Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Re: Ratna tehnika

Post od Jumbo »

BAJKER napisao:Pa sada se Grci i Turci lizu :kezo: Ne zaboravi da smo zadnji put ratovali protiv Turske za vreme prvog Balkanskog rata 1912-1913god.
A već u drugom 1913 smo bili na istoj strani.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Da ali u II Balkanskom ratu Turci su profitirali bez ispaljenog jednog metka i bez ijedne zrtve, povratili su izgubljene teritorije u Trakiji koje su Bugari napustili. Jbg a mi smo i za druge krvarili u svim ratovima.
Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Nama nema rata bez turaka.. ;)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

povodom ovog A-380 wien, na ove nase nove 319 treba nalepiti u najmanju ruku banjaluka, a mozda cak i podgorica ili cetinje :kezo:
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Solun, Zagreb i naravno Tokijo. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

zuzazu napisao:
Cica Maca napisao: Da se sad vratim na konkretno pitanje. TL-96 Star sa svojom krstarecom koja je manja od minimalne na Migovima nece moci da se njima presretne. Sta preostaje? Upotreba neceg sto pokriva podrucje brzina izmedju brzine TL-96 Star (maksimalna od 250km/h) i minimalne BEZBEDNE brzine za Migove koja na toj visini (1000-3000m) ne bi smela da bude manja od 400-450km/h. Dakle, Gazela. Migovi u ovom slucaju vrse borbeno obezbedjenje presretaca, gazele.

Hvala na detaljnom obrazlozenju i konacnom odgovoru.

U svetlu zakljucka - pa kako su onda datog datuma 2 MIG 21 "PRESRELI" ultra laki avion?
Nisam uspeo da se dokopam izvestaja vojske. Verovatni scenario je ovakav:
1. Nalet dezurne pare zarad vizuelnog otkrivanja cilja (vodjenje od strane ON sa zemlje);
2. Nakon razmene informacija sa ON, verovatni prelet sa manje udaljenosti brzinom od 500-600km/h sa ostrim penjucim zaokretom i (verovatno ukljucenim forsazom :palica: da skrenu na sebe paznju);
3. Jos jedan prelet preko ULJEZA sa izvucenim stajnim trapom u smeru najblizeg pogodnog (za uljeza) aerodroma za sletanje.

Ovde ima jos par faktora koji su uticali na uspesnost prestretanja i prinudno spustanje uljeza:
1. Dobra obuka nasih pilota dezurne pare pa nisu srljali i preskakali pojedinacne elemente procedurure presretanja;
2. Hladna glava ON na zemlji i njemu nadredjenih (nije bilo naredbe ukljuci naoruzanje);
3. Verovatni strah pilota uljeza kad je video sta pored njega prolece ali i iskustvo tako da nije napravio gresku i uradio nesto nepromisljeno nego je uradio po naredjenju dezurne pare koja ga je presrela.

Pravila presretanja su lepo napisana od strane SMATSA-e (od 02.05.2013.):

ENR 1.12 PRESRETANJE CIVILNIH VAZDUHOPLOVA

1. POSTUPCI PRESRETANJA
Vođa presretnutog vazduhoplova dužan je:
a) da se pridržava instrukcija dobijenih od vazduhoplova presretača, tumačeći i odgovarajući na vizuelne signale
koji su prikazani u tački 2;
b) da neprekidno obaveštava nadležnu jedinicu kontrole letenja o svojim postupcima koje vrši po nalogu i instrukcijama vazduhoplova presretača;
c) ako se radio-veza sa nadležnom jedinicom kontrole letenja ne može uspostaviti na radnoj frekvenciji, da koristi
frekvenciju 121.500 MHZ;
d) ako se radio-veza sa nadležnom jedinicom kontrole letenja iz tačke c) ne može uspostaviti, a vazduhoplov je
opremljen SSR transponderom, da uključi mod A kod 7700.

2. SIGNALI U UPOTREBI U SLUČAJU PRESRETANJA
2.1 Znaci koje daje presretač i odgovori presretnutog vazduhoplova

1
Znaci PRESRETAČA - DANJU – Približavanje na rastojanje do 100 M sa leve strane na visini leta vazduhoplova koji se presreće. Mahanje krilima, a posle primljenog potvrdnog odgovora vrši se lagani zaokret u željenu stranu.
Značenje - Pratite me
Odgovor PRESRETNUTOG - DANJU – Mahanje krilima
Značenje - Razumeo, izvršiću

Znaci PRESRETAČA - NOĆU – Isto kao i danju, ali umesto mahanja krilima pale se i gase navigacijska svetla, odnosno reflektor za sletanje u nejednakim intervalima.
Odgovor PRESRETNUTOG - NOĆU – Paljenje i gašenje navigacijskih svetala, odnosno reflektora za sletanje

2
Znaci PRESRETAČA - DANJU i NOĆU – Energičan manevar u levu stranu, pod uglom od 90 stepeni od presretnutog
vazduhoplova.
Značenje - Možete produžiti
Odgovor PRESRETNUTOG - DANJU i NOĆU – Mahanje krilima
Značenje - Razumeo

3
Znaci PRESRETAČA - DANJU – Kruženje iznad aerodroma, izvlačenje stajnog trapa i preletanje RWY u pravcu sletanja.
Značenje - Sletite na ovaj aerodrom
Odgovor PRESRETNUTOG - DANJU – Izvlačenje stajnog trapa, praećenje presretača i posle preleta RWY odlazak na
sletanje.

Znaci PRESRETAČA - NOĆU – Isto kao danju, ali uz paljenje reflektora za sletanje u nejednakim intervalima.
Odgovor PRESRETNUTOG - NOĆU – Isto kao danju uz paljenje reflektora za sletanje.

4
Znaci PRESRETAČA - DANJU – Sa rastojanja većeg od 100 M, na visini presretnutog vazduhoplova, izbacivanje kratke
serije infracrvenih mamaca ili u pravcu leta ispaljivanje dva kratka rafala.
Značenje - Sledite me, ovo je zadnja opomena, ne garantujem za vašu bezbednost
Odgovor PRESRETNUTOG - DANJU – Mahanje krilima.

Znaci PRESRETAČA - NOĆU – Isto kao danju, uz paljenje i gašenje navigacijskih svetala odnosno reflektora za
sletanje.
Odgovor PRESRETNUTOG - NOĆU – Paljenje i gašenje navigacijskih svetala, odnosno reflektora za sletanje.

2.2 Znaci koje daje presretnuti vazduhoplov i odgovori presretača

5
Znaci PRESRETNUTOG vazduhoplova - DANJU – Uvlačenje stajnog trapa iznad RWY na visini 1000–2000 FT (300–600 M) i kruženje iznad aerodroma.
Značenje - Aerodrom koji ste odredili ne odgovara
Odgovor PRESRETAČA - Ako se želi da presretnuti vazduhoplov prati presretača na alterantivni aerodrom, presretač
uvlači stajni trap i daje signal „pratite me“ 1.
Značenje - Razumeo, pratite me

Znaci PRESRETNUTOG vazduhoplova - NOĆU – Paljenje i gašenje reflektora za sletanje na visini od 1000–2000 FT (300–600 M) i kruženje oko aerodroma. Ako se ne poseduje reflektor, može se dati znak nekim drugim svetlom.

6
Znaci PRESRETNUTOG vazduhoplova - DANJU – Uzastopno propinjanje i obrušavanje.
Značenje - U opasnosti sam
Odgovor PRESRETAČA - Daje signal „pratite me“ 1 ili „možete produžiti“ 2.
Značenje - Razumeo, pratite me ili možete produžiti

Znaci PRESRETNUTOG vazduhoplova - NOĆU – Paljenje i gašenje reflektora za sletanje u dužim intervalima.
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

odakle ti ovo iz smatse, leba ti? :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

kvcali napisao:a da su se ovi nasi, ma kako bili nesposobni, odmah reagovali
A sto nesposobni?
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

tehnicki nesposobni, jbg. ruska tehnika stara 30+ godina, prosla sankcije i bombardovanje, razni nemar, sto namerni sto iz moranja
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Sve ja to znam i lepo sam ti postovao procedure, al me niko nikad nije ucio da ce da me presretne helikopter, mase krilima i spusta stajni trap. U tom svetlu ne znam odakle ti ideja da se helikopterom presrece makar i spori avion.
Procitaj proceduru koju si postovao
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Mogli bi da dodele par Lasta 95 (naoružanih mitraljezima :D ) za presretanje sporih ciljeva.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Zašto kad Kobac već ima sve to. :)

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ko ima (nesto malo :mrgreen: ) novca viska i zelju da se provoza u Mig-u
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Sve je super, samo Google translate prevod... :kuku:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori