Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od maniaxxx »

Koje je sorte onaj pas u pozadini? :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Šarplaninac. Nema ga više :(
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Šteta što ga nema više :uplakan: , činilo mi se da je šarplaninac, vrlo lep pas za mene.
Korisnikov avatar
djole77
Banned
Reactions:
Pridružio se: 23 Sep 2013, 07:55

Post od djole77 »

A ne te,motorne atomizere ,rucne ledjne i tako to....vrednost od 50 do 100eura,znas kako,kazu da je 200e dosta ,pa se moramo prilagoditi trendu :mrgreen:
U hebote,koliko dvoriste,tebi nikad nije dosadno! :loool:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj napisao: Kad bi propisali minimalac od 500e mogli bismo kompletno kao država odmah da stavimo ključ u bravu i da objavimo bankrot. Međustanje bi moglo biti štampanje para a to znamo kako se završilo.

Što znači da ako bi se suočili sa realnošću, plate bi morale da budu i mnogo manje nego što jesu a da ne pominjem koliko bi morali da otpustimo ljudi u javnom sektoru.

Mi smo mala i veoma siromašna država koja troši više nego što ima i to je činjenica sa kojom retko ko želi da se suoči. Ne može se to rešiti tako što se poput švajcaraca propiše da imaš 2,500e platu i rešiš problem. Mislim, možeš ako si švajcarac.
:thumbup:
Plata od 200 evra cak cesto nije zaradjena, a plate u javnom sektoru se vecinom isplacuju od tudjeg novca, tj kredita i nekoliko puta prevazilaze mogucnosti.
Uz javnu tajnu da na jednom radnom mestu platu prima po 3-4 a nekad i vise ljudi koji se navodno nazivaju zaposlenima a zapravno nemaju sta da koristno rade 8 sati dnevno. Njihov dolazak na fiktivno radno mesto vise kosta nego da sede kuci i primaju socijalnu pomoc, iz tog istog budzeta.

Realnost je da od plate reda 50 evra kolika je bila 2.000 godine nismo imali privredni rast koji omogucuje 10 puta vece plate.
Sa tih 50tak evra, realno je sada otprilike oko 150 evra, to je realni domet nase ekonomije u balansu da se potrosi onoliko koliko se novih para napravi.

Svakog meseca uzimanje kredita za plate je neodrzivi model i svako ko propoveda da treba iz nekog bunara i necijeg tudjeg novcanika deliti po zeljama svakog meseca 500 (a zasto ne 600 ili 900) evra da bi to navodno podiglo ekonomiju putem potrosnje tudjeg novca treba da se malo pozabavi osnovnom matematikom a moze i da se raspita o piramidalnim semama poznatim po Ponziju.
Dafiment banka je tako plastican primer ideje da treba potrositi nepostojece pare iz kojih ce se same od sebe pojaviti nove jos vece pare,...

Plate su posledica rada i zaradjenog, nikako nisu plate po zelji nastale iz magle mogucnost ekonomske odrzivosti.

Takav sistem smo imali u SFRJ i kasnije i rezultati nisu izostali, koji se danas tako ocigledno vide. Veoma svezi primeri takvih propovedi su Grcka, Francuska i citav niz zemalja Evrope gde se vise trosi nego sto se stvara uz iluziju da je to prolazna prehlada. Iako je temeljni problem presipanja iz supljeg u prazno, tj dogovora da se trosi koliko se zeli a ne koliko ima.
I onda ipak nastane cudo pa stignu krediti i dugovi na naplatu. Bas pravo cudo da vlasnici traze nazad ono sto pozajmili.

Dok smo stampali stalno nove obveznice sa rokom od 13 meseci drzavne plate se delile sakom i kapom, kako to vise cak i uz astronomsku kamatu vise nije pouzdano drugima i slabo se trazi, a kredit u novcu niko normalan vise ne zeli ni da nam ponudi jasno je da sve plate kod nas moraju da idu nadole.
Bilo smanjenjem nominalno bilo kroz povecanje poreza bilo kroz obezvredjivanje novca kao vrednosti.
Tu dileme uopste nema, samo je pitanje koliko naglo mora da nastane smanjenje plata i ko ce sve biti uvucen u tu spiralu. 1993. godina nije bila tako davno da se pravimo slepi i gluvi da se nije ni dogodila.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Najbolje da svi rade dzabe a da cene svega budu astronomske. I da kajmak skidaju Kole, Misko, Beko i sl.

TT
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ftj napisao:@Floyd

FAS ne bi ni pravio fabriku da mu neki uslovi nisu bili zagarantovani u startu u narednim godinama. Čim toliko budemo napredovali da više ne moramo da im se dodvoravamo sa 200e minimalcem lako će oni prebaciti proizvodnju tamo gde je jeftinije.
Ja mislim da jeftinije od toga ne moze...
Uostalom na vise mesta sam napisao da je ponizavanje rada i radnika globalna pojava a Srpski poslodavci i privrednici su se samo lepo prilagodili tim trendovima.
maniaxxx napisao:Floyde, da ideš ti malo u politiku? Trebaju nam normalni ljudi tamo, moj glas imaš :doubleup:
Tesko bih ja uspeo na politickoj sceni...tu se trazi drugi tip ljudi...oni koji govore jedno a rade i misle sasvim drugo.
Heinz napisao:Najbolje da svi rade dzabe a da cene svega budu astronomske. I da kajmak skidaju Kole, Misko, Beko i sl.
Vidim ja da bi nekima ovde to odgovoaralo.
Po postovima lepo prepoznaju clanovi koji su poslodavci :)
MilisaV
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2012, 15:39
Garaža: bmw 525d

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od MilisaV »

Zašto ograničiti minimalnu platu na 500 eura. Minimum da bude 1000 eura. Da svaka porodica od plate može da priušti stan na kredit, kola, letovanje, zimovanje i normalan život. Da se ne jede posebna kobasica od 200 din/kg nego pmakar praška šunka. Da se ne piju la vita sokovi nego next 100%. Da se ne pije merak dvolitra nego jelen iz konzerve.

Takođe smanjiti radnu nedelju na 36 sati tako da se stvori potreba za više radnika.

A da 24 radnih dana bude miimalan godišnji odmor.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
žena može biti sa sela a auto mora iz nemačke
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Jos jedan kapitalista uvredjen idejom da se radnici tretiraju kao ljudi :mrgreen:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja bih se odrekao te minimalne plate od 1000€ i pristao na 500, samo da ne moram da pijem Jelen :kezo:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@ljubitelj
Svakim postom u ovoj temi sve više mi odaješ utisak čoveka kome je A Drei-ev ćale uzeo tender ispred nosa. :kezo:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Ovo bi vilo idealno za srpske poslodavce.

http://www.youtube.com/watch?v=Fb0QV7rc_9w
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I onda kazu bilo je bolje pre. :kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Kad smo već kod njih, evo kako se u to vreme rešavao problem nezaposlenosti. Obratiti pažnju na Ibru Tekovinu. :kezo:

http://www.youtube.com/watch?v=Zi9FIgAlcYk

Off topic
Inače maestralna Đurina imitacija sarajevskog novinara Smiljka Šagolja. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ko god kaže da je realna plata za bilo kakav rad 150e, treba da ide na moralno političko prevaspitavanje :)
Po meni, jel...
Odgovori