Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Molio bih vas da ipak obratite paznju na medjusobno ophodjenje, ipak je ovo javni deo foruma. Djole, mnogi su u istoj, slicnoj ili goroj situaciji kao i ti sto se finansija tice, veruj mi, pa opet ne treba zbog toga druge clanove postavljati u neku ovu ili onu situaciju. Svako ima svoje misljenje, ali od istresanja na forumu nema vajde, to treba preneti na neko polje gde protest moze imati efekta, ovako se samo dolazi do nepotrebne tenzije na forumu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Nije to komunizam nego samo nepoznavanje realne situacije i stanja u zemlji. Kad bi propisali minimalac od 500e mogli bismo kompletno kao država odmah da stavimo ključ u bravu i da objavimo bankrot. Međustanje bi moglo biti štampanje para a to znamo kako se završilo. Kod nas je minimalac trenutno oko 200e i sad je u pripremi zakon koji će omogućiti i dodatno niže plate uz dva radnika na jednom radnom mestu, rad na određeno do 3 godine, slabije otpremnine...Mozda zvucim kao komunjara ali smatram da bi privrednici trebalo da budu i socijalno odgovorni prema svojoj drzavi a ne samo da se bahanilasu kao sto to rade
Budžetski deficit za 2013. će premašiti 2 milijarde evra, a to znači da smo kao država potrošili 2 milijarde evra više nego što smo prihodovali i to ćemo na ovaj ili onaj način morati da nadoknadimo. Što znači da ako bi se suočili sa realnošću, plate bi morale da budu i mnogo manje nego što jesu a da ne pominjem koliko bi morali da otpustimo ljudi u javnom sektoru.
A to pominjanje tajkuna je tek čisti populizam. Da uzmeš celokupnu miškovu i koletovu imovinu i da unovčiš, teško da bi pokrio pola budžetskog deficita za jednu godinu, da ne pominjem što mi imamo konstantan deficit zadnjih 10 godina.
Mi smo mala i veoma siromašna država koja troši više nego što ima i to je činjenica sa kojom retko ko želi da se suoči. Ne može se to rešiti tako što se poput švajcaraca propiše da imaš 2,500e platu i rešiš problem. Mislim, možeš ako si švajcarac.
Ko je tu na koga poceo prvo da"piša"? Ja sam govorio uopšteno o nepravdi a javio se neko koga nisam imenovao i osećao se prozvanim(ne računajući superboss-a),zasto je ovde problem imati drugačije mišljenje?dragvorl napisao:Molio bih vas da ipak obratite paznju na medjusobno ophodjenje, ipak je ovo javni deo foruma. Djole, mnogi su u istoj, slicnoj ili goroj situaciji kao i ti sto se finansija tice, veruj mi, pa opet ne treba zbog toga druge clanove postavljati u neku ovu ili onu situaciju. Svako ima svoje misljenje, ali od istresanja na forumu nema vajde, to treba preneti na neko polje gde protest moze imati efekta, ovako se samo dolazi do nepotrebne tenzije na forumu.
I ne moze neko ko nije u zivotu sam zaradio kilo leba da mi prica o socijalnoj pravdi,a narocito "premium"likovi sa sega-mega bleje!
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Nemoj izvrtati i druge prozivati. To bi moglo pola clanova foruma, da proziva druge koje voze bolji auto, itd...nismo tu da raspravljamo o tome i delimo socijalnu pravdu. Na drugoj temi gde sam jasno naglasio da se vise ne diskutuje o offu nastavio si kao da nisam to ni napisao. Vidi, nisi ti jedini koji je nezadovoljan, ne cvetaju ni meni, pa ni mnogim drugima ruze, ali to nije razlog da sad nekog ko je u boljoj situaciji prozivam da zivi zivotom obicnog Pere iz predgradja. To ostavimo za neke druge prilike i forume a ne za javno deo ovog foruma. Kulturna diskusija i razmena razlicitih misljenja je uvek dobrodosla.
djole77 napisao:U pravu si 200e jeste nista,verovatno i ti radis za 200eura ili jos bolje pa si student i + vozis kola iz potpisa.Glupo je diskutovati,jos ukoliko nisi samostalan ,video bi koliko je to malo,za osnovne rezije u ovoj drzavi mesecno prosecna porodica mora da izdvoji u proseku 100e(voda,smece,struja,telefon,kablovska,inteernet,par mobilnih,porez na nekretninu(ako je ima),ogrev), i sta ostane?
djole77 napisao:Najvise volim "gotove"buržuje,kojima je u zivotu najveci napor bio i ostace, otici u wc i izbaciti g*vno u solju ,da mi "sole"pamet o socijalnoj pravdi!
A ja sa prosecnom godisnjom platom u Srbiji(a on student) ne mogu podmiriti njegove troskove"premiuma" registracije i setova guma,i pricati kako je to ok i sasvim "normalno"!!

Tu sam samo pokusao da docaram coveku koliko je 200e nista ,dok je on tvrdio da je to ok i dovoljna plata,sta ima tu lose?
Ako hocemo da diskutujemo o necemu koliko je cega dosta,onda treba pokusati tj uzivite se u ulogu onoga ko npr. prima tu zaradu.Uzmes 25000 din pa ajmo redom:
25000 din
-3000 struja
-1300 internet
-3000 voda
-4000 ogrev(prosek za godinudana)
-1000 mob telefoni
-900 kablovska
-700 porez na kucu
---------------------
=11100 din ,ajmo sad malo luksuza
-7500 din (pun rez.goriva)
=3600 din (ostaje za zivot)
E sad treba nesto jesti,popiti,decu i sebe obuci i iskolovati,otici bar jednom na odmor godisnje...
I onda neko kaze hebi ga to je ok zarada,super je to i dosta je to za radnika...SUPER plata!
ajde bre..
A u sustini on parazitira i bogati se na tom radniku,samo malo postovanja prema onome ko mu omogucava premium mogucnosti,nista vise!
Ako hocemo da diskutujemo o necemu koliko je cega dosta,onda treba pokusati tj uzivite se u ulogu onoga ko npr. prima tu zaradu.Uzmes 25000 din pa ajmo redom:
25000 din
-3000 struja
-1300 internet
-3000 voda
-4000 ogrev(prosek za godinudana)
-1000 mob telefoni
-900 kablovska
-700 porez na kucu
---------------------
=11100 din ,ajmo sad malo luksuza
-7500 din (pun rez.goriva)
=3600 din (ostaje za zivot)
E sad treba nesto jesti,popiti,decu i sebe obuci i iskolovati,otici bar jednom na odmor godisnje...
I onda neko kaze hebi ga to je ok zarada,super je to i dosta je to za radnika...SUPER plata!
ajde bre..
A u sustini on parazitira i bogati se na tom radniku,samo malo postovanja prema onome ko mu omogucava premium mogucnosti,nista vise!
Poslednja izmena od djole77 u 18 Okt 2013, 12:57, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Evo njega opet. Prvo, poceo si o toj prici na temi koja uopste nije za to. Upozoren i opet se bunis...Onda dodje covek koji je tamo radio i kaze da nisi u pravu. Onda dodjes ovde i prozivas nekog sa foruma ko vozi "premijum". Necu uopste dalje da diskutujem na ovu temu, ko razume-shvatice.

Pa ko vozi premium u Srbiji majku mu?
Valjda je to neki status, ne vozi radnik ili student ,a taj sto vozi premium tvrdi da je 200e dosta za zivot, a njegov premium kosta kao 80-togodisnja plata jednog radnika da nista nejede!!
Šta ja treba da klimam glavom kao konj i da kazem da je u pravu?
Evo u pravu je...ubedio me ja sam budala,200e je pristojna plata cak i previse ,apelujem na poslodavce da ima prostora da se spusti na 150e!!
GAME OVER
Valjda je to neki status, ne vozi radnik ili student ,a taj sto vozi premium tvrdi da je 200e dosta za zivot, a njegov premium kosta kao 80-togodisnja plata jednog radnika da nista nejede!!
Šta ja treba da klimam glavom kao konj i da kazem da je u pravu?
Evo u pravu je...ubedio me ja sam budala,200e je pristojna plata cak i previse ,apelujem na poslodavce da ima prostora da se spusti na 150e!!
GAME OVER
Poslednja izmena od djole77 u 18 Okt 2013, 13:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Upravo je suprotno. Plate u državnom ili javnom sektoru su tu oko 500 evra (tako se barem tvrdi) pa to povećanje minimalca ne bi uticalo na isplate iz budžeta, jer se toliko već i sada troši. A značajno bi uticalo na punjenje budžeta, jer ne bi privatnici plaćali doprinose na 200 nego na 500 evra. Što će reći da bi se mnogo više para slilo u budžet uz iste odlive. Budžetski bi se deficit smanjio a ne povećao, ali to začudo nekome ne odgovara.ftj napisao:Nije to komunizam nego samo nepoznavanje realne situacije i stanja u zemlji. Kad bi propisali minimalac od 500e mogli bismo kompletno kao država odmah da stavimo ključ u bravu i da objavimo bankrot. Međustanje bi moglo biti štampanje para a to znamo kako se završilo. Kod nas je minimalac trenutno oko 200e i sad je u pripremi zakon koji će omogućiti i dodatno niže plate uz dva radnika na jednom radnom mestu, rad na određeno do 3 godine, slabije otpremnine...Mozda zvucim kao komunjara ali smatram da bi privrednici trebalo da budu i socijalno odgovorni prema svojoj drzavi a ne samo da se bahanilasu kao sto to rade
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Djole nije ni ostalima lako. Taj mali procenat ljudi koji može sebi da priušti nešto više očigledno upada svima u oči. Ali ne mogu ja da krivim nekoga što ima, a ja nemam. Mogu samo da se trudim i radim više.
Nema potrebe da se zavlačimo po tuđim džepovima i neka priča o ovoj našoj zemlji krene nekim drugim pravcem.
Nema potrebe da se zavlačimo po tuđim džepovima i neka priča o ovoj našoj zemlji krene nekim drugim pravcem.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Upravo to je poenta. Bravo.

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Povećanje minimalca bi sigurno dovelo do otpuštanja, ili u najmanju ruku do prelaska takvih radnika potpuno u crnu zonu. Ionako je taj problem prisutan već i sa ovakvim minimalcem. Tako da je pitanje da li bi uopšte više para ulazilo u budžet.perfiko napisao:Upravo je suprotno. Plate u državnom ili javnom sektoru su tu oko 500 evra (tako se barem tvrdi) pa to povećanje minimalca ne bi uticalo na isplate iz budžeta, jer se toliko već i sada troši. A značajno bi uticalo na punjenje budžeta, jer ne bi privatnici plaćali doprinose na 200 nego na 500 evra. Što će reći da bi se mnogo više para slilo u budžet uz iste odlive. Budžetski bi se deficit smanjio a ne povećao, ali to začudo nekome ne odgovara.
@Geza
tu je stvar samo ko je kakav covek,ja nisam pokvaren covek i ukoliko mogu pomoci,pomocu.To je vrlina, bar bi trebala biti...e sad nekom je taj sistem vrednosti poremecen,i misli samo na svoje dupe,ima i uopste ga ne zanima sto onaj nema i voleo bi da jos vise nema....rekoh necu vise!
tu je stvar samo ko je kakav covek,ja nisam pokvaren covek i ukoliko mogu pomoci,pomocu.To je vrlina, bar bi trebala biti...e sad nekom je taj sistem vrednosti poremecen,i misli samo na svoje dupe,ima i uopste ga ne zanima sto onaj nema i voleo bi da jos vise nema....rekoh necu vise!
Mislim da je Djoletu smetala ova izjava tj. podvucen deo...

A sad mozemo da smirimo strasti...
Pored toga licno znam jos 2 mala privrednika koji ne bi osetili povecanje minimalca tj. osetili bi sto mogu manje da se razbacuju ali bi posao i dalje funkcionisao i oni bili u lepom plusu.
Ili da plate idu gore ili cene dole...trece resenje ne postoji.
Zasmetala je i meni iako me direktno ne pogadjaADrei napisao:sto bi voleo da ti otvoris firmu... pretpostavljam da bi dao platu 1000eura iako si svestan da bi taj radnik radio i za 300eura...
A sad mozemo da smirimo strasti...
To sam i ja hteo da kazem, uz dodatak da radnik koji primi 500evra postaje bolji potrosac i pokrece eknomiju u drustvu.perfiko napisao:A značajno bi uticalo na punjenje budžeta, jer ne bi privatnici plaćali doprinose na 200 nego na 500 evra.
Bas da vidim kako bi FAS otpustao ljude sad kad imaju brdo porudzbina.grujicd napisao: Povećanje minimalca bi sigurno dovelo do otpuštanja, ili u najmanju ruku do prelaska takvih radnika potpuno u crnu zonu
Pored toga licno znam jos 2 mala privrednika koji ne bi osetili povecanje minimalca tj. osetili bi sto mogu manje da se razbacuju ali bi posao i dalje funkcionisao i oni bili u lepom plusu.
Ili da plate idu gore ili cene dole...trece resenje ne postoji.
Poslednja izmena od Floyd u 18 Okt 2013, 13:19, izmenjeno 1 put ukupno.
200e je malo i od toga se ne može živeti. ali kako onda žive, postavlja se pitanje? pa jednostavno, sa spiska se skine benzin, internet, kablovska i mobilni, malo se radi sa strane, malo babina penzija, malo žena čisti, čuva decu, sadi repu i eto ti života. skromno, ali se živi.
dok je bara mala a puno krokodila plate će biti male. mora privreda da se razvije, da proizvodimo i prodajemo, a ne preprodajemo.
mora se prestati sa kradjom, a one koji su krali u tamnice i da im se oduzme imovina a od njihovog kapitala da se grade škole i bolnice. mora se pokazati da se kriminal ne isplati.
mora se reformisati obrazovanje. ugasiti sve privatne fakultete, diplome giga blejača i singiduduka zapaliti, a njih vratiti da polažu malu maturu.
ovaj sistem i "milica oro" obrazovanje su nas nepovratno i konačno vratili 100 godina unazad i mi moramo ponovo krenuti od profesora vujića da bi ako je ikako moguće za par desetina godina opet ličili na državu
dok je bara mala a puno krokodila plate će biti male. mora privreda da se razvije, da proizvodimo i prodajemo, a ne preprodajemo.
mora se prestati sa kradjom, a one koji su krali u tamnice i da im se oduzme imovina a od njihovog kapitala da se grade škole i bolnice. mora se pokazati da se kriminal ne isplati.
mora se reformisati obrazovanje. ugasiti sve privatne fakultete, diplome giga blejača i singiduduka zapaliti, a njih vratiti da polažu malu maturu.
ovaj sistem i "milica oro" obrazovanje su nas nepovratno i konačno vratili 100 godina unazad i mi moramo ponovo krenuti od profesora vujića da bi ako je ikako moguće za par desetina godina opet ličili na državu
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Preskočio sam par stranica, ali vidim da diskusija nije dalje odmakla od 5 strana ranije.
Evo moj primer...
Završio srednju ekonomsku, nisam uspeo da upišem Višu, krenuo odmah da radim (19 godina). Radio prvo kao pomoćni radnik u magacinu, pa nešto kasnije kao magacioner. Ćale mi pomogao da nađem posao pomoćnog radnika, a kasnije sam se sam borio. Posle godinu dana vidim ništa od stalnog posla (sve preko omladinske) pa odoh u vojsku. Po povratku iz vojske posla nema, tek 8 meseci kasnije se ukaže prilika da odem da radim na more, radio tamo u hotelu 5 meseci, na recepciji. Po povratku radio kao portir, kasnije menjao šefa smeštaja u hotelu skoro 3 godine, pa posle toga neke administrativne poslove, a sve vreme me vodili kao portira i primao sam tu najnižu platu! I sve je to bilo donekle ok dok sam živeo sa matorcima, ali kad sam odlučio sa se osamostalim rekao sam da neću da radim više tamo i da me plaćaju kao portira iako sam radio vrednije poslove, tapkaju me po ramenu i kažu dobar si ti dečko. Inače, MUP je u pitanju, za mnoge odličan posao jer je stalan, siguran i plata je redovna. Šta ćeš više?
Ja sam prešao u Metro, da radim kao prodavac za tadašnjih 500 dinara veću platu. Ali sam se istovremeno borio, dokazivao, usavršavao znanje iz oblasti koja nije moje primarno zanimanje (nisam se za to školovao) i ubrzo sam osetio da moj trud, rad i odlučnost da nešto promenim na bolje, ima efekta. Posle 3 meseca rada kao prodavac prešao sam u IT odeljenje i radio kao lokalni IT tehničar, da bi kasnije uz napredovanje firme i ja napredovao i došao do nivoa na kom sam trenutno zadovoljan, ako uzmem sve u obzir. Ako danas odlučim da hoću više, to ću i ostvariti, samo je pitanje vremena. Zato smatram da svako ko nije zadovoljan pre svega mora da veruje u sebe, da se potrudi više, ulaže u sebe i na kraju da ima strpljenja. Ja sam dobrih 5 godina čekao da se nešto promeni samo od sebe, a kada sam video da se to ne dešava, uzeo sam stvari u svoje ruke i za manje od 3 godine napredovao u svakom smislu i dostigao nivo na kojem sam manje-više zadovoljan.
Ovim ne želim da umanjim nečiji trud, jer sigurno da ima ljudi koji se trude i žarko žele da promene nešto, ali im ne uspeva. Kažem, potrebno je malo strpljenja, nije se ni meni ništa dogodilo preko noći. Ali ako vidite da nešto ne ide, tražite alternativu. Da su me više cenili u prethodnoj firmi, možda bi i danas bio tamo.
I slažem se da sa 200e danas ne može da se živi u Srbiji, ali tražite način da zaradite dodatno ako već ne možete naći bolji posao ili napredovati po tom pitanju u firmi. Prosto, nemojte se miriti sa činjenicom da je to sve što možete.

Evo moj primer...
Završio srednju ekonomsku, nisam uspeo da upišem Višu, krenuo odmah da radim (19 godina). Radio prvo kao pomoćni radnik u magacinu, pa nešto kasnije kao magacioner. Ćale mi pomogao da nađem posao pomoćnog radnika, a kasnije sam se sam borio. Posle godinu dana vidim ništa od stalnog posla (sve preko omladinske) pa odoh u vojsku. Po povratku iz vojske posla nema, tek 8 meseci kasnije se ukaže prilika da odem da radim na more, radio tamo u hotelu 5 meseci, na recepciji. Po povratku radio kao portir, kasnije menjao šefa smeštaja u hotelu skoro 3 godine, pa posle toga neke administrativne poslove, a sve vreme me vodili kao portira i primao sam tu najnižu platu! I sve je to bilo donekle ok dok sam živeo sa matorcima, ali kad sam odlučio sa se osamostalim rekao sam da neću da radim više tamo i da me plaćaju kao portira iako sam radio vrednije poslove, tapkaju me po ramenu i kažu dobar si ti dečko. Inače, MUP je u pitanju, za mnoge odličan posao jer je stalan, siguran i plata je redovna. Šta ćeš više?
Ja sam prešao u Metro, da radim kao prodavac za tadašnjih 500 dinara veću platu. Ali sam se istovremeno borio, dokazivao, usavršavao znanje iz oblasti koja nije moje primarno zanimanje (nisam se za to školovao) i ubrzo sam osetio da moj trud, rad i odlučnost da nešto promenim na bolje, ima efekta. Posle 3 meseca rada kao prodavac prešao sam u IT odeljenje i radio kao lokalni IT tehničar, da bi kasnije uz napredovanje firme i ja napredovao i došao do nivoa na kom sam trenutno zadovoljan, ako uzmem sve u obzir. Ako danas odlučim da hoću više, to ću i ostvariti, samo je pitanje vremena. Zato smatram da svako ko nije zadovoljan pre svega mora da veruje u sebe, da se potrudi više, ulaže u sebe i na kraju da ima strpljenja. Ja sam dobrih 5 godina čekao da se nešto promeni samo od sebe, a kada sam video da se to ne dešava, uzeo sam stvari u svoje ruke i za manje od 3 godine napredovao u svakom smislu i dostigao nivo na kojem sam manje-više zadovoljan.
Ovim ne želim da umanjim nečiji trud, jer sigurno da ima ljudi koji se trude i žarko žele da promene nešto, ali im ne uspeva. Kažem, potrebno je malo strpljenja, nije se ni meni ništa dogodilo preko noći. Ali ako vidite da nešto ne ide, tražite alternativu. Da su me više cenili u prethodnoj firmi, možda bi i danas bio tamo.
I slažem se da sa 200e danas ne može da se živi u Srbiji, ali tražite način da zaradite dodatno ako već ne možete naći bolji posao ili napredovati po tom pitanju u firmi. Prosto, nemojte se miriti sa činjenicom da je to sve što možete.
Posetite www.garaza.rs !