Pravilan pritisak u gumama
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Pravilan pritisak u gumama
Dobro razmišljaš jer kada se isti model nudi sa različitim dimenzijama guma, dešava se da i preporučeni pritisak bude drugačiji.
Tačno je napisao Ji4Tze. Takođe je tačno da od profila zavisi pritisak. Niži profil znači i viši pritisak obično.
/60 češ neznatno više da duvaš u odnosu na /65, ali to je baš mala razlika.
Primera radi, ja /45 na teškom automobilu duvam na 2.9 kad su vruće (~2.6 hladne). Automobil se udobnije vozi ako pozadi naduvam 0.2 manje nego napred.
Tapatalk 4
/60 češ neznatno više da duvaš u odnosu na /65, ali to je baš mala razlika.
Primera radi, ja /45 na teškom automobilu duvam na 2.9 kad su vruće (~2.6 hladne). Automobil se udobnije vozi ako pozadi naduvam 0.2 manje nego napred.
Tapatalk 4
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Pravilan pritisak u gumama
Manja guma manje vazduha stane. Dzipovske uglavnom idu 2-2,2 ali znate koliko vazuha stane za tih 2bara.
Spominjao sam vec Pezoe tu je uglavnom 2.4 bio 206 ili 407.
Dok je meni npr na A4 za 17 2.2 a 16 2.4-5
Послато са GT-I9001 користећи Тапаток 2
Spominjao sam vec Pezoe tu je uglavnom 2.4 bio 206 ili 407.
Dok je meni npr na A4 za 17 2.2 a 16 2.4-5
Dakle utiče i profil i automobil.
Apsolutno, odnosno profil i opterećenje po osovini, da budemo precizni - što i ima svakog smisla, jer upravo taj vazduh drži auto odvojen od zemlje.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Previse se opterecujete, ne vozite na stazi.
Pisao sam vec, fabricka preporuka +/- 0.2 nadjite koji vam odgovara pritisak. A to zavisi od voznje, gume, auta.
Nece nista biti gumu za tih +/- 0.2.
Kada opteretite auto, koferi tu nisu neko opterecenje nego ljudi, podignite pritisak nazad vise napred manje, jer ako je guma izduvana(pod opterecenjem) onda se greje, i narusava se stabilnost auta.
Pisao sam vec, fabricka preporuka +/- 0.2 nadjite koji vam odgovara pritisak. A to zavisi od voznje, gume, auta.
Nece nista biti gumu za tih +/- 0.2.
Kada opteretite auto, koferi tu nisu neko opterecenje nego ljudi, podignite pritisak nazad vise napred manje, jer ako je guma izduvana(pod opterecenjem) onda se greje, i narusava se stabilnost auta.
Na stazi ni 3.5 nije dovoljno da rubovi gume ostanu čitavi.
Zato poluslik i slik imaju enormno tvrde zidove, zbog čega ih je nemoguće voziti u saobraćaju, jer bubnje kao u tenku.

Na koliko da naduvam 195-60-15 jer ce mi auto stajati do daljnjeg?
sent using Tapatalk
sent using Tapatalk
Meni su iz salona isporučili novog Punta sa 3,2 bara ,pa predpostavljam da je to pritisak za duže stajanje auta
Ja na 8.nikaragva napisao:Pih, ja na biciklu duvam na 5. I to rucno!

Moram da pohvalim gume na L-u. Konačno sam prokontrolisao pritisak i samo je jedna guma ispustila 0,2 Bara za tri meseca.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
I Mr. Big je imao (ili ima) PuntaVelja napisao:Meni su iz salona isporučili novog Punta sa 3,2 bara ,pa predpostavljam da je to pritisak za duže stajanje auta

Hmmmmm.....

Brzine idu u H-a !!!

Da, tj vozio ga je pre par meseci kad je dolazio do mene. Ja sam svoj prodao prošle godine. U čemu je misterija?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...