Fabija neće u 4. 5. i rikverc?
Re: Fabija neće u 4. 5. i rikverc?
Traži im predračun i koliko Škoda snosi. Nemoj pristati apriori da rade. Ako menjaju ceo menjač to će biti skuplja dara nego mera. Ja bih u toj varijanti verovatno tražio polovan menjač.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Izgleda je birač. Kaže mi ovaj s prijema da ga sad pakuju nazad da vide da li je ok. Ne znam da li su i šta menjali.
Šta znači "kulanca"?
- Uroš S.
To je nešto kao dobra volja servisa da van garancije učestvuje u troškovima kvara.
Navijamo da proradi 

+1ftj napisao:Bojim se da ti iz ovlašćenog najčešće promene ceo menjač.
To im je sav majstorluk sto poseduju

Mislio sam da je birač, ali reko da te ne plašim. Čim si pominjao da nije hteo da radi uopšte neko vreme. Ili eventualno mehanizam ručice u kabini. Birač nije skup deo. To je deklo sa dve (ili jednom polugom na kolima bez sajli) koje pokreću viljuške u menjaču.
Desi se da se poluga iskrivi, ili slomi, češto zbog navaljvanja nasilu ručoce menjača, ili zato što je škart. Ili ispadne kuglica koja fiksira poluge pa zaglavljuje birač.
Znači, može zamena celog birača ili poluga, ili samo kuglice, u zavisnosti šta postoji kao rezervni deo.
Elem, sve je bolje nego da je nešto u menjaču, jer kad ga jednom rasklope, obično večiti bude belaj.
Edit:
Obično se na biraču može intervenisati bez skidanja menjača (zavisi od modela i menjača)
Desi se da se poluga iskrivi, ili slomi, češto zbog navaljvanja nasilu ručoce menjača, ili zato što je škart. Ili ispadne kuglica koja fiksira poluge pa zaglavljuje birač.
Znači, može zamena celog birača ili poluga, ili samo kuglice, u zavisnosti šta postoji kao rezervni deo.
Elem, sve je bolje nego da je nešto u menjaču, jer kad ga jednom rasklope, obično večiti bude belaj.
Edit:
Obično se na biraču može intervenisati bez skidanja menjača (zavisi od modela i menjača)
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
- Uroš S.
Pominjao je neki snop koji ulazi u menjač i da su proveravali da li imaju na lageru i da to košta oko 16k. Javiće mi šta je.
Mene sad zanima da mi neko kaže da li su oni kad su skidali anlaser mogli nešto da zajebu jer mi nije jasno da se odjednom to raspadne šta se već desilo. Anlaser ide direkt na zamajac a poluge i sajle od menjača su odmah pored, bukvalno mi deluje da su morali da raskače sajle da bi prišli anlaseru.
Mene sad zanima da mi neko kaže da li su oni kad su skidali anlaser mogli nešto da zajebu jer mi nije jasno da se odjednom to raspadne šta se već desilo. Anlaser ide direkt na zamajac a poluge i sajle od menjača su odmah pored, bukvalno mi deluje da su morali da raskače sajle da bi prišli anlaseru.
Poslednja izmena od Uroš S. u 30 Sep 2013, 12:12, izmenjeno 1 put ukupno.
"Snop" je osovina sa sve zupčanicima, koja je skup deo. Ima gornja i donja, i mora se otvarati komplert menjač. Na snopovima najpre propadaju ležajevi i posebno idu. Da nije spojnička ?
Ne verujem da je snop, najpre birač, ili neka viljuška u menjaču. Drugo nije.
Rad na viljuškama (zamena ili podešavanje) podrazumeva otvaranje menjača.
Nadam se da je samo birač.
edit
U slučaju da su skidane sajle, sa birača, mogao je se birač oštetiti, ukoliko je neko na silu to radio ili pokušavao da veže sajle na silu a da ručicu menjača nije prilagodio biraču u tom trenutku, ali to bi ba neka budala radila. Na kraju, odma bi se primetilo na šaltanju da nije kao ranije. Mada ne verujem da su sajle i otkačne u toku rada, pa čak može biti pre da je natezao i na silu vadio alnaser.
Ne verujem da je snop, najpre birač, ili neka viljuška u menjaču. Drugo nije.
Rad na viljuškama (zamena ili podešavanje) podrazumeva otvaranje menjača.
Nadam se da je samo birač.
edit
U slučaju da su skidane sajle, sa birača, mogao je se birač oštetiti, ukoliko je neko na silu to radio ili pokušavao da veže sajle na silu a da ručicu menjača nije prilagodio biraču u tom trenutku, ali to bi ba neka budala radila. Na kraju, odma bi se primetilo na šaltanju da nije kao ranije. Mada ne verujem da su sajle i otkačne u toku rada, pa čak može biti pre da je natezao i na silu vadio alnaser.
- Uroš S.
To i ja baš mislim, da su natezali da bi skinuli, pre nego da su raskačinjali. Zato pitam je li tu mogao nastati problem?
Mogao je. Ali je trebalo da osetiš promenu pri šaltanjau, da nije kao nekad. A može biti da su oni osetili, pa naknadno popravljali (budžili).
Kažem, postoji mogučnost u nekom slučaju.
edit
idi na varijantu da su oni to upropastili. Prvo je džukački što u garanciji ne priznaju 100% kvar. Drugo, to je mogao da upropasti vozač silnim natezanjm ručice menjača, a to ne verujem da bi ti radio.
Tako da je kvar do Skode u svakom slučaju a ne do pogrešnog rukovanja (ili servis ili škart deo). A čak ovu soluciju natezanja ručicom, ne bi sajle dozvolile, pre bi pukle - verovatno.
Kažem, postoji mogučnost u nekom slučaju.
edit
idi na varijantu da su oni to upropastili. Prvo je džukački što u garanciji ne priznaju 100% kvar. Drugo, to je mogao da upropasti vozač silnim natezanjm ručice menjača, a to ne verujem da bi ti radio.
Tako da je kvar do Skode u svakom slučaju a ne do pogrešnog rukovanja (ili servis ili škart deo). A čak ovu soluciju natezanja ručicom, ne bi sajle dozvolile, pre bi pukle - verovatno.
Poslednja izmena od MAD MAX u 30 Sep 2013, 12:34, izmenjeno 1 put ukupno.
- Uroš S.
Istekla je garancija. Sad sam u trećoj godini i tu učestvuju sa 70% bez obzira što je istekla garancija.
Šaltao je normalno kao i uvek, bez otpora, zvuka, lufta i ćale kaže samo je hteo da vrati u IV i nije mogao. Znajući ga sigurno ništa nije silio niti natezao. Javljam šta je kad me pozovu.
Šaltao je normalno kao i uvek, bez otpora, zvuka, lufta i ćale kaže samo je hteo da vrati u IV i nije mogao. Znajući ga sigurno ništa nije silio niti natezao. Javljam šta je kad me pozovu.
Priznavanje 70% štete van garancije je OK. Slično daje i Reno za vitalne delove ako ume da se "postavi" vlasnik.
- Uroš S.
Sad sam zvao da vidim šta se zbiva. Reče mi šef servisa da ga pakuju nazad i da verovatno neće naplatiti ništa. Videćemo na nalogu ćta su radili. To mi miriše na to da su oni s*ebali nešto i da su sad to shvatili pa su se pokrili ušima.
- Uroš S.
AČ: Možete doći po vozilo.
Ja: Da li sam nešto dužan.
AČ: Niste.
Ja: Pa u čemu je bio problem?
AČ: Neka viljuška se bila iskrivila.
Ja: Pa dobro kako se to dogodilo od jednom?
AČ: Pa oni su to otvorili i nisu našli ništa i onda su detaljnom pretragom ustanovili da je ta viljuška kriva. Ne morate ništa da platite sve je sređeno čeka vas auto.
Hmmm, ima da mi napiše i pečatira i potpiše tačno šta su radili i kako se to desilo 80km od prethodne posete servisu.
Ja: Da li sam nešto dužan.
AČ: Niste.
Ja: Pa u čemu je bio problem?
AČ: Neka viljuška se bila iskrivila.
Ja: Pa dobro kako se to dogodilo od jednom?
AČ: Pa oni su to otvorili i nisu našli ništa i onda su detaljnom pretragom ustanovili da je ta viljuška kriva. Ne morate ništa da platite sve je sređeno čeka vas auto.
Hmmm, ima da mi napiše i pečatira i potpiše tačno šta su radili i kako se to desilo 80km od prethodne posete servisu.