Vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika

Post od Grujic »

Ma ti seminari sa snimci su po mom mišljenju sviranje :)

Ja nisam za ukidanje limita, 0,5 je bilo sasvim ok, te priče da kao ako se popije jedna onda se krene i tako napije po meni ne stoje.

Za ovaj prekršaj ne postoje aktivne prevencije kao što bi recimo bile za brzinu... Ja bih to stavio jasno, 0,5 dozvoljeno, do 0,8 prekršaj sa kaznom kao i do sada, a preko toga lepo da bude krivično delo sa kaznom do godinu dana zatvora i obaveznom zabranom na godinu dana. Tako je čini mi se u Poljskoj, prvi put to budu uslovne kazne i slično, al ko ponovi ide malo na odmor.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Grujic napisao:Ma ti seminari sa snimci su po mom mišljenju sviranje :)

Ja nisam za ukidanje limita, 0,5 je bilo sasvim ok, te priče da kao ako se popije jedna onda se krene i tako napije po meni ne stoje.

Za ovaj prekršaj ne postoje aktivne prevencije kao što bi recimo bile za brzinu... Ja bih to stavio jasno, 0,5 dozvoljeno, do 0,8 prekršaj sa kaznom kao i do sada, a preko toga lepo da bude krivično delo sa kaznom do godinu dana zatvora i obaveznom zabranom na godinu dana. Tako je čini mi se u Poljskoj, prvi put to budu uslovne kazne i slično, al ko ponovi ide malo na odmor.
Nisam ja mislio na kolicinu alkohola. Iskreno 0.5 je i trebao ostati. A mislio sam na ove oko 1 promila. Kada vidis nesrecu i sve one gadosti moras biti robot da ti ne promeni misljenje bar malo.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

paja napisao:Jedini pravi lek protiv pijanih je da svaki saobraćajac ima alkometar i da testiranje na alkohol bude rutinska provera pri svakom zaustavljanju, plus jezivo visoke kazne, nepostojanje toleracije i 0,5 promila granica, a uz sve to da svi koji naduvaju preko npr 0,1 idu kod sudije za prekršaje po hitnom postupku tj odmah.
Eih,i ti ga pretera :)
Em sto malo alkohola nikome ne skodi,em sto to momentalno odlazenje nema nikakvog smisla :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa to bas ima ako cemo iskreno :)
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Na kraju nije bitno da li ce biti 0.5 ili 2 kad se ni u jednom slucaju nece primenjivati :D
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kod nas ne postoji mehanizam koji bi imao kapacitet da isprocesira i sva manja krivična dela, a ne manje prekršaje. Ono što konstatno propuštaju da uvedu je vid kažnjavanja po automatizmu, tj da ni ne dolaze predmeti kod sudije za prekršaje, nego automatski da se rešavaju odmah.

Podržavam da ostane 0,5, ali kazne treba podići značajno i skratiti postupak procesuiranja. To bi ohladilo mnoge usijane glave.

Ja sam odavno izgubio nadu da će administracija ove zemlje da postane malo efikasnija. Svake godine imam utisak da je nikad gore i zapravo sam fasciniran da je bezbednost u životu i na putevima ipak pod nekom kontrolom, tj da naša svest nije na tako niskom nivou. Prosečnog Srbina zapravo mogu samo iskreno da pohvalim s obzirom koliko su svi preventivni i represivni mehanizmi slabi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa silni novac je uložen u bezbednost učesnika u saobraćaju. Sad koliko je to namenski rađeno radi bezbednosti ili sa namerom da država uzme pare, druga je priča. Ono što je svakako posledica ulaganja u kamere, presretače, nove radare itd. je da ljudi više vode računa. Nije ni ovo sjajno niti će ikad biti dokle god se gine na putevima, ali dok se ulaže novac, trud i znanje da se obezbedi bezbedniji saobraćaj, rezultati moraju doći. Da li bi neke mere bile efektivnije, sigurno da bi. Ali što kaže nidza, može se reći da smo još dobri kakvi možemo biti.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Naravno da ne mogu da stignu da procesuiraju sve prekršaje jer su svi preopterećeni. Takođe ne postoji prioritet u radu. Logično bi bilo da se brže rade alkohol, puna, crveno... od parkiranja na zelenoj površini, pojasa, prljavog izloga...
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

General Simic je skoro izjavio da ce traziti da sudije budu na terenu sa policijom kada ovi vrse pojacane kontrole, i da na licu mesta kaznjavaju povratnike itd. Kako bi to funkcionisalo?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

To je takozvani hitan postupak. Ima smisla ako ljude šalješ u zatvor, al' nema smisla ako im izričeš novčanu kaznu. U izricanju novčane kazne nema elementa hitnosti.
E sad, ako odluče da sve koje nahvataju da su naduvali npr preko 2 promila pošalju u zatvor na mesec dana onda sve to dobija na smislu i to treba raditi po hitnom postupku i trubiti po medijima da je to urađeno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa ne znam kako kada uvek čovek može da kaže da hoće advokata i dok istog sebi ne obezbedi nema mu suđenja, tj dobije rok.
nidza napisao: Ono što konstatno propuštaju da uvedu je vid kažnjavanja po automatizmu, tj da ni ne dolaze predmeti kod sudije za prekršaje, nego automatski da se rešavaju odmah.
Kod nas upravo i jeste kažnjavanje po automatizmu što je jako loše, jer svako kome se napiše prijava je kriv, odbrana i obaranje zapisnika slobodno možemo reći da ne postoje.

A ne znam šta ti znači rešavanje odmah?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Mogli bi da naprave nesto kao mobilni kiosk/sudnicu :mrgreen:

Salu na stranu: treba podici efikasnost presudjivanja.
Jel' sve cisto kao suza? Jeste! Udri kaznu na licu mesta, a ne da se provlaci po sudovima. Em se gubi vreme, em kasnije zastari, izvrda se...
Bar kod alkohola nema izjava svedoka tipa "nije vozio preko 60 majke (ili neke druge blize rodbine) mi", niti suocavanja "Bilo je zeleno, pandur je bio pijan, ili je lud".

Ako hoce advokata, moze, samo ce popiti istu kaznu odlozeno + troskovi. Naduvao si 2-3 promila pred pandurima i sudijom, samo pijanstvo te moze ubediti da ti ima spasa :D Za alkohol (i slicne ocigledne stvari) ti ne moze pomoci ni Cak Noris, osim ako nema vezu, a onda nije ni bitno kada ce se izreci kazna, jer ce je svakako izvrdati.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

paja napisao:To je takozvani hitan postupak. Ima smisla ako ljude šalješ u zatvor, al' nema smisla ako im izričeš novčanu kaznu. U izricanju novčane kazne nema elementa hitnosti.
E sad, ako odluče da sve koje nahvataju da su naduvali npr preko 2 promila pošalju u zatvor na mesec dana onda sve to dobija na smislu i to treba raditi po hitnom postupku i trubiti po medijima da je to urađeno.
Hvala za objasnjenje :thumbup: Inace koliko se secam, prvenstveno je pomenuo kaznjavanje povratnika na taj nacin.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Sad se setih, ima toga, sad ne znam da li mu to dođe skraćen/hitan postupak, al je fora da oni sa preko 1,2 promila moraju na trežnjenje (u praksi ne uvek) a onda ih odmah ujutru vode kod sudije
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Mislim da ih ne vode kod sudije uutru. Čim je uvedeno i novčano kažnjavanje, a ne obavezan zatvor sve je relativizirano.

Apropo advokata, ako ga hoćeš obezbedi ga u roku od par sati ili evo ti po sl dužnosti, al' ćemo da ti naplatimo i to. Sve je rešivo, samo kad se hoće.
Odgovori