Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

Pa rekli su da ce kompanija poceti da leti kao AS na dan kada bude bio prvi let, mislim da je 27.Okt.

Generalno kompanija moze da se zove kako hoces, ali je bitno da kao takva bude upisana u registar preduzeca i da ima AOC.

AOC je aircraft operators certificate cime vazduhoplovne vlasti te zemlje potvrdjuju da je aviokompaniji dozvoljeno da obavlja komercijalne poslove za koje je registrovana (prevoz putnika, robe) cime su zadovoljeni mnogi zakonski uslovi da ih sada sve ne nabrajam (tako mi ucitelja @paje).

Iz nekog meni nepoznatog razloga, AS ne moze da dobije AOC, pa su probali vec da prijave letove u Evropi sa Etihadovim ICAO znakom, umesto JU. Na cega su momentalno otkaceni. Ako sada udjes na sajt Direktorata videces da ova kompanija ne postoji, ali da su u Jat Airways na celu vodeci ljudi iz Etihada.

To je deo koji "zulja" i Amere i EU, a sto neke kolege forumasi nisu zeleli (jer ih generalno i ne zanima da se udubljuju, mada im lepo pise) da razumeju.

Nije problem sto Etihad ima 49% kompanije, ali ako su im data potpuna upravljacka prava a centar kompanije se izmesta u Abu Dabi, pa logicno se namece pitanje - cija je kompanija - Arapska ili Srpska ? E, ako je Arapska, nece moci.....

Pretpostavljam da je to deo koji sada pokusavaju da rese, i da su se tu upleli...

Videcemo 27og sta ce biti :mangup:
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Dal' ce ORO da poleti :kezo:
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

:kezo: :kezo: :kezo: :kezo: :kezo:
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
:loool: :loool: :loool: :loool:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Zuzazu, razumem šta "žulja" Evropljane, ali zbog čega nas Turci prebaciše na sporedni aerodrom?

Inače, nisam ništa znao o tom V2500 motoru, pa pogledah članak na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/V2500

Prvi put (revizija A1) upotrebljen na MD-90 za Adria Airways, 1989. godine. Znači i tu je Jugoslavija bila prva!!! Kao i sa čuvenim CFM-56 i B737-300 čiji je prvi korisnik u Evropi postao JAT, 1985. godine. Sećam se kao da je juče bilo - prvi razred osnovne, baš smo se oduševljavali novim avionima kad smo išli na rekreativnu na Hvar u proleće 1986. Ranije, u vrtiću smo leteli 727-icama i DC-9-kama na letovanje na Brač. U oba slučaja letovi su bili do Splita, mada su neke beogradske opštine imale odmarališta i na severnom Jadranu, pa su leteli do Pule.

EDIT: Seća li se neko plavih JAT-ovih autobusa? Često su vršili prevoz dece (ne samo do aerodroma). Ima li ko sliku?
Ђенерал Јанковић
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Teoretski:

Na avionima pise Air Srbija a oni lete (prijava letova, broj leta itd) kao JAT Airways? Moze li?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Verovatno moze samo kod nas, preko neće da može :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Ma može da piše na avionu bilo šta... Ja sam leteo baš za Istambul JAT-ovim letom JAT-ovim ATR-om, a na njemu je pisalo ЕР СРПСКА (baš tako, ćirilicom) :kezo: :kezo: :kezo: , pošto je povremeno njima iznajmljivan.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Bitna je registracija, sama sema i koloritet i sta pise na trupu nema veze. Leteli su Genexovci pod africkim natpisima i slicno, JAT-ovi su bili beli... i bese sa onim belgijskim oznakama jednom (nisam siguran).

Ako je registrovan na JAT Airways onda moze da leti, a ako nije... onda u Mohave :mrgreen:
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Pa dobro onda. To sto su najavili narodu kao da ce leteti kao Air Serbia nije ni bitno. Pise "na plakhati lepo tamo" a po slovu zakona oni su JAT, dok ne rese problem. Na koga je registrovan YU-APC?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

To je pitanje na koje cekamo odgovor. Ako je registrovan na Etihad, onda nece da moze, zasad, ako je registrovan na JAT onda moze.

Mada ne znam kako YU moze da dobije Etihad.

Ko zna sta ko i kako, saznacemo uskoro.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Ima neka baza na naetu da se proveri da se proveri?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@snork, oni su pravi primer kako drzava stiti svoju kompaniju. Iskoristice svaku priliku da uguse konkurenciju. Pa sada kada Turkish ima dva dnevna leta za Beograd, nece tamo neka A.S. da iz Beograda dovodi tranzite prema Turskoj (ili dovodi tranzite prema EU). To ce da radi Turkish, i bas zbog dobrih konekcija su im letovi puni.

Mala bara, puno krokodila. Ovo je borba za svakog putnika, a to sto je neko mislio da je 7 miliona potencijalnih putnika iz Srbije - nedovoljno za avio biznis, pa pustio Jat niz vodu....
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Dzoni_m,
YU-APC je jegistrovan na Air Serbia. Avion je registrovan od 08.10.2013. kao YU-APC. Iznajmljen je od BBAM lizing kuce i dok je bio u njihovom vlasnistvu nosio je registraciju EI-EYA. Pre toga, do 10.04.2013. avion je koristila LOW COST kompanija Kingfisher Airlines pod registracijom VT-KFH i leteo je u konfiguraciji Y144 (144 putnika u ekonomskoj klasi) a sada je doveden u konfiguraciju C8Y120 (8 putnika u biznis i 120 u ekonomskoj klasi). Inace i sam Kingfisher Airlines je avion uzela na lizing od firme BOC. Generalno o avionu:
Konstrukcioni broj: 2621
Tip: Airbus A319-131
Datum prvog leta: 23.11.2005.
Starost: 7,9 godina
Probna registracija: D-AVYM.

Fotka dok je sluzio u Kingfisher Airlines-u, Indija, 30.12.2007. aerodrom Bombaj (BOM)
Slika
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

zuzazu napisao:@snork, oni su pravi primer kako drzava stiti svoju kompaniju. Iskoristice svaku priliku da uguse konkurenciju. Pa sada kada Turkish ima dva dnevna leta za Beograd, nece tamo neka A.S. da iz Beograda dovodi tranzite prema Turskoj (ili dovodi tranzite prema EU). To ce da radi Turkish, i bas zbog dobrih konekcija su im letovi puni.
Pa lepo, sada mi treba da uradimo to isto. Da Turkish sa Surčina usmerimo npr. u Niš, ili još bolje Ponikve ili Lađevce ako su osposobljeni za putnički saobraćaj.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Necemo, mi verujemo u slobodno trziste i fer konkurenciju :) Verujemo da ako nasi ne mogu da se nose sa stranom konkurencijom onda treba i da propadnu, banda nesposobna, neradnicka i parazitska :)

Nego ja cenim da AS ipak nece poleteti ovih dana i da ce svi JAT/AS avioni biti prizemljeni najkasnije do sledeceg petka.
Zasto ovo mislim?
Pa zato sto ja imam kartu za sledeci petak, a ja sam neverovatan baksuz sto se tice letenja avionom i potpuno je neverovatno koliki mi je procenat otkazanih letova ili letova koji kasne po vise od 5 sati! Tako da ocekujem da ispostujem tradiciju i da otkazu letove...

zuzazu napisao:Pricam ja danima, samo je nekima ovde tesko da razumeju :mrgreen:

Medjutim, 'leba i igara:

"Er Srbija" će nam doneti bogatstvo

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... -bogatstvo

Jos ce na kraju ispasti da je sve kako si rekao...

:)
Odgovori