Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Texonja »

Sve pet! :) Zato sam i rekao ko nema vremena ili mogucnosti (a to je velika vecina)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da li neko obraca paznju kada kupuje nedeljno/mesecno u Tempu/Metrou/nekom megamarketu koliko ustedi u odnosu na recimo to isto u Maxi-ju. Nravno, kada se u obzir uzme ono sto se moze u Maxi-ju kupiti.

Ja Metro ne volim, pa uglavnom idem u Tempo. Cilj mi nije neka usteda, vec mogu da kupim dosta toga (ili sve sto mi treba) na jednom mestu. Realno, krenem sa ciljem da pokupujem ono sto mi treba, plus jos neke gluposti koje nisam zacrtao (ali to je i cilj megamarketa :mrgreen: ). Ne obracam paznju na cene, i to ne zato sto mi nisu bitne, vec sto svejedno te stvari moram kupiti, i da li je 103,99 ili 105,23. ne znaci mi mnogo. Ipak, bas malopre razmisljam, koliko je realno isplatljivije kupovati u megamarketima (ovim nasim)?

Tu je dosta faktora. U Megamarketu cu sigurno kupiti i nesto sto mi ne treba. Maxi mi ispred kuce, a do Tempa i nazad imam oko 200din goriva. Maxi cesto ima neke akcije. Imam kolegu koji prati te kataloge i svaki dan vuce (skoro pa) transportna pakovanja necega, malo Maxi, malo Idea, ili neki treci. Gubitak vremena u kupovini i na kasi u Tempu i ne racunam (mada moze to i nocu). Sve su to sitnice, ostaje prvo pitanje: Da li je neko uporedjivao cene? Ili, kada bi se covek bas potrudio i od svakog proizvoda trazio neki na akciji, koliko bi mogao da ustedi na 10000 recimo (plus popust vikendom)?

Vidim da ljudi cesto idu i zagledaju cene, pa pisu na papiricima, pa zovu kuci (ili gde vec) i pitaju posto bese u Metrou ovo ili ono. Zagledaju cene i inace, sto se i vidi po sadrzaju kolica. Uglavnom su u kolicima Premia i slicni proizvodi, dakle robne marke, koje imaju (naj)nizu cenu artikla.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Na pijaci je kozmetika baš jeftina, ja nisam znao da to postoji, rekla mi devojka, kad vidiš, dezodoransi, šampon koji koristim, Dove sapun, sve je po 30-60% jeftinije nego u Rodiću, poslednjih pola godine sve tamo kupujem. Krema za sunčanje je bila duplo jeftinija, Gillette ulošci za brijač isto...

@pedja, znam da je razlika Maxi vs. Mini Maxi i po 7-10 dinara ko dobar dan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Po Vojvodini ima lanac radnji Univerexport, tipa Maxi, Roda i slicno. Imaju u NS nekoliko megamarketa i imaju radnje. Cene su po megamarketima za po nekoliko posto nize, ali tipa 2-3 sto sam ja vidjao. Sad kako se kome isplati, zavisi...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Saša »

Isplati se otići i bez povraćaja afe, bar nama ovde u NS-u ili ko je još bliže, recimo poslednji put sam išao praktično samo po kućnu hemiju i još neke sitnice, potrošili smo nekih 100 evra, ništa nismo čekali na granici i mirni smo par meseci što se toga tiče. Ma i da izađe isto kao ovde opet radije idem tamo da ne dajem pare ovim našim derikožama, ovo šta se kod nas radi sa cenama ili smanjivanjima količina u pakovanjima odavno je preraslo u bezobrazluk.

Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Uroš S. napisao: @pedja, znam da je razlika Maxi vs. Mini Maxi i po 7-10 dinara ko dobar dan.
Taj "mini" koncept je uvek skuplji. Tu obicno ljudi udju da kupe sitnicu ili dve i ne obracaju paznju na cene. Primer je recimo i Visnjica, cije su radnje mozda i najskuplje u BGu, ako izuzmemo one slobodne strelce, koji imaju radnjicu mesovite robe tamo gde nema Maksija u blizini.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

@Pedja meni usteda bude 20 - 30 % . Ali ima istine u onome sto kazes za kupovinu stvari van spiska,tako sam ja kupio neke srafcigere u Metrou i jastuke,a otisli u Metro jer je prasak bio na pojeftinjenju :D
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Vikendom kada je popust 12% se itekako isplati Tempo (u odnosu na Maxi, Ideu, stagod...)

@Sasa, ja bih radije dao pare nasim trgovcima, kakvegod da su, jer realno VOLIM da kupim domace ako mogu, a ako kupim strani proizvod opet volim da ostavim pare nasima. Isto tako, pre cu da ostavim pare trgovcu u Zrenjaninu, nego nekome u NSu ili BGu, ali sve pod uslovom da mi ponudi istu cenu ili 1-2% skuplje, a ne da me dere kao sto je dranje u Srbiji u odnosu na Madjarsku sa razlikama od 10-20-30% ili na neke proizvode jos vise...

@Milose, ali ti srafcigeri ti trebaju, samo sto to nisi znao dok ih nisi video :kezo:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ma, volim i ja, ali bezobrazluk je odavno prevršio svaku meru. Mada, vidim u poslednje vreme da su nekim artiklima cene ipak kliznule blago na dole, verovatno se broj kupaca drastično smanjio.

Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

I tih 12% ima caku, a to je da ne ide na artikle na akciji, one koji su oznaceni da nisu na popustu, kao i jos neke grupe artikala. Uglavnom , sta ti treba, to je vec na popustu (imali smo primer od jedne pare :D). Naravno, svaki popust je dobro dosao, ali meni na kraju ni priblizno ne izadje 12%.

Meni su i dalje najaci oni: Artikal X 1kg - 100din. Artikal X+30Gratis - 130din (129 u najboljem slucaju :kezo: ) Istina, to je slucaj po manjim prodavnicama, dok je u velikim lancima OK (mali kupe kod velikih, pa prodaju onima koji nemaju mogucnost odlaska ili nemaju hipermarket u blizini).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao:Isplati se otići i bez povraćaja afe, bar nama ovde u NS-u ili ko je još bliže, recimo poslednji put sam išao praktično samo po kućnu hemiju i još neke sitnice, potrošili smo nekih 100 evra, ništa nismo čekali na granici i mirni smo par meseci što se toga tiče. Ma i da izađe isto kao ovde opet radije idem tamo da ne dajem pare ovim našim derikožama, ovo šta se kod nas radi sa cenama ili smanjivanjima količina u pakovanjima odavno je preraslo u bezobrazluk.

Tapatalk
Pa ne znam. Mozda ako se love neke akcije ili se kupuje neka roba gde su razlike bas osetne pa se onda nagomila. Ako uracunas da ti u startu treba sigurno oko 10+ eura za put samo za gorivo i putarinu. Moja mama cesto ide u HU i u kupovinu i u banju i ona zena sve proracuna i kaze da u globalu bez povrata nije sad neka ne znam ni kakva usteda. Nekad su velike razlike (meso), ali nekad nisu uopste velike razlike. No, suma sumarum, sve to zavisi dosta sta se kupuje i koliko se kupuje. Svakako se slazem da ovim domacim aristokratama valja uskratiti svaki dinar zadovoljstva.
SlikaSlika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Kapiram ja to druze, ali ne isplati se svima da pale auto da odu da kupe nesto za 50e ili tako manje sume, narocito za povracaj poreza. Naravno da je veci izbor u supermarketu, ali ja ubuduce idem na pijac da kupujem te stvari koliko god mogu, kapiram da je siva ekonomija, ali neka naucnici omoguce da sama nestane, tj. da sklone tatice sa njihovim monopolima...
Slazem se ali ne mogu da pordrzavam svercere koji se bogate utajom poreza.
Mada da su samo oni, lako bi bilo...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja se vise brinem za ove sto su oteli i utajili na milione i milijarde i misle da su ufatili Boga za 00 i da ce i smrt zahebati. Zbog njih i postoji sverc i pijace i sve ostalo lose. Ovi sitni su boranija kao i 99% prosecnih ljudi. Da ne cepaju sa cenama u radnjama ne bi ni tih pijaca bilo na tom nivou.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Ma nisu ti sverceri neki koji se bogate, nego prezivljavaju. Evo 2 kuce od mene komsinica, samohrana majka, radila sljakerski posao 8 sati u 3 smene, dobila otkaz i sad "svercuje" robu iz Segedina i prodaje na pijaci. Sve to radi sa autom koji vredi kao 4 felne od 19" i daleko je to od bogacenja. To je prezivljavanje.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

@Dragvorl

Ne plaćam putarinu, idem starim putem do Feketića (preko Rumenke i Zmajeva) i tu se uključim na autoput pa nema plaćanja. A ako ti ne smeta malo truckanja, na Topolu je još 30 km bliže (u oba pravca, lično izmerio). Vozim na gas štedljivog Puntića pa ni trošak goriva nije veliki, pogotovo jer ga kombinujem sa vikend odlaskom do matoraca koji su na pola puta i kod kojih svejedno moramo da idemo. Isplati se najviše ići po deterdžente i šampone, ali i ostale sitnarije, usput se uzme i malo kvalitetnije hrane što tamo nude (najčešće kupujem za 2 porodice) i dođe često skoro upola niže nego ovde i bez povraćaja afe. A sa afom si već car. :)

Tapatalk
Poslednja izmena od Saša u 10 Okt 2013, 23:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori