Sto se tice Kurira, treba im zabraniti da postoje. Prvi ne visim na Knaufu, tj nisam nikad ni bio, ali zaboga, koliko retardiran moras da budes da bi radio u Kuriru.
Ne mora da bude brži. Dovoljno je da postigne brzinu da može da ga slika, a zatim javi sledećem da ga preuzme. Većina tih koji jure ipak neće da krenu da beže, jer sa autoputa zapravo i nemaju gde, nego će kada naiđu iza vozila koje je upalilo rotaciju, ipak da se zaustave.
Sve u svemu, ko voli da jurca, ne treba to da radi na putu gde ima drugih vozila, pre svega zbog opšte bezbednosti. Ako nema nijednog vozila stotinama metara ispred i iza, nema ni presretača (logično). Ovog iz konkretnog primera je verovatno bolelo uvo za sve, bahatost prve vrste.
Ovo je više od 2x preko ograničenja, to jeste nasilnička vožnja.
Recimo, za 120+ u Jurija Gagarina bih automatski streljao, a to rade neki ljudi. Da se razumemo, nisam ni ja cvećka, vozim oštro, vozim brzo, ali to ima neku zdravu meru uvek.
U suštini se slažem s tobom, Nidžo. Ali interesantno je kako uvek opravdavamo sopstvene prekršaje. Mi procenimo da je nešto ok i nema veze što je to prekršaj, ali tuđa procena je loša. U suštini licemerno, a svi smo takvi i takvi ćemo ostati.
Na temu bezbednosti mogu da prijavim da se vezujem uvek od kad imam nov auto. Pišti prokletinja uši probija, ako nisam vezan. Nikako da crkne sirena.
Naravno da nije, tj jeste možda u novinama. Ne postoji 2x, 3x itd.... Postoji prekoračenje brzine za više od 80km van naselja, i za to je kazna 100k, 14 bodova i 8 meseci. I ta je kazna i za 201km/h i za 301km/h
Elem, nasilnička vožnja je malo slobodniji termin od ostalih. Pretpostavljam da se po proceni sudije za prekršaje definiše da li prekršaj može da se okarakteriše kao nasilnička vožnja:
Član . 41. – Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Pored navedenog nasilnička vožnja podrazumeva i kada vozač dva ili više puta prođe na crveno svetlo ukoliko nije prošlo više od 10 minuta, kao i kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja. (kazna zatvora od 30 do 60 dana i 15 kaznenih poena, kao i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 9 meseci, ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, predviđena je kazna zatvora od 45 do 60 dana i 17 kaznenih poena, kao i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci).
Po mom skromnom mišljenju, suludo prekoračenje brzine itekako može neki sudija (a kao što i napisaše, vrlo verovatno i hoće) da okarakteriše baš ovako. Problem nastaje jedino ako se blagi prekršaji okarakterišu kao nasilnička vožnja, jer se sudiji digla patka.
@pajo, 140 na autoputu je daleko sporije od 259, i tu ne vidim ništa licemerno sa moje strane, iako je u oba slučaja načinjen prekršaj.
U praksi je to drugačije. Policajac određuje šta je, tj on napiše prijavu, a ovde po meni nema nikakvog osnova za to kada postoji jasna kategorija prekršaja. Ne može nasilnička nikad biti čist prekršaj koji već postoji kao takav.