Nema sta da se ubedjujemo. Vodimo zdravu diskusiju - uvek zelim da cujem tudje misljenjeperfiko napisao:Očigledno si omašio poentu mog posta, pa onda nema poente da se ubeđujemo.
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Bilo gde drugde je isto pravilo, cenu necega po pravilu odredjuje trziste, zato je nenormalno da se placa vise nego sto vredi na tom istom trzistu.perfiko napisao:Ne shvatam, zašto bi bilo nenormalno firma plati radnika 1000 evra? Ako ta firma pri tome ima zaradu?
Pa znate li kada bi od vas bio privatnik bilo gde drugde nego u Srbiji sa takvim razmišljanjem? Ako ti se zarada zasniva samo na tome što ne plaćaš radnike, nisi ni spsoban da budeš privrednik.
Ovakva pitanja obicno se cuju tamo gde zarada ili trziste nisu bliski pojmovi (robe, rada, kapitala, usluga).
Ako radnik vredi firmi 1000 eura imace bez problema toliko, niko ne voli da plati manje pa da mu ode neko ko donosi (naravno jos veci od visine isplacenog rada) novac ali, obicno mnogi debelo precenjuju svoj doprinos firmi i smatraju da su toliko nezamenljivi da ne postoji konkurencija jos nekog istog takvog radnika.
Ne znam što si mene citirao,i suzdržaću se komentara jer iz tvog odgovora ja uopšte nisam shvatio da li smatraš da sam u pravu ili u krivu. 
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
- Delija
- Kontakt:
Ne slazemo se ni on ni ja sa tobom, to je valjda ocigledno.
Ako isti radnik donosi isti profit (deo koji nije vezan za njegovu licnu zaradu, naravno) firmi ako je placen 1000 evra i ako je placen 500 evra i ako nema alternativu iliti nema ponudu za bolji posao, pa samim tim i sigurno nece otici iz firme zasto bi ga poslodavac platio 1000 evra? Nije ni lud ni glup.
Ako isti radnik donosi isti profit (deo koji nije vezan za njegovu licnu zaradu, naravno) firmi ako je placen 1000 evra i ako je placen 500 evra i ako nema alternativu iliti nema ponudu za bolji posao, pa samim tim i sigurno nece otici iz firme zasto bi ga poslodavac platio 1000 evra? Nije ni lud ni glup.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Jasno je da u kapitalizmu svako treba da zaradi svoju platu.
Problem u Srbiji je sto ni radnik koji gazdi donese brdo love ne bude adekvatno placen jer se tako gazdi moze, sto bi neki ovde rekli...sistem ponude i potraznje.
Oko usavrsavanja i obrazovanja se slazem ali ne mogu svi da budu programeri iako su oni trenutno u dobroj poziciji pa likuju kako su obrazovani pa zaradjuju dobro. I lekari su obrazovani pa im je plata smesna...
Ta maksimalizacija profita pojedinaca, koju vidim da vecina ovde podrzava, je i odvela Evropu i USA u qrac...
Problem u Srbiji je sto ni radnik koji gazdi donese brdo love ne bude adekvatno placen jer se tako gazdi moze, sto bi neki ovde rekli...sistem ponude i potraznje.
Oko usavrsavanja i obrazovanja se slazem ali ne mogu svi da budu programeri iako su oni trenutno u dobroj poziciji pa likuju kako su obrazovani pa zaradjuju dobro. I lekari su obrazovani pa im je plata smesna...
Ta maksimalizacija profita pojedinaca, koju vidim da vecina ovde podrzava, je i odvela Evropu i USA u qrac...
- Delija
- Kontakt:
Ne mogu da kazem da podrzavam ili ne podrzavam - ne volim to, al' je to zdrava logika - poenta je u tome da to nije uzrok problema, vec posledica.
E pa to nije dobra logika a nije ni zdrava za drustvo.
Eto npr. u CH je LIDL povecao platu zaposlenima pa tako nekfalifikovani radnik, bez iskustva sa prosecnim poznavanjem jezika ima samo 50% manju platu nego fakultetski obrazovan bez iskustva.
Zasto to rade kad bi mogli da nadju radnike i za manju platu?
Problem u Srbiji je sto narod guta budalastine koje mu serviraju politicari i tzv. privrednici tj. bizbismeni.
Eto npr. u CH je LIDL povecao platu zaposlenima pa tako nekfalifikovani radnik, bez iskustva sa prosecnim poznavanjem jezika ima samo 50% manju platu nego fakultetski obrazovan bez iskustva.
Zasto to rade kad bi mogli da nadju radnike i za manju platu?
Problem u Srbiji je sto narod guta budalastine koje mu serviraju politicari i tzv. privrednici tj. bizbismeni.
Isto kao ekonomisti posle 5. oktobra. Moji vršnjaci su napravili vrhunske karijere, a sad jedva može da se nađe posao u struci. Dok jednom je smrkne, drugom je svane. Sad je na redu IT, pa kad se zasiti doćiće nešto drugo.
Tapatalk 4
Tapatalk 4
Pa to je...platice te dobro samo onda kad nema kud a realno mu se hebe za tvoje znanje i kvalitete.
Izgleda da se ja nekako najbolje razumem sa Švajcarcima.
Većina ovde ne shvata da je plata i naknada za učinak ali i stimulans za bolji učinak. Malo plaćen radnik kad tad postane nezadovoljan, a nezadovoljan radnik nije efikasan. I naravno uvek postoji opcija zameniti nezadovoljnog i neefikasnog istim takvim, jer za 300 evra nećete naći zadovoljnog, pa taman imali 250 miliona onih koji čekaju posao. Svi će biti nezadovoljni. Nismo jednom čuli kako naši "privrednici" preko sredstava javnog informisanja kukaju kako su oni raspisali konkurse, ali neće niko da radi. Pa neće za "kilo belog i sifon"!
Treba li da uopštavam na generalni nivo da bi shvatili da radnik koji prima 300 evra nije ni dobar potrošač, jer nema šta da potroši, pa onda ni ti "privrednici" nemaju kome i šta da prodaju, i što neko reče zadovolje se time što su "baje" u svom kraju.
Slažem se da su "privrednici" odraz države, drugim rečima ovi naši tri blage o ekonomiji nemaju.
Ozbiljan privrednik je spreman i da da ozbiljnu platu, i može da je da jer ima konkurentan proizvod. Ako ne da ozbiljnu platu, menjaće nezadovoljne i neefikasne (što se kod nas dešava) i neće više biti konkurentan.
Ako nemate konkurentan proizvod, onda je jedini način da nekome nešto uvalite da se podvučete cenom na uštrb plata i radnih uslova zaposlenih (ili da imete vezu pa derete državnu kasu). Ali takvim poslovanjem ste konkurentni na ograničenom i siromašnom tržištu, a na sirimašnom tržištu je i promet siromašan i vrtite se u krug.
Dakle u Srbiji se na prste mogu nabrojati pravi privrednici koji imaju konkurentan proizvod koga mogu plasitati na šire tržište. Ostalo su secikese i jajare koji zarađuju isključivo na račun ponižavajućih plata, i utaje poreza, i jedino za šta se zalažu (i "lobiraju") je to da se uslovi na tržištu ne promene, jer bi tada postali bivši gazde. A pardon, i gledaju da se umuvaju i očešu o državnu kasu.
A koliko sam u pravu možete procenite na osnovu toga koliko se naši proizvodi plasiraju na velika i bogata tržišta. Dovoljno je pogledati koliki nam je izvoz i sve je jasno - nismo konkurentni. A vi sada razmislite da li je uzrok nekonkurentnosti u radnicima ili u "gazdama".
Većina ovde ne shvata da je plata i naknada za učinak ali i stimulans za bolji učinak. Malo plaćen radnik kad tad postane nezadovoljan, a nezadovoljan radnik nije efikasan. I naravno uvek postoji opcija zameniti nezadovoljnog i neefikasnog istim takvim, jer za 300 evra nećete naći zadovoljnog, pa taman imali 250 miliona onih koji čekaju posao. Svi će biti nezadovoljni. Nismo jednom čuli kako naši "privrednici" preko sredstava javnog informisanja kukaju kako su oni raspisali konkurse, ali neće niko da radi. Pa neće za "kilo belog i sifon"!
Treba li da uopštavam na generalni nivo da bi shvatili da radnik koji prima 300 evra nije ni dobar potrošač, jer nema šta da potroši, pa onda ni ti "privrednici" nemaju kome i šta da prodaju, i što neko reče zadovolje se time što su "baje" u svom kraju.
Slažem se da su "privrednici" odraz države, drugim rečima ovi naši tri blage o ekonomiji nemaju.
Ozbiljan privrednik je spreman i da da ozbiljnu platu, i može da je da jer ima konkurentan proizvod. Ako ne da ozbiljnu platu, menjaće nezadovoljne i neefikasne (što se kod nas dešava) i neće više biti konkurentan.
Ako nemate konkurentan proizvod, onda je jedini način da nekome nešto uvalite da se podvučete cenom na uštrb plata i radnih uslova zaposlenih (ili da imete vezu pa derete državnu kasu). Ali takvim poslovanjem ste konkurentni na ograničenom i siromašnom tržištu, a na sirimašnom tržištu je i promet siromašan i vrtite se u krug.
Dakle u Srbiji se na prste mogu nabrojati pravi privrednici koji imaju konkurentan proizvod koga mogu plasitati na šire tržište. Ostalo su secikese i jajare koji zarađuju isključivo na račun ponižavajućih plata, i utaje poreza, i jedino za šta se zalažu (i "lobiraju") je to da se uslovi na tržištu ne promene, jer bi tada postali bivši gazde. A pardon, i gledaju da se umuvaju i očešu o državnu kasu.
A koliko sam u pravu možete procenite na osnovu toga koliko se naši proizvodi plasiraju na velika i bogata tržišta. Dovoljno je pogledati koliki nam je izvoz i sve je jasno - nismo konkurentni. A vi sada razmislite da li je uzrok nekonkurentnosti u radnicima ili u "gazdama".
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Naravno da svi shvataju, ali u mutni Srpskim vodama-zašto to raditi? Ovako je mnogo bolje.perfiko napisao:Izgleda da se ja nekako najbolje razumem sa Švajcarcima.
Većina ovde ne shvata da je plata i naknada za učinak ali i stimulans za bolji učinak.
Konkurentnost je kod nas veoooma loše koncipiran pojam. Naši proizvodi ne mogu biti konkurentni jer nema ni stmulacije države.
Lično iskustvo mi govori, da konkurentno u SRB-obično znači i "malo lošijeg kvaliteta"
Poslednja izmena od superboss u 17 Okt 2013, 18:24, izmenjeno 1 put ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Delija
- Kontakt:
Ovo je kljucni deo moje recenice. Ako ce radnik bolje raditi sa vecom platom i biti motivisaniji onda NE donosi isti vec veci prihod. Ako donosi veci prihod onda ima smisla platiti ga, ako ne donosi onda nema i to je to. To dosta zavisi i od samog posla koji se radi...Delija napisao:Ako isti radnik donosi isti profit...
@Floyd
Niko ne voli namrstenog prodavca. Oni moraju da budu motivisani da rade svoj posao. Ne placaju ih vise zato sto se bahate ili zato sto su dobri ljudi...
Poslednja izmena od Delija u 17 Okt 2013, 18:28, izmenjeno 1 put ukupno.
A da se razumemo za većinu naših preduzetnika(čast izuzecima) idealna situacija je sledeća: da ti on da posao, a za tu privilegiju da ti njemu platiš
Srž svih problema leži u samoj državi: pare se namiču na koji god način može da se smisti, a predimenzionisani državni aparat izdržava privatni sektor, kome ista ne pomaže nikako.
Tako imamo paradoks, da se za minimalnu platu plaćaju doprinosi koji su veći od polovine iste. Samim tim država tera ljude da mućkaju, rade na crno i slično.
Srž svih problema leži u samoj državi: pare se namiču na koji god način može da se smisti, a predimenzionisani državni aparat izdržava privatni sektor, kome ista ne pomaže nikako.
Tako imamo paradoks, da se za minimalnu platu plaćaju doprinosi koji su veći od polovine iste. Samim tim država tera ljude da mućkaju, rade na crno i slično.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Svuda u svetu će poslodavac gledati da vas plati "najmanje dovoljno", ne samo ovde. Ako je nekome dovoljno 20 dolara i za to će da lepi patike 14 sati dnevno bez dnevne svetlosti i dok se ne buni, Nike će ga plaćati 20 dolara iako bi mogao i 200. To je cena rada. Može i brutalnije nego što je u Srbiji, a naravno može i civilizovanije, ali to je kapitalizam. Razlika je samo u društvenoj nadgradnji.
Kako se i ne bi razumeo sa njima, pa oni izglasaše skoro da hoće da svaki punoletni građanin prima 2,500e/mesečno čisto radi reda?Izgleda da se ja nekako najbolje razumem sa Švajcarcima.
Al po flojdu, nemci su budale a švajcarci su ispravni.