stefanan napisao:
A pojam pas cuvar ocigledno shvatamo drugacije, i sasvim mi je opravdano da neko ko ima dvoriste ima psa cuvara koji je spreman da napadne onoga ko udje nepozvan.
I ja ne smatram agresivnim psom kada brani svoje dvoriste ili vlasnika i pokusava da odvrati nezeljene posetioce.
Upravo i zelim da niko bez mog odobrenja i prisustva ne moze da slobodno vrslja i radi sta hoce po dvoristu, a da bi usao taj neko mora prethodno da povredi privatni posed na primer preskakanjem ograde a to smatram zlonamernom provokacijom psa.
Zasto bi uopste iko ista trazio u tudjem dvoristu i/ili kuci?
Meni je nepozvani upad neprihvatljivo ponasanje i pas cuvar nazalost postaje obaveza kod nas kao sto sam vidjao na nekim drugim prostorima.
Bas za nemackog ovcara sam cuo da je jako tolerantan i neagresivan za sve sto se dogadja van njegove nadleznosti, prostora koji cuva, ali i da je spreman da ide do kraja da zastiti ono sto cuva.
Ja nikada nisam usao bilo gde nepozvan a isao sam u okviru posla u mnoge kuce i stanove i nikada nijedan pas nije bilo sta preduzeo ali sam uvek bio uveden i pokazan od strane vlasnika.
Jedini slucaj kada sam upozoren na potencijalni problem je bilo sa jednim velikim crnim snaucerom koga je vlasnik morao uvek rukom da drzi prilicnom silom i kada je vezan a treba da se prodje pored stazom. Taj je bio naucen da grize i sam vlasnik je tako zeleo.