Auto sijalice

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Auto sijalice

Post od methane.master »

MAD MAX napisao: Na Clio se u momentu verglanja gase srednja svetla, ako je aktivirano dnevno svetlo.
Kod mene se oborena pale sa startovanjem bez obzira što su isključena na prekidaču. Ona glume dnevna. Jedino postoji možda sekund zadrške pri paljenju svetla u odnosu na motor, verovatno rešeno nekim relejem.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Auto sijalice

Post od Saša »

:kezo:

Uvek sam za praktičnu demonstraciju tipa auto pored auta, upaljena svetla... :)

Tapatalk
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Danas se zaista retko može koristiti dugo svetlo noću. Zato volim srednje svetlo da je max podignuto, pa čak i preko dozvoljenog limita. U ovim uslovima, jake sijalice znaju zaista da smetaju ostalim vozačima, pa meni i ne odgovaraju. Čak jake sijalice sa kratkim snopom i velikim belilom na kolovozu izazivaju kod mene upale očnih živaca, posle celonoćne vožnje. A jako često sam u tim uslovima.
Problem može biti na crnom mokrom asfaltu, ali onda do neke mere problem reše maglenke.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne ljutim se ja tako lako, a Sasa je u pravu. Meni su se lose pokazale, nekome bi bile ok. Sad imam neke obicne, nisam bas zadovoljan. Za bixenon nemam para. Bice verovatno neke bolje Philips pred zimu.

Sent from my HTC Desire X
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

MAD MAX napisao:Ne znam na koji bi to fazon moglo da radi i kako bi se moglo vršiti regulacija jednosmernog napona jačine struje oko 15A. Postoje tiristorski regulatori napona kao za solarne panele, ali da je tako nešto ugrađeno, zaista ne znam.
Može biti da se menja regulacija napona na regleru alternatora.
Pretpostavljam neka varijanta PWM klasike, regulacija jednosmernog napona na isti nacin kao sto se koristi za promenu brzine ventilatora kabine u kontinuitetu.
Prosta varijanta je sa timerom 555 kao osnovom.
To isto se koristi i za regulaciju struje elektrolize kod tzv HHO generatora.

Ova varijanta koja je citirana je verovatno preko nekog mikrokontrolera, to je danas jeftino pri velikim serijama, mada bas i ne vidim neku smislenu poentu kada se zna optimalna vrednost pa nema logike praviti odstupanja od tog napona.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

methane.master napisao:
MAD MAX napisao: Na Clio se u momentu verglanja gase srednja svetla, ako je aktivirano dnevno svetlo.
Kod mene se oborena pale sa startovanjem bez obzira što su isključena na prekidaču. Ona glume dnevna. Jedino postoji možda sekund zadrške pri paljenju svetla u odnosu na motor, verovatno rešeno nekim relejem.

Sent using Tapatalk
isto je i kod mene na rs-u, dok na fokusu imam klasican prekidac kojim palim i gasim svetla, i opet krace traju kod njega...
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

trojanac napisao:Ja sam Osram Long Life kupio, stavio i posle prve večernje vožnje skinuo i zafrljačio negde. Za dnevno svetlo ok, noću ne daj bože da moram sa njima da vozim.
Ja sam prezadovoljan tim sijalicama.

Prvo sam ih koristio na Meganu sa fabričkim sočivom - odlično je sijalo.
Sada ih imam i na Astri koja nema sočivo i vrlo sam zadovoljan...
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Sve Longlife sijalice su s*anje, bile OSRAM, Philips, ili neke druge marke.
To sto nekom sijaju dobro, a nekom lose, zavisi od fara (sto i sami znate), ali vecina nije zadovoljna njima. Ne bih za par meseci duzeg trajanja sijalice da rizikujem nocu, narocito na otvorenom putu.

Ja jos uvek teram (5meseci) sa OSRAM Cool Blue Hyper 6000k. Na prethodnim farovima su sijale katastrofa, pokajao se sto sam dao 1700din za par, al posle promene farova sam progledao, bar 2x bolje svetle no ranije, do mora i nazad nisam imao potrebu da ukljucujem duga. Znaci nije bilo do sijalice, no farova.

Na dugom svetlu su OSRAM NB+, nema ni b od belila o kojem se pise na netu, ali dobro sijaju, ne kao Philipsove Extreme Power/Vision, ali jace od standardnih za nijansu. Kapiram da ce dugo izdrzati, jer se duga retko kad i pale...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Milos_kg napisao: Sve Longlife sijalice su s*anje, bile OSRAM, Philips, ili neke druge marke.
To sto nekom sijaju dobro, a nekom lose, zavisi od fara (sto i sami znate), ali vecina nije zadovoljna njima. Ne bih za par meseci duzeg trajanja sijalice da rizikujem nocu, narocito na otvorenom putu.
Iskustvo mi ukazuje da se ne mogu sloziti sa stavom da su sve sijalice lose, kao niti da je razlika medju sijalicama par, 2, meseca ili slicno vec visestruko vise.

A slazem se da ako konstrukcija fara ne valja iz fabrike nema sijalice koja ce to popraviti kao i da dobrom faru i najobicnija sijalica odgovara da omoguci vrhunsko osvetljenje.

Naravno, vazno je i da je far spolja cist, samo 1mm prasine smanjuje osvetljenje za 1/3 kako sam na vise mesta procitao.

Sistem za pranje farova je sjajna stvar za nocnu voznju otvorenim putem pogotovu ako pere i brise oboreno, dugo i ono za maglu u sta sam se vise puta uverio zimi i u jesen.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Šta znači 1mm prašine na faru? Ako se misli da sloj debljine 1mm, onda taj far ne svetli ništa, kamoli 1/3... :D
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pa ne znam, kako se to meri i kako se dolazi do takvih tvrdnji.
Mozda se misli po mokrom kada se nabaci stroka sto je cest slucaj, a tada se bas primeti slabije osvetljenje.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

ljubitelj napisao:
MAD MAX napisao:Ne znam na koji bi to fazon moglo da radi i kako bi se moglo vršiti regulacija jednosmernog napona jačine struje oko 15A. Postoje tiristorski regulatori napona kao za solarne panele, ali da je tako nešto ugrađeno, zaista ne znam.
Može biti da se menja regulacija napona na regleru alternatora.
Pretpostavljam neka varijanta PWM klasike, regulacija jednosmernog napona na isti nacin kao sto se koristi za promenu brzine ventilatora kabine u kontinuitetu.
Prosta varijanta je sa timerom 555 kao osnovom.
To isto se koristi i za regulaciju struje elektrolize kod tzv HHO generatora.

Ova varijanta koja je citirana je verovatno preko nekog mikrokontrolera, to je danas jeftino pri velikim serijama, mada bas i ne vidim neku smislenu poentu kada se zna optimalna vrednost pa nema logike praviti odstupanja od tog napona.

Znam neke ljude koji su uradili to da im dnevna varijanta bude na 60% i automatski se pali, a kada prekidačem uključe oborena svetla, onda je jače, tj. tih fabričkih 92%. Eto neke smislene svrhe te mogućnosti.
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Cela priča sa ograničenjem napona na sijalicama, je u skladu sa EU regulativom o globalnom zagrevanju, gde se definiše max napon na sijalicama do 13,8V i može se dijagnostički definisati. Sistem radi impulsno preko tranzistora kad napon pređe meru, a na VW vozilima je počela ugradnja 2007 i to na skupljim vozilima. Ima i PSA neki sličan sitem... Danas pitao one koji znaju...
Sve u svemu glupost.

Inače na Renaultima (koji imaju tu opciju) dnevna svetla se lako aktiviraju i deaktiviraju CLIP-om. Sistem gasi svetla pri aktiviranju alnasera.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Uroš S. napisao:[
Znam neke ljude koji su uradili to da im dnevna varijanta bude na 60% i automatski se pali, a kada prekidačem uključe oborena svetla, onda je jače, tj. tih fabričkih 92%. Eto neke smislene svrhe te mogućnosti.
Tu mogucnost sam razmatrao za moj oldtimer kada je trebalo da napravim da se automatski pale oborena.
I zavirim u fabricko uputstvo kada tamo, postoji ta opcija bas kako si opisao.
To je uvedeno 1975. godine za Volvo 340.
Ideja me je brzo prosla jer takav rezervni deo naci ovde je naucna fantastika.

Na modelu 240, isto od 1975. su primenili jednostavnije resenje, postoje 2 sijalice tj razlicita za dnevno i oboreno svetlo.

Na kraju su sve te varijante napustili pa noviji model 940 ima samo jednu sijalicu koja se pali i kao dnevno i kao oboreno preko automatike sadrzane u glavnom prekidacu za ukljucivanje svetla.

Ocigledno u fabrici su zakljucili da nema mnogo smisla ili su hteli da ustede pri izradi tek takav sistem regulacije jacine svetla uveden pre skoro 40 godina su koliko znam napustili krajem 80tih godina.

Imam i shemu veza tog resenja iz 1975. godine, izgleda dosta jednostavno.

izgleda opet u modi tako nesto, tj kako je receno po novijoj EU regulativi treba i tu da se ustedi koji pikogram CO2.
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Zamena sijalica na i30 u ovlašćenom u Doboju, BIH.
Na putu od Niša do Banje Vrućice crkle obe H7 Night Breaker+, posle 8 meseci.
Sreća da sam stigao po danu, kad sam se smestio da prebacim kola na parking hotela - mrak :o
U ovlašćenom stavili obične Osram, smo njih su imali. Zamena besplatna, obe nešto preko 13 eur.
Prošo pored par servisa, ali sam ipak odlučio da odem do ovlašćenog (23km), zbog zanimljivog načina menjanja sijalica. Mora da se olabavi i pomeri, ili još bolje skine ceo far :(
Prikačeni fajlovi
DSC_2795 - Copy_resize.JPG
DSC_2794 - Copy_resize.JPG
Odgovori