Ok, a kolika je vrednost svake od tih pošiljki a koliko koštaju 4 felne sa poštarinom?
Ne mislim da uvek i svaki put hoće da izvrdaju, ali se to dešava dovoljno često da ne želim o tome da razmišljam. I ja sam poručivao hiljadu puta sa DX-a, Fasttech-a, China Sells... i nisam imao nijedan problem, ali su to sve porudžbine prosečne vrednosti $50. Međutim, imaš na netu gomile loših iskustava ljudi koji su kupovali sa tih istih sajtova, gde su ih odje.bavali kada se paket zagubi ili na reklamaciju reagovali posle X dana. Zato je PP mama jer nema glava da te boli, čim nešto nije ok udariš žalbu i PP blokira isplatu novca i arbitrira u rešenju problema.
Prošle godine sam za firmu poručio robu od prodavca od kojeg moj dobar prijatelj kupuje duže od god dana, bez ijednog problema. Porudžbina je bila malo jača, i sve je bilo cile-mile dok nisam platio. Onda je proredio javljanje na mejl i Skajp, probio je sve rokove isporuke, za reklamaciju se pravio lud. Nisam mu mogao ništa osim da mu psujem sve po spisku.
Sledeću porudžbinu sam pravio kod firme gotovo identične ovoj prvoj, ali sam u kontakt umesto direktno stupio preko kontakt forme na Alibabi(najveći kineski sajt za veleprodaju). Pošto su i ovi krenuli sa sličnim radom, ja predveče pošaljem pritužbu Alibabi a sledeće jutro pun inbox poruka tipa "I am sorry, my friend please cancel your complaint..."

Jbg, kad neće na fino onda mora po nosu.
Zadnje 3 godine intezivno trgujem sa kineskim MP i VP prodavcima, moje iskustvo je takvo da ako nema PP kao sredstvo plaćanja ili nekog ozbiljnog supervizora(poput Alibabe, gde osim podataka o prodavcu možeš da vidiš da li se neko na njega žalio u zadnjih 90 dana) - ne ulazim u rizik poručivanja. Bipanda radi na fazon Alibabe, oni proveravaju to što prodavac šalje ka kupcu, ali nemam info koliko su ozbiljni. Znam da mi je drugar koji ima MP prodavnicu auto-delova prošle godine vratio dobavljaču gomilu kineskih čeličnih felni jer rupe nisu bile dobrih dimenzija(nije bilo npr 5x110 umesto 5x108, nego rupe nisu bile na istoj kružnici - 4 su ok a jedna štrči

), zato ovde tražim i dodatnu sigurnost oko transakcije.