Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Novi Sad

Post od Sloba »

Postoji i druga verzija celog događaja, a to je da su most srušili mineri VJ.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

cuo sam i to, mada iskreno nesto ne verujem u tu pricu...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Zezeljev most građen je od 1957. do 1961. godine, kao jedinstven primer gradnje uz korišćenje prednapregnutog betona. U prvoj fazi su izgrađeni lukovi, a zatim je izgrađen kolovoz koji je „visio“ na čeličnim sajlama zakačenim za lukove mosta. Projekat je uradio građevinski inženjer Branko Žeželj. Zbog izraženih sumnji u bezbednost mosta Žeželj se prilikom probe koja se sastojala od prelaska najtežeg teretnog voza preko mosta vozio čamcem ispod mosta kako bi svima pokazao kako veruje u svoje delo.
Koliko je bio dobar inzenjer, pronalazac i naucnik govore njegova dela. Most na Dunavu takozvani Zezeljev most, most na Dunavu kod Beske, kupolasta hala 1 Beogradkog sajma, mostovi na Tisi i Titelu. Da ne pominjemo pola Novog Beograda je gradjeno sistemom prednapregnutog betona.
Slika
Slika

http://www.youtube.com/watch?v=_y-4N6gCrgI
Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nije visio na sajlama, sajle isto spadaju u grupu zatega, samo nisu krute :)

Konstruktiovni element koji je ovde u pitanju je krut i naziva se stap, i za razliku od stuba koji prima pritisak, stap prima zatezanje.

Inace kad je napravljen bio je most sa najvecim rasponom na reci nekih dve tri godine.

Takodje je par godina drzao rekord i sa rasponom od 277 m, cini mi se, 27i nesto metara kao najcveci raspon u ovom sistemu...

Isto je tako pionir bio i most slobode, samo u sistemu kosih zatega. spadao je medju prve takve mostove, koji su danas skoro potpuno zamenili visece mostove...

Isto i most slobode je bio jedan od najvecih sa svojim izuzetnim rasponom od 321 metar i ukupne duzine 1200 i nesto metara ako sam dobro zapamtio...

najveci recni most je bio par godina godina... posto je nosece tlo duoko, fundiran je na lebdecim sipovima
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Sloba napisao: Karakteristično za taj most je da je korišćen 38 godina, a da nije imao dozvolu za to.
Prica se da Pancevacki nikada nije dobio pravu upotrebnu dozvolu. U osnovi je zeleznicki most, kojem su privremeno dodate saobracajne trake, dok se ne sagradi novi most. Od tog obecanja prodje pola veka...

TT
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Jel moze neko od Novosadjana da mi kaze sta je ovo u krugu? Danas sam prvi put to zapazio jer nikad pre tu nisam prosao peske sa sve tri strane ulica pa mi uplao u oko. Izgleda dosta napusteno, mada u nekim sobama ima svetla, ali je u sustini sve prljavo, polupano i kao da je napusteno, a opet ima automobila u dvoristu. Na jednom ulazu pise da je vojska, ali opet...

Slika
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Ja mislim da je tu nekada bila srednja sanitetska vojna skola. Kasnije su uselili izbeglice, i ti ljudi i danas tu zive.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kako bi trebao da izgleda novi most.

Slika
Slika
Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Gaginh0 napisao:Jel moze neko od Novosadjana da mi kaze sta je ovo u krugu? Danas sam prvi put to zapazio jer nikad pre tu nisam prosao peske sa sve tri strane ulica pa mi uplao u oko. Izgleda dosta napusteno, mada u nekim sobama ima svetla, ali je u sustini sve prljavo, polupano i kao da je napusteno, a opet ima automobila u dvoristu. Na jednom ulazu pise da je vojska, ali opet...

Slika
Kasarna neka bivsa. Sad su tu izbeglice, da li vojna lica ili ne, nemam pojma. Tu sam jedno vreme parkirao auto, radim u blizini, dok me nisu skontali da nisam odatle i proterali me, napadima na parkingu, zakljucavanjem rampe i sl. :)

A gde je pruga na tom mostu?

Hoce li sad (kao sto je Kertez obecao) premestiti Boska Perosevica, vamo kod nas, spram Nestina? :)

Evo slika palanke, sa planovima izgradnje. Meni zanimljivi su putevi prema NS i SO, koji potpuno zaobilaze sela. To kada bi uradili cena kvadrata u palanci bi skocila. Plus i neku prugu kada bi dodali ...
http://www.zavurbvo.co.rs/images/planov ... alanka.jpg
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

pa kad sremci nagrnu u backu kod cvarkova :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Da, da, da... A Bačvani su pravili vikendice na... a da, sremskoj strani. :)
Slika Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Poslednji pasus je interesantan.

Лопови черупају нашу страну

Постојећи мост преко Дунава замишљен је да спаја Бачку Паланку и Илок, односно Србију и Хрватску, а пуштен је у употребу 1974. године, али по многима представља „проклету ћуприју“ која више раздваја него што повезује. С обзиром да је мост својевремено грађен средствима Бачкопаланачке и Вуковарске општине, као и уз учешће неких фирми путне привреде одмах је почела наплата мостарине. Када је укинута у његове стубове су ударале барже и бродви, померали га, а измењена матица реке испирала је дно око једног стуб па су радили кесонци. Потом је дошао распад СФРЈ... Упућени кажу да се ни данас не зна у чијој је надлежност половина моста која припада Србији. Сада је наша половина моста ноћу у мраку, а хрватска бљешти. Разлог – лопови су покрали 800 метара бакарног кабла који је водио до 20 бандера са наше стране моста!!! Тако је више од 4 месеца.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Nema tu nista interesantno, kod nas ocigledno samo Drakonsko-serijatski zakoni mogu da urode plodom: dok ne počnu ovakvi bezobraznici da se kasape, ništa od progresa. JBT koliko dobrih ljudi znam koji žive dosta bedno pa ne kradu, lome i seku tuđe!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elem, bio sam skoro u Nestinu par puta za redom. Koji apsurd: opstina je Bačka Palanka, a da bi se do opštine došlo kroz Srbiju-treba preći preko 70km.(inače su mesta jedno preko puta drugog-preko Dunava razdaljina cca 10-tak km)

Najbliži put je kroz Hrvatsku.

Najbliži put kroz Srb je preko neke od skela.

Skoro gledam neki film(možda Avengers): jedan bulevar je sa drugim povezan sa 4 mosta u dužini od kilometra....NS ima čitava tri mosta na ceo grad.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Slika i prilika :)
Odgovori