Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ADrei »

sto bi voleo da ti otvoris firmu... pretpostavljam da bi dao platu 1000eura iako si svestan da bi taj radnik radio i za 300eura... al eto ti imas moral i znas da mu treba 1000eura da zivi normalno.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Sve je to po zakonu ponude i potraznje. Nema tu nikakve dobre volje.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A vidim imamo i vraceve na forumu. Samo jos 7ica na lotou da se pogodi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Ne shvatam, zašto bi bilo nenormalno firma plati radnika 1000 evra? Ako ta firma pri tome ima zaradu?
Pa znate li kada bi od vas bio privatnik bilo gde drugde nego u Srbiji sa takvim razmišljanjem? Ako ti se zarada zasniva samo na tome što ne plaćaš radnike, nisi ni spsoban da budeš privrednik.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Zasto bi vlasnik vozio seriju 3 kad moze seriju 7...
Jbg, svako svoje dupe gleda. Tuzno nazalost

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ako si nezadovoljan platom - kukanje nije nikakvo rešenje. Ovo su glavne opcije koje mogu da ti donesu bolje sutra:

- da li možeš da napreduješ u firmi u kojoj si? Da li možeš da toliko doprineseš biznisu da opravdaš vlasniku da ti da veću platu?
- traži drugi posao, ako treba dodatno se edukuj da bi dobio bolji posao
- pokreni svoj biznis
- pali van zemlje
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

perfiko napisao:Ako ti se zarada zasniva samo na tome što ne plaćaš radnike, nisi ni spsoban da budeš privrednik.
Malo je ozbiljnih privrednika u Srbiji...uglavnom su to jajare i secikese koji koriste katastrofalnu ekonomsku situaciju da ulove nesto u mutnom. Tu nije direktno kriv taj "poslodavac" vec drzava koja mu je omogucila takav nacin "poslovanja".

@grujicd

Generalno se slazem i sam se drzim tih principa ali velika vecina ljudi nisu iz te price...ni u CH a ne u SRB a posao treba svima da bi sistem funkcionisao.
Zemlja gde svi "dobro" zaradjuju moze da ide napred ali ako velika vecina radi za golo prezivljavanje, ta zemlja tone bez obzira na cinjenicu sto nekolicina ima puno.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

sve i da das platu 5000eura opet ne bi bio dobar jer ko zna koliko ti onda zaradjujes a "nista ne radis"...
cale dobio tender za neki posao, dao podizvodjacu sve da radi(inac saradjivao je sa tim likom par puta)...
dao mu projekat i pitao ga koliko to kosta da uradi...
covek rekao cenu koju je on prihvatio iako nije bila mala, bez ikakvog cenkanja jer se opet uklapao...
poceo lik da radi, sve super dok nije od nekog saznao koliko je on naplatio a onda su nastali problemi i nije hteo da zavrsi posao po toj ceni kao ne uklapa se navkdno...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

To je neka druga prica.
Podizvodjac je los (za sebe i za vas) i treba ga menjati.

Ja konkretno pricam o proizvodnji...npr. teksitilna industrija...sije se za poznate svetske brendove, vrhunski kvalitet a radnici rade dva meseca za cenu jednih pantalona.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

@A Drei
Nije valjda konkurisao u neko od mrskih javnih preduzeća? :mrgreen:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Oni jedini ne pitaju za cenu :mrgreen:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Jedino tamo može da bude Izvođač, Podizvođač, Podizvođačev podizvođač...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

perfiko napisao:Ne shvatam, zašto bi bilo nenormalno firma plati radnika 1000 evra? Ako ta firma pri tome ima zaradu?
Pa znate li kada bi od vas bio privatnik bilo gde drugde nego u Srbiji sa takvim razmišljanjem? Ako ti se zarada zasniva samo na tome što ne plaćaš radnike, nisi ni spsoban da budeš privrednik.
Dokle god taj radnik radi svoj posao i ne ide iz firme zasto ga platiti vise nego sto moras da ga platis?
Sve se vrti oko toga - SVUDA u svetu. Nema tu mnogo price. Ako si dobar i trazen neko ce te platiti vise - zato je u interesu poslodavca da te adekvatno plati i to je to. Niko nikom nista ne poklanja.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Očigledno si omašio poentu mog posta, pa onda nema poente da se ubeđujemo.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Auto industrija Srbije

Post od superboss »

djole77 napisao: Primer forumasa koji je dao oglas za posao,pocetna plata oko 500e a radno vreme svaki dan od 8 do 18 h i subotom od 8 do 15h!
Pa dobro sta je to,kakav je to zivot,za sta je covek posle 10-to satnog rada,???
Posto sam ja(očigledno) forumaš koji je dao dotični oglas, ajde malo da prodiskutujemo na tu temu. Najviše ću celu situaciju da gledam iz mog nekog ugla, pošto je to najpoštenije.

1. dovoljno sam bio glup(za ostatak populacije SRB) da ostavim DRŽAVNI posao, sa redovnom platom, ne baš dobrom ali redovnom. Jer penzija je bitna!

2. završio sam srednju školu i fakultet koji u SRB nemaju skoro pa nikakvu prođu, a preko su koliko-toliko cenjeni. Pošto sam uradio ono pod 1. normalno da ću posao potražiti negde napolju u struci - znači bauštela :mrgreen:

3. godinu dana sam radio u Moskvi za 7,5$/h, uglavnom od 08.00-18.00, nekada i 3-4h duže, svaku subotu, a poneku i nedelju(sve je bilo plaćeno naravno). E sad, svako ko je radio u nekom malo većem gradu van SRB zna da radno vreme nije problem, nego putovanja do i sa posla(u Moskvi minimum 2h). Sve u svemu, sa platom sam moga da izađem na recimo 1500E(u struci, znači bauštela :mrgreen: :mrgreen: ). Stan nisam imao, hranu nisam imao, prevoz sam delimično imao. Sve kad saberem i oduzmem, kući porodici pošaljem 500-700e.

4. kući sam prvi put došao posle 6m. Inače imam tri potomka.

5. kad sve saberem i oduzmem radije ću da radim ovde kao što sam opisao za 500e, nego preko za skoro iste pare. Radim u NS, imam ovde smeštaj, porodica mi je u Ša. Bez obzira što su u drugom gradu, opet mi treba manje vremena da dođem do njih nego u okviru istog grada dok sam radio tamo.

Tako da, djole ne znam gde radiš i čime se baviš. Ja znam da cifra koju sam naveo nije dovoljna, ali u odnosu na VEĆINU drugih koji rade u privatnom sektoru je prilično dobra plata(da ne spominjem one koji rade na crno). Ja tako radim ima godinu dana, i stvarno mi ništa ne fali-za sada.
Floyd napisao: Tu nije direktno kriv taj "poslodavac" vec drzava koja mu je omogucila takav nacin "poslovanja".
Ovo je čitava poenta. Državi očigledno ovakva sitacija odgovara.
perfiko napisao:Očigledno si omašio poentu mog posta, pa onda nema poente da se ubeđujemo.
Naravno da smo te svi koji čitaju ovu temu-shvatili. Odgovor je ovo gore.

Mnogo toga što normalnom čoveku može samo da smeta i škodi-prolazi u ovoj našoj zajebanciji od države.

P.S: svi smo mi manje više veoma jaki disidenti na tastaturi. Mnogo nas boli tuđa nepravda, opasno se ljutimo i slično u "etru"...
Poslednja izmena od superboss u 17 Okt 2013, 16:05, izmenjeno 2 puta ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori