuje je oko 170.000 dinara, odnosno oko 70.000 dinara ide drzavi na ime poreza.
Ako je radnik legalno prijavljen na platu od 100.000 dinara neto, bruto koji firma uplacuje je oko 170.000 dinara, odnosno oko 70.000 dinara ide drzavi na ime poreza.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Pa pogresna vam je onda matematika, to je oko 40% i toliko znam da jeste.
Upravo tako, cesto ljudi grese u tom posto odsto. I taj procenat nije fiksan i zavisi od vise faktora a preko odredjene sume se placa samo deo doprinosa.
A takodje bese i na nize sume se placa manje, tj postoji i neoporezivi deo.
Pa ako primas minimalac od 22 000 dazbine su oko 9000..
Pa ako primas minimalac od 22 000 dazbine su oko 9000..
- bane valjevo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
- Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Ako primaš minimalac od 22 hiljade, dažbine su 13 hiljada.
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Laki, minimalac je 22500. Dažbine izadju u procentima koliko sam ti napisao, deo plaća poslodavac a deo zaposleni. Teorijski - praktično, sve plaća poslodavac jer ugovoraš neto a ne bruto platu.
Nije mi jasno kako si tako nabeđen da si u pravu kad nisi u toku.
U dinarima, po stavkama ne mogu da kopiram iz pdf-a (izvoda) ali:
3358+3969+458+458+3755+1953+150
Nije mi jasno kako si tako nabeđen da si u pravu kad nisi u toku.
U dinarima, po stavkama ne mogu da kopiram iz pdf-a (izvoda) ali:
3358+3969+458+458+3755+1953+150
Boringly average, but also perfect for school run mums
Pa zar nismo zakljucili da vam matematika ne valja, samo pogresno racunate i izrazavate procente, oko novcanih cifara se slazemo...