Nove ili polovne gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 10:43
Garaža: lancia lybra 1.9 jtd

Re: Nove ili polovne gume

Post od sashicus »

uz'o sam ih pa cemo videti, mogu da se prodaju za vise svakako, ali ako ne za mene, za caleta ce biti odlicne, izbunario sam jos 2 jos malo mladje sa jos boljom sarom, trebalo bi da stignu za neki dan, bacicu ih u moju temu ;) hvala dag
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Danas sam video Yaris III, koji se proizvodi od 2011., ima zimske gume proizvedene 2007. (DOT07) :o
Morao sam da pogledam malo bolje da nije neka greška, ali nije, sve 4 iste :glavomuzid:
Bitno da ima folije na staklima :uf:
Never Say Never Again
gumco
Reactions:
Pridružio se: 06 Nov 2013, 09:45

Post od gumco »

Pitanje je relativno kao i sve na ovom svetu. Na pocetku teme postavljeno je sta sve treba da se gleda kod polovnih guma ali nazalost vecina vozaca ali i vulkanizera to negleda. Prvo sto svi zapase jeste sara pa sve ostalo. Ima sam priliku da mi se nude nove, tacnije ne vozene gume a one stare vise od 12 godina. Kada sam to saopstio onome koji mi je nudi covek se uvredio i obljasnjava mi kako su nove a ne zna ni ko sam ni sta sam. Da vec 10 godina radim sa gumama.
Kakva ce polovna guma biti zavisi od onoga koji je nabavlja preko. Mogu se naci sveze dobre polovne gume stare svega dve godine a to su uglavnom sa polovnih automobila i tretiraju se kao rezevni deo. Nekada se takva guma bolje pokaze od nase sigure na primer koja se jede sama po sebi i ako je sve uredu sa autom. Video to u svojoj praksi vise puta.

Kako to ide sa polovniom gumama

1.Na zapadu se gume skidaju cesce nego kod nas i sa manje predjenig kilometara. Na primer pojedini proizvodjaci guma kazu da njegova guma prelazi 40-50000 km a ja znam ljude koji su presli i do 100000 ovde kod nas. Kada neko naprimer na zapadu skine gumu sa 50000 ona ovde kod nas moze da predje oko 20 000 jos i to za upola cene nove.
2.Polovna guma dobra moze da kosta oko 2500 i to u vecim dimenzijama 15 i 16 sto je skoro duplo manje od nove a i prodje duplo manje nego nova.

I ako sam pisao o polovnim gumam da se razumemo uvek bi ja uzeo novu ali kod nas nova guma ima jednu manu a to su nasi putevi.
Zamislite da gumu koja kosta dosta skupo pocepate ne vasom krivicim sta onda. jeftinije je polovna kad se iscepa da se zameni i dve nego nova.

Postoji jos jedna vrsta guma koja nije obuhvadjena ovim naslovom a to su protekt guma koje ja tek licno nebi stavio nikad.

Da sumiram moje misljenje
je prvo i naravno ako covek ima para, pazoi na gume i sve ostalo neka uzme i treba da ima nove i miran je skoro 4 sezone zavisi od predjenih kilometara, onda dolaze polovne koje ce ga kostati duplo jeftinije i menjace ih cesce, protektirane nikako sto se mene tice.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ne radi taj na zapadu to što radi samo zato što je bogatiji, već zato što je savesniji i pametniji od nas. Šteta što i u drugim stvarima ne možemo to da shvatimo i poradimo na tome, nego stalno standard kriv. Guma posle 50k km je za smeće, a da li se može još voziti - da može, naravno.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

guma menja svoj satav posle izvesnog vremena a samim tim i karakteristike,dubina gazeceg sloja tj sara ne prati ovo napred navedeno.
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Drugar ovako radi. Uzeo jedan par zimskih pretprosle i jedan prosle sezone. Ove sezone menja te stare 2 godine za nove, prodao je te 2 god stare polovne, sledece ce onaj drugi par. Za cenu jedne gume godisnje (oko 6k) ima max 2 godine stare zimske na autu. Ko moze nije lose.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

To i ja radim sa zimskim. Vozim 2 sezone sve 4, prodam za 50-60%, kupim ponovo nove.
Pre svega zbog zadnje vuce, mnogo sam mirniji kad je nova guma.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Vazda je nova guma bila najbolja. Ako izbacimo iz priče gume koje su kao nove škart, sve ostale su bolje kao nove, tako da to što radiš je pametno. Ubeđen sam da je najgora prihvatljiva guma za ADAC testa bolja kao nova u odnosu na izlapelu Continentalku. Ja sam to osetio kada sam nesrećnu Winter1 premestio na prednju osovinu umesto Alpin A3. Po snegu je kretala kao lance da sam namontirao, a razlika u DOT je bila samo 1,5 godinu.

Polovne gume - nikako, po stoti put. Uvek nove, makar i 2 broja manje, ali nove.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

polovna mozda do dve godine stara i da teras max jednu sezonu...ali imas pitanja?koliko je presla,gde je cuvana,da li je imala defekt?Ne daj Boze da se u brzini sa njom nesto desi a posle je za kajanje kasno.
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma ni dve sezone stara polovna guma. Ajd' kupiš auto sa pripadajućim gumama, pa ima velike šanse da su te gume i stigle sa njim, ali u svakom slučaju oprez. Sa druge strane, namerno nabavljanje polovnih guma, koje je neko SA DOBRIM RAZLOGOM skinuo sa svog auta, apsolutno ne mogu da podržim.

Ljudi što valjaju te gume se pravdaju da su to dobre gume koje je neko skinuo jer je imao defekt na 1, pa je i drugu sa osovine skinuo, tj obe gume je zamenio u paru. Čak i da je to tačno, to znači da set od 4 polovne gume uzimaš zapravo sa 4 različita automobila. Van pameti.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I onda dolazimo do filozofskog pitanja zasto voziti auto ako se stedi na gumama, a voznja auta sama po sebi nikako nije olicenje stedljivosti u velikoj vecini slucajeva.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

milosdoktorabs napisao:polovna mozda do dve godine stara i da teras max jednu sezonu...ali imas pitanja?koliko je presla,gde je cuvana,da li je imala defekt?Ne daj Boze da se u brzini sa njom nesto desi a posle je za kajanje kasno.
...reče čovek koji je za NOV auto kupio polovne zimske gume.

Dobro se sećam ;) , a i ostali, pogotovo Dag koji te je odgovarao od te kombinacije.
Never Say Never Again
gumco
Reactions:
Pridružio se: 06 Nov 2013, 09:45

Post od gumco »

Sloba napisao:Ne radi taj na zapadu to što radi samo zato što je bogatiji, već zato što je savesniji i pametniji od nas. Šteta što i u drugim stvarima ne možemo to da shvatimo i poradimo na tome, nego stalno standard kriv. Guma posle 50k km je za smeće, a da li se može još voziti - da može, naravno.
Nadji mi ovde nekog savesnog koji sklida gume posle 50 000km? radio sam svida i takvog nisam video.

Jednom sam bas u radnji rekao da bi i mi imali standard kada bi imali i svesti. Standard nam je kao svest.
Naravno da treba i drugim stvarima da se poroda a jedna od tih su i nasi putevi.

Ljudi koji to prodaju se pravdaju cime hoces to stoji. Ja sam rekao da postoji sve i svasta sto se tice polovnioh guma i to sve stoji i to je ona nasa svest. Ja nisam rekao stara polovna vec polovna a ona moze biti nova a polovna ako je auto naprimer slupan i sl. Guma malo presla i sl. Taj razlog zasto je neko skinuo neke gume ne mozemo nikad da sadnamo imao sam prilike u svojoj praksi da vidim gume 2012 godiste koje su dobre bile i nisu imale nikakav defekt zasto su skinute ja ne mogu da znam ali znam da su bile dobre.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

gumco napisao:Nadji mi ovde nekog savesnog koji sklida gume posle 50 000km? radio sam svida i takvog nisam video.
Ne mora niko da ga traži. Evo sam se javljam. :D

Najgore od svega je što su polovne gume debelo preskupe u odnosu na ono što pružaju.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja bi pevao da mi guma traje 50,000 km. Do sad dva seta promenio na oko 35,000 km ne zato što sam savestan nego je došlo do graničnika :)

A tek na motoru 6-7000 max.
Odgovori