Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

starac vujadin napisao:Više se ponižavamo mi kao država da nam ne vrate vize, nego što bi se mi kao narod ponižavali u redu za vize.
A koja je druga opcija?
Mocnici su uspeli u onome sto su hteli a to je da 90ih slome duh naseh naroda, ubiju mu identitet i nacionalni osecaj.
Nema naroda u Evropi koji se danas lakse popi*a po svom poreklu nego Srbi. Mnogi nasi ovde se trude i da sakriju ko su i odakle su kad god to mogu. Nasuprot nama postoje mnogo siromasniji narodi, cija istorija nije bas za pohvalu, koji sa ponosom isticu svoju nacionalnu pripadnost (npr. Albanci).
Meni takve stvari smetaju i jako me pogadja kad procitam neke komentare na srpskim sajtovima.
I ja sam u inostranstvu, nije to problem, neka ide ko hoce ali nema potrebe za pisanjem po toj jadnoj Srbiji.
Ti "strucnjaci" sa srpskih sajtova koji bi da beze jer ne mogu da sastave kraj sa krajem u Srbiji, nece se hleba najesti ni na zapadu...puno je takvih prica.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ovako kako si napisao ovim što si napisao zapravo si hteo da potvrdiš moju tezu?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Tako nekako ali drzava (vlast) nema izbor jer su tzv. evrointegracije volja vecine.
A bolje je da ne pisem moje misljenje o EU, tacnije o polozaju malih i siromasnih drzava u istoj...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Koliko god izbor bio sužen, vlast uvek ima mogućnost izbora, a ovde oko viza bi mogli da uspravimo kičmu.
Nisam siguran da je većina za EU i pored jednosmernog pritiska da je to dobro i da je to jedini izbor.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Naravno da nije jedini izbor ali ljudima je ispran mozak pa zato dosta njih misli da jeste...
Island je skoro prekinuo pregovore, Hrvatska shvatila da je "teror" Beograda o kom su pricali od '45 nista naspram "pesnice" Brisela.
Grcka...sve je jasno.
Bugari i Rumuni u corsokaku...ljudima je kao i u Srbiji najbitnije da mogu da beze i to vide kao jedinu prednost ulaska u EU iako bi po nekoj logici to trebalo da prestane ulaskom u "elitni klub".
Pun je Pariz imigranata iz BG i RO koji pristaju da rade ispod svake cene samo da bi dobili kakav takav posao...uglavnom najteza fizikalija.
Bolje da ne pricam u kakvim uslovima zive i cime se hrane...
Ne znam kako je u drugim ex-komunistickim drzavama ali sumnjam da je ista bolja situacija.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Nema ovde puno napaljenih EU, više ima dezorijetisanih i nezainteresovanih koji bi na nekom virtuelnom referendumu (koga ovde naravno neće nikad biti, a i da bude ima da se nategne koliko treba za ulazak) glasali za EU, ali i pored propagande mislim da ih ima najviše do 50%, a verovatno i manje. Vide ljudi da ni tamo nije idealno. Da nema krize bilo bi mnogo lakše da se ljudi indoktiriniraju.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Većina je bila za EU integracije dok nije došla izvesna kancelarka i u sred Beograda govorila o nekakvim "paralelnim institucijama". Tadašnji predsednik je propustio da joj kaže da institucije Srbije u Srbiji nisu nikakve paralelne institucije. I zato je izgubio na izborima. Na opšte iznenađenje, i nova vlast je počela sa EU mantrama i pričama kako "bez Evrope ne možemo", iako su do tada imali potpuno drugačije stavove. Da li su ucenjeni, plaćeni, ili i jedno i drugo - ne znam, ali sa gaženjem po nacionalnim interesima se nastavilo još žešće nego ranije. Događaji od pre 2-3 dana sve to potvrđuju, a potvrđuje se i ko vuče konce.

Nažalost, kao alternativu uglavnom imamo stranke i grupe koje se uzdaju u Ruse, što je opet naivnost neverovatnih razmera i recept za još gori razvoj događaja.

A sve se može rešiti direktnim dogovorom sa Amerikom vrlo lako, samo što to ovde niko ne želi da vidi.

Od neformalnih grupa sa čijim se rezonovanjem slažem bih naveo Napredni klub, ali oni niti su stranka, niti imaju veći uticaj na bilo koga.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Floyd napisao: A bolje je da ne pisem moje misljenje o EU, tacnije o polozaju malih i siromasnih drzava u istoj...
Dobro je da si ovo spomenuo. Vecina nas ovde je dugo bila zatvorena u veliki broj okova, od medijskih, novcanih, sankcija, viza, predrasuda i tako dalje sto je dovelo do toga da smo slepi. Ne znamo sta se desava u evropi zapadnoj, istocnoj, svetu, kako se zivi ili ne zivi, zatucani smo do daske.. Sad kad su nam ukinuli vize a putovanja na zapad postala pristupacnija cak i za nas prazan dzep, neko ode do beca ili nekog slicnog grada, pojede kobacicu i pivo, vidi lepe zgrade, skupe automobile, fino obucen narod i pomisli gde sam ja potrosio najbolje godine svog zivota, a zapravo ni ne zna da i taj zapadni sve ima svoju drugu stranu medalje, pogotovo za emigrante i da nije sve tako sjajno kao sto izgleda..
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Tadić se vrlo usprotivio ukidanju "paralelnih institucija" i taj sastanak je prošao u jako lošoj atmosferi. O tome postoje i video zapisi i izjave koje iako uvijene u diplomatske oblande nisu mogli da sakriju duboko neslaganje oko ultimatuma, pa nema potrebe dodavati na njegov bogati negativni konto i ono što nije istina.
Od tada naprednjaci postaju legitimna alternativa za zapad.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dragvorl »

Floyd napisao:Ne znam kako je za Madjare ali npr. Francuzima treba viza ali se ona vadi elektronski.

Gesendet von meinem GT-I9505
Isto je to za sve, ESTA se prijavi koji dan pre putovanja na netu, plati se nesto sitno i kada se dobije ta dozvola moze se putovati. Mislim da to vazi godinu ili 2. Skoro sam siguran da je za Australiju isto.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Slika

:think:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Fenomenalna ilustracija.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

snork napisao:Većina je bila za EU integracije dok nije došla izvesna kancelarka i u sred Beograda govorila o nekakvim "paralelnim institucijama". Tadašnji predsednik je propustio da joj kaže da institucije Srbije u Srbiji nisu nikakve paralelne institucije. I zato je izgubio na izborima. Na opšte iznenađenje, i nova vlast je počela sa EU mantrama i pričama kako "bez Evrope ne možemo", iako su do tada imali potpuno drugačije stavove. Da li su ucenjeni, plaćeni, ili i jedno i drugo - ne znam, ali sa gaženjem po nacionalnim interesima se nastavilo još žešće nego ranije. Događaji od pre 2-3 dana sve to potvrđuju, a potvrđuje se i ko vuče konce.

Nažalost, kao alternativu uglavnom imamo stranke i grupe koje se uzdaju u Ruse, što je opet naivnost neverovatnih razmera i recept za još gori razvoj događaja.

A sve se može rešiti direktnim dogovorom sa Amerikom vrlo lako, samo što to ovde niko ne želi da vidi.

Od neformalnih grupa sa čijim se rezonovanjem slažem bih naveo Napredni klub, ali oni niti su stranka, niti imaju veći uticaj na bilo koga.
Apsolutno se slazem sa svakom recenicom, a ovo boldovano je kljucna stvar koja bi trebalo da se uradi. Meni stvarno nikako ne ide u glavu mentalitet mog naroda. Da li je stvarno moguce da od 7,5 miliona ljudi u ovoj zemlji ne postoji ni jedan pametan covek kome je jasna prvo globalna geopoliticka situacija u svetu, a zatim i situacija u sopstvenoj zemlji na osnovu koje moze da kreira stav ko mu je prijatelj, ko neprijatelj, ko je neutralan prema Srbiji i srpskom narodu i sto je kljucno KO MOZE, a ko ne moze da mu pomogne.
Umesto sto novopeceni radikali i socijalisti (koji su pre 14 i vise godina unistili ovu drzavu pa sad zavrsavaju ono sto nisu tada stigli da urade) stalno trce u Brisel i Berlin gde em sto stalno dobijaju nove ultimatume pogubne po Srbiju, em sto bezveze trose novac poreskih obveznika, mnogo bolje bi bilo da cesce odlaze do Vasingtona, da sednu lepo sa amerikancima i izloze im svoje stavove - zelju sa ekonomskom saradnjom u tim i tim oblastima, vojnom, politickom ... u bukvalno svim bransama. E onda bi se u vrlo kratkom roku video pomak i vec za deset godina bili bismo totalno drugacija (u pozitivnom smislu) drzava nego sto smo sada. Naravno uz rad, red i disciplinu, koju nam nece doneti ni amerikanci niti bilo ko drugi osim nas samih.
Put ka evropi Srbiju vodi na mesto gde se danas nalaze Hrvatska, Rumunija, Bugarska i slicne zemlje (da ne govorim o drugim aspektima politicke zavisnosti Srbije od EU koji aktivno radi i na unistavanju nacionalnog identiteta srpskog naroda i omalovazavanju kojem se ne nazire kraj). S druge strane pogledajte gde su danas oni koji su pre dvadeset i vise godina seli sa amerikancima za sto i rekli "Hajde da razgovaramo" - Cile, Izrael, Singapur i Juzna Koreja. :)

Ali problem u celoj prici je sto su Srbi prodane duse (govorim uopsteno da se niko licno ne uvredi) kojima je bitan iskljucivo sopstveni interes i interes sopstvenih stranaka, a to sto ce zbog njihove glupe, nepromisljene i izdajnicke politike ispastati kako aktuelne tako i naredne generacije, to ih uopste ne interesuje. Nismo drzavotvoran narod i zato nemamo drzavu i necemo je ni imati sve dok ne promenimo svest i konacno se bar malo zalozimo za kolektivni interes.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

:kezo:

Mi Amerikancima da izlozimo zelje....moram da se nasmejem...oni ne ispunjavaju zelje, oni uzimaju sta im treba.

Od nas su konkretno uzeli sta im je bilo zanimljivo.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

:plusone:

Kasno je sad za bilo kakve ozbiljne pregovore sa Amerikom...
Darko napisao:Sad kad su nam ukinuli vize a putovanja na zapad postala pristupacnija cak i za nas prazan dzep, neko ode do beca ili nekog slicnog grada, pojede kobacicu i pivo, vidi lepe zgrade, skupe automobile, fino obucen narod i pomisli gde sam ja potrosio najbolje godine svog zivota, a zapravo ni ne zna da i taj zapadni sve ima svoju drugu stranu medalje, pogotovo za emigrante i da nije sve tako sjajno kao sto izgleda..
Zapadna Evropa nije vise obecana za emigrante (posebno slabije obrazovane i one koji ne znaju jezik) kao sto je to bilo nekada kad su ljude vukli za rukav i nudili posao.
Danas su novopridosli koji imaju problema da nauce jezik a nemaju neka trazena znanja i vestine koje mogu brzo da naplate, u velikom problemu.
Gledao sam emisiju o obrazovanim Poljacima u DE koji rade obicne poslove (konobarisu, pekare, supermarketi...) i to samo zato sto imaju takve diplome koje tamo ne vrede nista...
Sad mozes da zamislis kako je coveku koji je diplomirao poljsku knjizevnost kad radi kao pomocno osoblje u hotelu zajedno sa polupismenim Turcima, za neku malu platu sa kojom eto moze da sastavi mesec a u njegovoj zemlji koja je u EU vec 10 godina, ne moze da zaradi ni toliko.

Zato mi je zao onih koji pisu komentare na B92, kako ce posle dobijanja Madjarskog pasosa da rese sve probleme a istina je da ce resiti samo jedan od 100. Naravno, onaj ko je spreman da potuli glavu i prihvati svaki posao koji mu se ponudi, mocice da prezivi (uz malo srece i da se pristojno smesti tamo gde ode) a ostali mogu da upadnu u jos vecu depresiju od one koja vlada u SRB.
Odgovori