Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Novi Sad

Post od Texonja »

Saša napisao:Ne znam čemu to stalno potenciranje da su to "dođoši" a ne "lale":
Pa zato sto su (smo) Laloshi kukavice po defaultu, tj trpe kojestarije i nece da ulaze u sukob ni za krupne stvari, a kamoli zbog neke svadje oko banalnosti.
To ima svojih prednosti, ali i mana. Da je npr samo do nas Lala, jos uvek bi Sloba jahao... Zato u NS i vladaju kojekakvi klanovi. Dodje 5 drcnih Crnogoraca i postroji ceo NS. Jebes ti nas Lalose... Zbog toga, ja sam ubedjen da ovi sto se seku sabljama i oni koji se upucavaju nisu Lalosi.
Naravno, ima izuzetaka... Kao i kod pasa (malopre pisah u toj temi pa sam pod utiskom) :)

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Nisam ja tu nista lose mislio, ipak ima ona koja kaze "dosli divlji oterali pitome" sto je Texonja otprilike i objasnio.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nema to danas vise puno veze ko je odakle. Ja recimo znam dosta ljudi po NS koji su dosli sa strane, nebitno odakle i nikada ne bi napravili glupost (doduse znam i da bajker nista lose nije mislio). Problem je sto su ti klinci potpuno van kontrole, dakle ne bavi se njima porodica, ne bavi se skola, profesori, a bome ni milicija. I onda sta ocekivati od coveka koji nema predstavu sta treba ili sme da radi, a sta ne, a sankcije su skoro pa nikakve. Njega je odgajio GTA i ostale igrice, uz naravno televiziju.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Texonja napisao: Pa zato sto su (smo) Laloshi kukavice po defaultu, tj trpe kojestarije i nece da ulaze u sukob ni za krupne stvari, a kamoli zbog neke svadje oko banalnosti.
To ima svojih prednosti, ali i mana. Da je npr samo do nas Lala, jos uvek bi Sloba jahao... Zato u NS i vladaju kojekakvi klanovi. Dodje 5 drcnih Crnogoraca i postroji ceo NS. Jebes ti nas Lalose... Zbog toga, ja sam ubedjen da ovi sto se seku sabljama i oni koji se upucavaju nisu Lalosi.
Naravno, ima izuzetaka... Kao i kod pasa (malopre pisah u toj temi pa sam pod utiskom) :)

sent from my HTC Sensation
Dao si sjajan opis lala :bravo: Kao sto si rekao, svuda ima izuzetaka, ali i ja nas u vecini slucajeva gledam kroz tvoj opis.
Ne znam da li to ima direktne veze sa trenutnom situacijom u NS ali cinjenica je da je NS imao 1991 godine 200k stanovnika,
a danas 400k a natalitet je znamo kakav. Demografska slika se promenila. Svidja mi se tvoj zakljucak: dodje par drcnih i postroji ceo kvart, to se stvarno desavalo na taj nacin :)
To je jednostavno priroda razlicitih mentaliteta, znam za primer dva sela u banatu, jedno selo lale svi nesto flegmaticni, prepusteni propadanju i tihom umiranju, u drugom selu generacija '45, ljudi grizu, vode glavnu rec, spremni su na sve, sto bi nas narod rekao: ne hebu zivu silu..
A kad vidimo sta se sve desava u NS u poslednje vreme, odnosno dan za danom sve losije vesti, tako mi se sve vise cine neka mesta poput Vrsca, Subotice.. mnogo boljim za zivot, decu, bezbednost, opustenost..
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Hm, interesantan smo mi narod...bas smo onako pravi filantropi, narocito kada se radi o nasem nasima.

Mislim, moram da se osvrnem malo na ovo, posto sam se osecao kao "dodjos" i dok sam bio u BG, a i otkad sam u NS. Izvinite, ali i najbanalnija izjava ovakvog tipa mora da mi smeta. Mislim da ovakve "banalne" izjave dosta i doprinose ovakvoj situaciji: cesto n am se desi da nesvesno komentarisemo pred decom, a takve nesvesne izjave ih dosta mogu usmeriti u pogresnom pravcu(npr kada se desi kamenovanje ili prebijanje nekog cigancica i sl)

Konkretno, kada kazete dodjosi na sta mislite: na najnovije, ili one koji su dosli posle '45? Interesuje me samo ovi sto prave sranja, kako mogu biti dodjosi kad lako mogu da pripadaju drugoj generaciji koja je rodjena u Vojvodini?

Isti ja problem imam i u mome kraju: moji su se doselili u Mačvu '59, iz Azbukovice medjutim i dan-danas smo za stare Macvanske porodice Jadrani, ili Krivotorbici. Ja kad odem u Zavicaj, za njih sam Macvanin...

E zato se i desavaju ovakve stvari.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

superboss napisao: kako mogu biti dodjosi kad lako mogu da pripadaju drugoj generaciji koja je rodjena u Vojvodini?
Zato sto skoro 70 god zive ovde, dakle 2 generacije, a pricaju kao da su juce dosli iz zavicaja (koji im i nije zavicaj jer su ovde rodjeni i oni i verovatno njihovi roditelji). Dakle oni ne zele da prihvate niti jezik sredine, niti obicaje sredine. Totalna nenormalnost. Isto vazi i za Madjare iz npr Sente koji ne umeju da guknu srpski ili Rumune, Slovake... To je narocito izrazeno u selima i manjim gradovima, bilo da je u pitanju Lalinsko, Bosansko, Crnogorsko, Madjarsko, Rumunsko selo... Sve je to proizvod NEOBRAZOVANJA i zadrtosti. Pa evo ja prvi da zivim u Subotici, zeleo bih da znam madjarski, jer je to jezik sredine isto koliko i srpski. Zeleo bih da ga moja deca isto znaju, a ne da namerno necu da naucim, kao sto mi se cini da mnogi namerno nece da uce srpski, kao sto mi se cini da mnogi namerno nece da se prilagode "ekavici", kao sto neki namerno nece da nauce madjarski itd... Da sam iz Bujanovca, pa naravno da bih zeleo da naucim albanski.
Zadrti ljudi bilo koje nacionalnosti su isti, gde zadrt Bosanac prica kao da je juce dosao iz Bosne, stalno bi sa nekim ratovao, konstantno ima potrebu da potencira da je Bosanac... Zadrt Lala prica kao da zivi u romanu Pop Cira i Pop Spira, stalno potencira kako je on starosedeoc, stalno su mu drugi krivi i smetaju mu, a kukavica je i dozvoljava da ga je*e kogod pozeli. Primetite zajednicko - i jedan i drugi potenciraju kako su oni ono sto jesu, zato sto su neobrazovani, zadrti i ograniceni. Kao da je to najbitnije. Svaki ZADRTI predstavnici neke grupe imaju specificnosti, dok oni koji su se civilizacijski izdigli iznad toga nemaju takvih problema.
Gledam sad moje drugare, kumove... jedan Lala 100%, drugi combo Srbijanac-Madjar, treci Bosanac 100%, cetvrti Madjar 100%, peti combo Lala-Slovak.... ali niko to ne potencira, niti je kome bitno, niti razmislja o tome, jer nije ogranicen kao gro ovog naroda, da ne kazem gro Balkana. Da neko od nas to konstantno potencira i skrece paznju na to kako je on "starosedeoc", a ostali su "dodjosi", ne bi ni bio u drustvu, isto kao sto ne bi ni neko ko konstantno natura na nos neko cojstvo i junastvo ili gnjavi o svom "zavicaju" koji mu i nije zavicaj jer je ovde rodjen i on i njegov otac. Neki ljudi su civilizacijski ispred tih razlika, neki nisu, i to je to. To ko je sta i ciji su dede/babe odakle moze da se pomene samo kroz zajebanciju i to pravu zajebanciju, a ne ironiju.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ma pogledas drzavni posao par epizoda i sve je objasnjeno na tu temu...
iskreno, ja sam sremac vec vise generacija, ali najveci deo svog zivota zivim u bg. do pre nekoliko godina sam bio stalan u ns i bio mi je jako prijatan grad, medjutim dosta se tu stvari promenilo...nekad sam pravio kombinacije da li je rezonski ziveti tamo a raditi u bg ( za mene ) a sad ne odem jednom u par meseci...
bg mi se isto u nekim stvarima smucio, zbog frustriranih ljudi najvise. bio mi je zanimljiv u jednom periodu u nekim stvarima, sad u drugim, ali se i on, u mojim ocima menja i to na losije...i najozbiljnije se razmisljam da se kad se porodica prosiri maknem u neki manji grad, recimo mitrovicu, gde cu moci koliko toliko da zivim, po mojim kriterijumima, normalno tj sa sto manje stresa...u bg, ns ili gde god mogu doci kad god mi se prohte, ionako godisnje predjem izmedju 40 i 50 hiljada km sa oba auta :kezo:
Poslednja izmena od dragan u 18 Sep 2013, 09:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

to je istina...

Kad sam pre par godina bio do Lovcenca u sred Vojvodine, svi pricaju potpuno crnogorski nisam mogao da verujem...

Inace svi su rodjeni ovde, ali naglasak je ostao potpun, a skoro sigurno i obicaji...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Da se nadovoež na Texa.
Bio sam prošle subotu u Kanjiži. Sredina u kojoj je mađarski jezik dominantan. Mađari znaju da govore srpski, što sam lično u razgovoru proverio, ali i Srbi govore mađarski. U opštini ceremonija venčanja je bila na oba jezika, prvo na srpskom, pa na mađarskom. Hit večeri mi je bio kad se začulo ...moj Beoooogradeeee, a svi u sali ruke gore :loool:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

swemir napisao:to je istina...

Kad sam pre par godina bio do Lovcenca u sred Vojvodine, svi pricaju potpuno crnogorski nisam mogao da verujem...

Inace svi su rodjeni ovde, ali naglasak je ostao potpun, a skoro sigurno i obicaji...
zenina prijateljica je odande, i potpuno isto sam cuo i od nje... ima onaj komad sinise kovacevica, velika drama, na tu temu, skoro sam ga gledao u narodnom pozoristu, mnogo stvari pojasnjava...
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Texonja, odličan post!!!
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Molim vas samo da pazite da diskusija ne ode stranputicom. Da podsetim, tema je Novi Sad. ;)
SlikaSlika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Nema to danas vise puno veze ko je odakle.
:plusone:

Da dodam da je generalizacija jako opasna stvar sa kojom se problem ne resava, vec naprotiv.
Po meni je reci nekom da je "dodjos", uvredljivo i fasisticki.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Verujem da Bajker nije imao nikakvu losu nameru kada je pitao u vezi toga.
SlikaSlika
Odgovori