Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Paja »

U ovoj konkurenciji ja bih uzeo nov bez razmišljanja.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Saša »

Nije loša varijanta ni polovan i dobro očuvan 40D + razlika para u neki malo bolji objektiv.

Tapatalk
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Fotografija

Post od zuzazu »

Ono sa prethodne strane ne bih zvao fotografijom, zbog ovoga....
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Može li ovaj Canon PowerShot SX280 da prođe kvalitetom kao "oni" sa spiska (kao recimo Canon S90) , od pre par strana:
http://www.canon.rs/For_Home/Product_Fi ... _SX280_HS/
Ovo se može novo kupiti za manje od 30 000 rsd.

Ili Panasonic DMC-TZ30 za nekih 200€ nov???
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Slika

Slika

Slika
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

alal ti cufta Cosmo :pivo: :klanjamse: :doubleup:
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Art Direktore? Objekat u sredini fotografije?

Alal ćufte, majstore...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Aparati bi ipak trebali da prodju kroz ruke da bi se videlo na delu kakve su fotke koje prave, samo tehnicke karakteristike gledano ne mogu da pokazu pravu stvarnost, zato se neki put treba osloniti na neki forum gde korisnici istih aparata iznose svoja zapazanja. Evo ti ovde na jednom mestu tri aparata koja si pominjao, tu je i onaj S90 koji je i najstariji od ta tri aparata iz 2009 godine je, ima najslabiju rezoluciju video zapisa, najslabiji zum, mada iako je najstariji ima i nesto bolje od ova dva nova npr. malo veci senzor, sedmostruki nacin podesavanje balansa belog, RAW snimanje fotografija, kao i najveci otvor blende od 2.0. To naravno ne mora da te odvrati od kupovine druga dva samo eto da napomenem i nesto sto je bolje kod ovog starijeg bar ovako na prvi pogled citajuci brojke. Panasonik je isto dobro prosao na testu koji je radio Dpreview. Evo ti sajt gde sam nakacio ta tri aparata za poredjenje jedan do drugog.
http://www.dpreview.com/products/compar ... =ascending
Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ja ne he*em pravila :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Al' zato pravila je*u tebe. :kezo:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

S obzirom da one tri "fotografije" par postova iznad, imaju oko 60 pregleda a ni jedan komentar, objasnicu o cemu se radi.

Hteo sam da pokazem koliko je tanka granica izmedju slike i fotografije.

U pitanju je fotorealizam i slike koje su ulja ili akril na platnu. Fotorealizam je americka izmisljotina i srodnik hiperrealizma.

U ovom slucaju takodje nema nikakve umetnosti, jer ne postoji prica ili emocija vec se posmatrac divi strpljenju i cistom zanatu umetnika, te kako je slikar preuzeo ulogu fotografa. Koliko je to nemoguce, govori slika sa tockovima motora gde umetnik nikako nije mogao da pogodi bokeh prvom i dva poslednja blatobrana, i ako je ono sto je "u fokusu" besprekorno.

U slucaju HDR (preteranog) ili Digital Art ili vec sta sve moze da bude, fotograf preuzima ulogu slikara, najcesce hiperrealiste i potpuno bez duse, a pokazujuci svoje znanje sa PS ili drugim programom, "slika" fotografiju.

Ovo prikaceno su takodje slike a ne fotografije.

@pajo :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

paja napisao:Al' zato pravila je*u tebe. :kezo:
Ne postoje pravila za fotografiju.

Ako zelim dijagonalu ja dobijem dijagonalu:

Slika

Ako zelim da se kotrlja, ja dobijem i to:

Slika

Ako zelim snapshot razglednicu, mogu i to:

Slika

Ako se utripiujem mogu da dobijem i svemirski brod:

Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

cozmo napisao:Ako se utripiujem mogu da dobijem i svemirski brod:
Prizajem da ti tripovanje ide odlično. Sad su mi neke stvari jasnije. :kezo:
cozmo napisao:Ne postoje pravila za fotografiju.
Čak i ja znam da postoje. Ako već sebe predstavljaš kao foto experta i profesionalca onda bi bilo za očekivati da objasniš što si uradio nešto protiv osnovnog postulata fotografije.

Odgovorom koji si dao, a koji je u stilu "boranijo skini mi se s q***, rekao si o sebi mnogo više nego što misliš uključujući i to da ne umeš da objasniš što si uradio nešto što se ne radi.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Paja »

Saša napisao:Nije loša varijanta ni polovan i dobro očuvan 40D + razlika para u neki malo bolji objektiv.
Naravno, ali treba znati i umeti prepoznati dobar polovan aparat. Kupovinom polovnjaka se štedi, ali ne drastično. Jedan kvar zavesice može sve to da anulira.

Takođe je problem kako neko ko je apsolutni početnik može da zna koji će m objektivi trebati. Ne može. Može samo da se zaleti i da pukne pare.

600D je aparat s čijim karakteristikama sam dobro upoznat jer sam ga kupio pre neki mesec, ali i jer sam se tada jako dobro edukovao. Ako se zadržimo na Cannon-u onda je on trenutno best buy, naročito po cenama 400-450€, koliko koštaju novi doneti iz Mađarske. On je u suštini 60D bez statusnog displeja i još po neke sitnice. U svim prikazima je naglašeno da je čudna odluka Cannona da ga napravi toliko blizu 60D.
Odgovori