superboss napisao: kako mogu biti dodjosi kad lako mogu da pripadaju drugoj generaciji koja je rodjena u Vojvodini?
Zato sto skoro 70 god zive ovde, dakle 2 generacije, a pricaju kao da su juce dosli iz zavicaja (koji im i nije zavicaj jer su ovde rodjeni i oni i verovatno njihovi roditelji). Dakle oni ne zele da prihvate niti jezik sredine, niti obicaje sredine. Totalna nenormalnost. Isto vazi i za Madjare iz npr Sente koji ne umeju da guknu srpski ili Rumune, Slovake... To je narocito izrazeno u selima i manjim gradovima, bilo da je u pitanju Lalinsko, Bosansko, Crnogorsko, Madjarsko, Rumunsko selo... Sve je to proizvod NEOBRAZOVANJA i zadrtosti. Pa evo ja prvi da zivim u Subotici, zeleo bih da znam madjarski, jer je to jezik sredine isto koliko i srpski. Zeleo bih da ga moja deca isto znaju, a ne da namerno necu da naucim, kao sto mi se cini da mnogi namerno nece da uce srpski, kao sto mi se cini da mnogi namerno nece da se prilagode "ekavici", kao sto neki namerno nece da nauce madjarski itd... Da sam iz Bujanovca, pa naravno da bih zeleo da naucim albanski.
Zadrti ljudi bilo koje nacionalnosti su isti, gde zadrt Bosanac prica kao da je juce dosao iz Bosne, stalno bi sa nekim ratovao, konstantno ima potrebu da potencira da je Bosanac... Zadrt Lala prica kao da zivi u romanu Pop Cira i Pop Spira, stalno potencira kako je on starosedeoc, stalno su mu drugi krivi i smetaju mu, a kukavica je i dozvoljava da ga je*e kogod pozeli. Primetite zajednicko - i jedan i drugi potenciraju kako su oni ono sto jesu, zato sto su neobrazovani, zadrti i ograniceni. Kao da je to najbitnije. Svaki ZADRTI predstavnici neke grupe imaju specificnosti, dok oni koji su se civilizacijski izdigli iznad toga nemaju takvih problema.
Gledam sad moje drugare, kumove... jedan Lala 100%, drugi combo Srbijanac-Madjar, treci Bosanac 100%, cetvrti Madjar 100%, peti combo Lala-Slovak.... ali niko to ne potencira, niti je kome bitno, niti razmislja o tome, jer nije ogranicen kao gro ovog naroda, da ne kazem gro Balkana. Da neko od nas to konstantno potencira i skrece paznju na to kako je on "starosedeoc", a ostali su "dodjosi", ne bi ni bio u drustvu, isto kao sto ne bi ni neko ko konstantno natura na nos neko cojstvo i junastvo ili gnjavi o svom "zavicaju" koji mu i nije zavicaj jer je ovde rodjen i on i njegov otac. Neki ljudi su civilizacijski ispred tih razlika, neki nisu, i to je to. To ko je sta i ciji su dede/babe odakle moze da se pomene samo kroz zajebanciju i to pravu zajebanciju, a ne ironiju.