ZNAM, ovo nije trzisna cena, zato i kazem da su trzisne cene Audi polovnjaka precenjene.
Evo kako izgleda moja forumula i na cemu se bazira, ima malo pojednostavljivanja, mozete naci specijalne slucajeve ali generalno ide ovako:
Cim je auto polovan, pa makar imao 0 KM na satu on gubi 20% vrednosti. Ovo je usled uskracicanja zadovoljstva da kupite ganc novi auto, da ga birate, prvi pr..ete u njega, smanjene ili eliminisane garancije... Sama cinjenica da se kupuje polovnjak mora da donese jasnu i nedvosmislenu ustedu i ovih 20% to donose.
I vrlo bitno, za pocetnu cenu proracuna se uzima trenutna cena tog modela a ne koliko ga je prvi vlasnik svojevremeno platio, to koliko ga je on platio je iskljucivo njegov problem.
Zatim, za zivotni vek auta smatram 250 000km, naravno mogu kola da se voze i nakon toga, ali je njihov vrednost za mene 0, sami troskovi odrzavanja ovog auta su dovoljna cena...
Te kad ovo sve sprovedemo u delo dobijemo formulu koja je Certified by Laki021

Realna_Cena_Polovnjaka = 0.8*Sadasnja_Cena_Novog / 250 000 * (250 000 - Trenutna_Kilometraza)
Dakle u ovom slucaju Audi-a sa akcije dobijemo da cena sa 140 000km treba da bude
Realna_Cena_Polovnjaka = 0.8 * 29 000 / 250 000 * (250 000 - 140 000) = 10 208e
Jasno, svaki pristojan Audi A4 ce vas izaci vise od ove cene, sto navodi da su precenjeni. Nasuprot tome, imate modela cija ce trzisna cena biti ispod ove procenjene cene, sto znaci da su oni dobre kupovine kao polovnjaci... Ja se time vodim, i nema teoretske sanse da cu kupiti polovnjak koji kosta vise od gore sracunate cene.
Na kraju, polovan Audi u Srbiji izadje dosta skuplje nego u DE (zbog cele peripetije nabavke, uvoza, carine...) dok su novi jeftiniji nego tamo, i to dosta hebe racunicu kupovine polovnog Audi-a...