Ove nedelje sam imao priliku da na dva dana detaljnije obijem istorijski centar nama najblize metropole Budimpeste.
Novi Sad - Budimpesta 299 km
Putarine u Srbiji 2 puta 330 dinara
Vinjeta Madjarska 12e na 10 dana
Gradom sam odusevljen. Toliko ima potencijala da on njega naprave svetsko cudo. Neverovatna kolicina istorije, gradjevina, palata, spomenika. Vidi se da se nekad imalo para na bacanje. Moze se reci da je u rangu sa Becom. Naravno vidi se i da je mnogo godina komunizma i bede i tranzicije ostavilo svoj trag pa nisu sve fasade sredjene, ima losih saobracajnica u gradu, nisu svi trotoari ocisceni od lisca, itd itd.. Ono sto je pohvalno je da se na bezboj mesta desavaju neki radovi, poplocavanja, sredjivanja..
Inace Budimpesta ima obilaznicu, tramvaje, trolebuse, 3 metro linije (4 se gradi, a prva je otvorena 1903 godine) i veoma ziv dunavski recni saobracaj.
Nije mi se svidelo sto nigde nisam video biciklisicke staze pa svi voze trotoarima. Sto se tice srpskih institucija u Budimpesti, crkva je prilicno zapustena, ambasada takodje nije bog zna sta, nekako je u mraku i zastava umotana. Dom ucenika ima losu fasadu. Jedino gimnaziju nista uspeo videti, jer je malo udaljenija.
Evo i par fotografija: